Home » Hondenrassen » Chinese Shar-Pei   Dit fascinerende maar uitdagende ras van oude stamboom is standvastig loyaal aan familie, maar afstandelijk tegenover vreemden. De Chinese Shar-Pei heeft fysieke kenmerken die hem een ​​unieke metgezel en waakhond maken.

Over de Chinese Shar-Pei

De compacte, middelgrote Chinese Shar-Pei is een samensmelting van vreemde fysieke eigenschappen: een brede “nijlpaard” snuit; een blauwzwarte tong; kleine, verzonken ogen met een fronsende uitdrukking; kleine driehoekige oren; overvloedige plooien van losse huid rond het hoofd, nek en schouders; de taps toelopende hoge staart – allemaal bedekt door een harde, sandpapery jas. (Een letterlijke vertaling van Shar-Pei: “sand skin.”)


Shar-Pei zijn sterke, vorstelijke, onafhankelijke voogden die beroemd zijn vanwege intelligentie en loyaliteit. Ze zijn achterdochtig tegenover vreemden en andere honden. Shar-Pei zijn serene honden, maar ze zullen een waargenomen dreiging met vasthoudendheid en kracht ontmoeten. Vroege training en socialisatie zijn essentieel – een dominante volwassen Shar-Pei zonder hen is een serieus probleem dat staat te gebeuren.

De Chinese Shar-Pei in het kort

Een waakzame, compacte hond van gemiddelde grootte en inhoud; vierkant in profiel, dicht gekoppeld; de goed geproportioneerde kop licht maar niet overdreven groot voor het lichaam. De korte, ruwe vacht, de losse huid die het hoofd en het lichaam bedekt, de kleine oren, de snuitvorm van de “nijlpaard” en de hoog geplaatste staart geven de Shar-Pei een unieke uitstraling die alleen hem bijzonder is. De losse huid en rimpels die het hoofd, de nek en het lichaam bedekken, zijn overvloedig aanwezig bij puppy’s, maar deze functies kunnen beperkt zijn tot het hoofd, de nek en de schoft van de volwassene.

Chinese Shar-Pei

Voeding voor de Chinese Shar-Pei

Een hondenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior), bevat alle voedingsstoffen die de Chinese Shar-Pei nodig heeft. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken . Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

De Chinese Shar-Pei vereist slechts minimale verzorging. Ze hebben slechts ongeveer elke maand een bad nodig . Nagels moeten eenmaal per week worden geknipt, idealiter met een slijpmachine. De oren moeten wekelijks worden schoongemaakt, maar overdrijf de producten niet. De pup moet op jonge leeftijd eraan gewend zijn dat zijn oren regelmatig worden schoongemaakt. Gebruik geen wattenstaafjes en gebruik geen waterstofperoxide. De beste manier om de gehoorgang te reinigen, is om puin uit de gehoorgang te laten “zweven” met een oorreinigingsoplossing. Er is een breed scala aan goede oplossingen beschikbaar op de markt en bij de dierenarts.

Oefeningen voor de Chinese Shar-Pei

Individuele honden Shar-Pei variëren in hun trainingsbehoeften . Dit is een zeer flexibel ras. Ze kunnen het goed doen met een zeer actieve eigenaar, elke dag wandelen of wonen in een appartement met een paar korte wandelingen. Het ras oefent ook lichaam en geest uit door deel te nemen aan gehoorzaamheid , volgen , behendigheid , rally en andere activiteiten waarvan hond en eigenaar kunnen genieten.

Een jonge Chinese Shar-Pei opvoeden

Een rasexpert zegt: “Begin meteen met basisgehoorzaamheid en laat de hond niet de baas zijn!” Shar-Pei is slim en bereid, maar soms zijn ze koppig en een beetje te slim, bedenken ze nieuwe manieren om dingen te doen waar je misschien niet blij mee bent. Als je ze echter met liefde en consistentie onderwijst, zijn ze een vreugde. Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen en helpen ervoor te zorgen dat de Shar-Pei uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel.


Gezondheid van de Chinese Shar-Pei

Er zijn enkele ongebruikelijke en specifieke gezondheidsproblemen in het Chinese Shar-Pei-ras. Een van de grootste probleemgebieden zijn de ogen; van oogaandoeningen waaronder entropion, glaucoom, retinale dysplasie en SARDS is bekend dat ze in het ras voorkomen. Andere aandoeningen die kunnen optreden, zijn onder andere ademhalings-, cardiovasculaire, musculoskeletale, immuun-gemedieerde, huid- en gastro-intestinale aandoeningen en bepaalde vormen van kanker. De website van de nationale ouderclub van het ras, de Chinese Shar-Pei Club of America , biedt gedetailleerde informatie over de rasgezondheid voor eigenaren.

Aanbevolen gezondheidstest

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Patella-evaluatie
Schildklier evaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Chinese Shar-Pei

Gedurende een groot deel van zijn lange geschiedenis was China, groot en onneembaar, een gesloten samenleving die immuun was voor invloeden van buitenaf. Als zodanig ontwikkelde China een unieke cultuur voor zichzelf. Deze singulariteit is duidelijk zichtbaar in Chinese hondenrassen. Van de clownachtige Pug tot de waardige Chow Chow, de honden van China zijn rassen met een eigen look en feel. Onder deze oude hondenclan is misschien niemand zo uniek Chinees als de Shar-Pei.

Inheems in de zuidelijke provincies van China, de Shar-Pei gaat meer dan 2.000 jaar terug naar de Han-dynastie. Men geloofde dat het een boerenhond was, en op de manier van boerenhonden in alle tijden en plaatsen, werd verwacht dat de Shar-Pei veelzijdig was. Chinese boeren gebruikten deze robuuste, intelligente honden als jagers, herders en hoeders van vee tegen roofdieren en rustlers.

De Volksrepubliek China werd opgericht in 1949. Het communistische regime fronste het bezit van honden en slachtte systematisch een groot deel van de rashondenpopulatie op het vasteland af. Een paar goede exemplaren van de Shar-Pei werden echter bewaard in Hong Kong en Taiwan.

De gedocumenteerde Amerikaanse geschiedenis van het ras begon in het midden van de jaren zestig, maar de Amerikaanse interesse in het ras begon echt in 1973. In dat jaar deed een Hong Kong-fokker genaamd Matgo Law een beroep op de Amerikaanse wens om de bedreigde Shar-Pei te redden van uitsterven. De enthousiaste reactie van Amerikaanse hondenliefhebbers zorgde voor het voortbestaan ​​van het ras.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Chinese Shar-Pei hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*