Home » Hondenrassen » Chinese Naakthond   De Chinese Naakthond is met hun gevlekte roze huid, stekelige “crested” kapsel, harige sokken en gevederde staart, kun je de zoete en slanke Chinese Naakthond niet verwarren met een ander ras. Deze dartele, ultra-aanhankelijke metgezel is echt een ras apart.

Over de Chinese Naakthond

De Chinese Naakthond, een levendig en alert klein hondenras dat tussen de 23 en 27 centimeter hoog is, kan haarloos of gecoat zijn. De haarloze variëteit heeft een zachte, zachte huid en plukjes haar op het hoofd, de staart en de enkels. De gecoate variëteit, de “poederdons” genoemd, is bedekt met een zachte, zijdeachtige vacht. Naast de jas is er weinig verschil tussen de poederdons en zijn ongeklede broer. Beide variëteiten worden gekenmerkt door verfijnde elegantie en sierlijke bewegingen.


Chinese Naakthonden zijn net zo leuk als ze eruit zien: speels, liefdevol en toegewijd aan hun mensen. De haarloze heeft zijn voordelen: er is geen hondengeur, en om voor de hand liggende redenen is het afstoten geen probleem. Beide rassen zijn attente huisgenoten, volledig afgestemd op hun familie.

De Chinese Naakthond in het kort

Een klein hondenras, verfijnd, elegant en sierlijk. De verschillende rassen worden in hetzelfde nest geboren. De Hairless met haar alleen op het hoofd, de staart en de voeten en de Powderpuff, volledig bedekt met haar. Het ras dient als een liefdevolle metgezel, speels en onderhoudend.

chinese naakthond

Voeding voor de Chinese Naakthond

Een hondenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) en ideaal geformuleerd voor kleine of kleine hondenrassen, zal alle voedingsstoffen bevatten die de Chinese Naakthond nodig heeft. Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht, dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

Je zou denken dat de haarloze variatie van de Chinese Naakthond bijna geen verzorging vereist. Hij heeft tenslotte geen haar. Omdat zijn huid is blootgesteld, is de haarloze Chinese Naakthond echter gevoelig voor huidirritaties, allergieën en zonnebrand. Zorgvuldige verzorging, inclusief huidbehandelingen specifiek voor het huidtype van uw hond, zonnebrandcrème en acne-lotions zijn noodzakelijk om een ​​gezond huisdier te behouden. De Powderpuff-versie moet dagelijks worden geborsteld om zijn donzige vacht te behouden. De vacht van de Powderpuff is anders dan die van de meeste andere honden. De ondervacht is korter dan de langere overlay, wat het tegenovergestelde is van de meeste harige rassen. Dit maakt ze gemakkelijker te borstelen, maar de vacht kan snel mat worden.

Oefeningen voor de Chinese Naakthond

De trainingsbehoeften van de Chinese Naakthond kunnen meestal worden bevredigd met dagelijkse korte wandelingen met zijn eigenaar en speelsessies in zijn achtertuin. Het is goed voor de Chinese Naakthond om buiten te sporten, maar er moet op worden gelet dat hij zonnebrandcrème gebruikt of beschermende kleding op hem draagt. Dit zijn stoere kleine honden die zeer competitief kunnen zijn in hondensporten.

Een jonge Chinese Naakthond opvoeden

De Chinese Naakthond brengt graag tijd door met zijn eigenaar. Dit maakt hem een ​​geweldige kandidaat voor competitieve sporten zoals behendigheid, flyball en gehoorzaamheid, en ze maken geweldige therapiehonden. Ze genieten ook van en doen het goed op het gebied van kunstaas . Ze zijn zeer gevoelig van aard en moeten met zacht geduld worden getraind. Harde woorden en negatieve acties van uw kant kunnen uw relatie zodanig beschadigen dat hij niet geïnteresseerd zal zijn om verder van u te leren.


Gezondheid van de Chinese Naakthond

Verantwoordelijke fokkers screenen hun fokdieren consequent op erfelijke oogproblemen waarvan bekend is dat ze voorkomen in de Chinese Naakthond, inclusief progressieve retinale atrofie, glaucoom en primaire lensluxatie. Epilepsie komt af en toe in het ras voor. Patella luxatie (glijdende verstikken) beïnvloedt Chinese Naakthonden, zoals bij de meeste kleine rassen. De ziekte van Legg-Calve-Perthes heeft geen DNA-test om ouders te screenen, maar het verschijnt soms op röntgenfoto’s.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogarts Evaluatie
Patella-evaluatie
Cardiaal onderzoek
PRA-RCD3 DNA Tes
PLL DNA-test

Geschiedenis van de Chinese Naakthond

De oorsprong van de Chinese Naakthond gaan zo ver terug in de tijd, we kunnen alleen gefundeerde veronderstellingen maken over hoe het ras is gemaakt. Er wordt gedacht dat in de oudheid grote haarloze honden uit Afrika naar China werden gebracht, waar ze na generaties fokken in omvang werden verkleind. (De Chinezen waren de meester-miniaturizers van de antieke wereld; de Shi Tzu en de Pekinees zijn nog twee voorbeelden van rassen geboren uit Chinese mini-manie.)

Chinese handelsvaartuigen reisden op volle zee met Chinese Naakthonden aan boord. De honden werden beroemd als uitroeiers aan boord van schepen, expert in het vangen van ziektedragende ratten. Ze werden onder zeilers verhandeld in zeehavens over de hele wereld en verwierven onderweg de naam Chinese Ship Dog.

Hun verre reizen brachten Chinese Naakthonden naar exotische aanloophavens – waaronder Egypte, Turkije, Zuid-Afrika – waar lokale variaties van het ras werden gekweekt. De kleine haarloze ratten verspreid over de hele wereld was zo grondig dat Europese ontdekkingsreizigers tijdens het tijdperk van ontdekking waarnemingen van honden van het type Chinese Naakthond vastlegden in havensteden in Midden- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika.

De Chinese Naakthond wortel geschoten in de Verenigde Staten door de inspanningen van twee vrouwen, journaliste Ida Garrett en fokker Debra Woods. Gedurende verscheidene decennia, beginnend in de jaren 1880, promootten zij de Chinese Naakthond in Amerika – Garrett door haar productieve schrijven en spreken, en Woods door haar fokprogramma en nauwgezet bijgehouden stamboeken. De American Chinese Naakthond Club werd opgericht in 1979 en in 1991 trad het ras in het AKC Stud Book.

Onder de vele bijnamen die dit ongewone ras in de loop der jaren heeft verworven, is de ‘Dr. Seuss Dog, een verwijzing naar de gelijkenis van de haarloze Chinese Naakthond met fantasievolle wezens die de boeken van de geliefde auteur-illustrator bevolken.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Chinese Naakthond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*