Home » Hondenrassen » Chinook   De trots van Wonalancet, New Hampshire, de Chinook is een ruige werkhond en een toegewijd familiehuisdier dat bekend staat om intelligentie, geduld en gretigheid om te behagen. Eens op het punt van uitsterven, behoort de Chinook tot de meest schaarse hondenrassen.

Over de Chinook

Tawny-gecoate, no-nonsense Chinooks zijn gespierd en substantieel, met mannetjes tot 52 centimeter op de schouder. Vrouwtjes, met hun uitgesproken vrouwelijke look, zijn iets kleiner. Chinooks werden opgevat als dual-purpose dumpers, met de kracht van het vervoeren van honden en de snelheid van slee racers. Ze zijn het beeld van oprechte waardigheid, met een vriendelijke twinkeling in hun donkere, amandelachtige ogen.


Chinooks zijn rustige, mensgerichte honden met een speciaal gevoel voor kinderen. Het zijn trainbare werknemers die willen behagen. Rodelen, karten, gehoorzaamheid, behendigheid, zoek-en-reddingswerk en hoeden zijn enkele bezigheden die ze onder de knie hebben. Chinooks zijn niet bijzonder drukke honden, maar ze hebben consistente oefening nodig om in de juiste harde conditie te blijven.

De Chinook in het kort

De Chinook werd ontwikkeld in de Verenigde Staten als een sledehond wiens functie het opstellen en sledehondenraces was. Hij is gefokt om de kracht van vrachtrassen te combineren met de snelheid van de lichtere race-sledehonden. Hij is een atletische, harde hond met een goed voorwaarts bereik en achterste verlenging in een schijnbaar onvermoeibare gang. De Chinook is een indrukwekkende hond, met een snuit van aquilijn, donkere amandelogen, zwarte oogmarkeringen, een verscheidenheid aan oorwagons en een tawny, nauwsluitende jas.

Zijn sabelstaart wordt in een sierlijke sikkelbocht gehouden. Het mannetje moet zonder twijfel mannelijk lijken; het vrouwtje moet een duidelijk vrouwelijke uitstraling hebben en gelijkwaardig worden beoordeeld met het mannetje. Een waardige en aanhankelijke familiehond, de Chinook staat bekend om zijn liefde voor kinderen. De Chinook wordt gepresenteerd in een natuurlijke staat zonder bijsnijden.

chinhook hond

Grootte, aandeel, stof: De Chinook is een langzaam rijpend ras. Grootte – Ideale schofthoogte: mannen 24 tot 26 inch; vrouwtjes 22 tot 24 inch. Verhouding – Bij het meten van schouderpunt tot bilpunt is de Chinook iets langer dan lang. De verhouding tussen lengte en lengte van het lichaam is 9:10 in verhouding. Stof – Gespierd met matig bot, een geslachtsverschil is gemakkelijk waarneembaar. De Chinook is een voorbeeld van een degelijke atleet in gratie, spierspanning, beweging en rijtuig.

Voeding voor de Chinook

Fokkers bevelen aan dat de Chinook een hondenvoer van hoge kwaliteit krijgt dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige Chinooks zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar houd er rekening mee dat het geven van te veel traktaties kan bijdragen aan obesitas. Vermijd het voeren van gekookte botten. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

De zachte dubbele vacht van de Chinook is redelijk gemakkelijk te verzorgen. Zoals alle zoogdieren werpen Chinooks het hele jaar door een beetje af. Wekelijks borstelen helpt om vuil en losse haren te verwijderen en de hond er op zijn best uit te laten zien. Langere, dagelijkse poetsbeurten zijn vereist tijdens het seizoen, wat meestal twee keer per jaar gebeurt, maar vaker gebeurt bij gesteriliseerde of gecastreerde dieren. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden getrimd, omdat te lange nagels pijnlijk kunnen zijn voor de hond en problemen kunnen veroorzaken bij het lopen en rennen.

Oefeningen voor de Chinook

Hoewel ze in het hele huis vaak ontspannen en zacht lijken, hebben Chinooks een enorme hoeveelheid energie en gedijen ze goed bij sporten en sporten. Omdat ze een sterke band hebben met hun eigenaars, maken ze geweldige metgezellen tijdens lange wandelingen, trektochten, fietstochten en kampeertochten. Ze genieten zelfs van zwemmen en varen met hun menselijke familie. Natuurlijk werden Chinooks gefokt om sleeën te trekken, dus het is geen verrassing dat ze uitblinken in sporten zoals rodelen, skijoring, bikejoring en scooteren. Chinooks genieten ook van deelname aan behendigheids- , gehoorzaamheids- , rally- , tracking- en lokaascursussen .

Een jonge Chinook opvoeden

Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen voor alle honden en helpen ervoor te zorgen dat de Chinook uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel. Chinooks zijn gemakkelijk te trainen met behulp van positieve versterkingstechnieken. In tegenstelling tot de meeste rodelrassen, kunnen ze betrouwbaar zijn zonder riem. Chinooks, vooral jonge, zijn enthousiast en aanhankelijk, en ze hebben de neiging om op te springen en oog in oog te staan ​​met menselijke vrienden en familieleden, tenzij ze vroeg worden opgeleid om dit niet te doen. Vanwege zijn vriendelijke, zelfverzekerde, uitgaande persoonlijkheid maakt geen enkele training een waakhond uit een Chinook.


Gezondheid van de Chinook

De Chinook is een robuust, gezond ras, maar er zijn bepaalde gezondheidsproblemen waar hij gevoelig voor is. Deze omvatten heupdysplasie , cryptorchidisme (de afwezigheid van een of beide testes uit het scrotum), maagdarmstoornissen en allergieën. Sommige Chinooks lijden aan een aandoening die ‘Chinook-aanvallen’ wordt genoemd, hoewel algemeen wordt aangenomen dat het een bewegingsstoornis is en geen echte aanvallen. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Chinook regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden vaak worden geborsteld.

Aanbevolen gezondheidstest

Oogarts Evaluatie
Heup evaluatie
Multidrug Resistance Mutation Test (MDR1)

Geschiedenis van de Chinook

De Chinook is opgericht door avonturier en poolreiziger Arthur Treadwell Walden, uit Wonalancet, New Hampshire. In 1896 leidde de reislust van de 24-jarige New Englander hem naar Alaska op het hoogtepunt van de Gold Rush. Zes jaar lang werkte Walden zijn weg over de Klondike als goudzoeker, stuwadoor, houthakker, rivierbootpiloot en, nog belangrijker, bestuurder van een sledehond.

Tegen de tijd dat Walden terugkeerde naar zijn geboortestad, was hij een toegewijde musher, vastbesloten om zijn eigen lijn sledehonden te fokken. Als zijn stamvoorraad gebruikte Walden een mastiff-type hond en afstammelingen van een van Admiraal Robert Peary’s Groenlandse husky’s. De pups die hij fokte, werden bewonderd vanwege hun allround slee-vermogen en een vriendelijke, aanhankelijke aard. Walden noemde het ras naar Chinook, de leidende hond van zijn sleeteam. (Chinook is een Indiaans woord dat ‘warme wind’ betekent.) Deze hond was de grootvader van het ras en degene waarvan alle Chinooks hun afkomst volgen.

Het fokprogramma van Walden was een fantastisch succes en hij en zijn nieuwe ras werden bekend in rodelcirkels. Hun bekendheid werd echter al snel overschaduwd door Len Seppala en zijn Siberische Husky’s , die internationale beroemdheden werden voor hun “Serum Run” uit 1925 naar Nome, Alaska.

Walden en zijn Chinook-team vergezelden de gevierde expeditie van admiraal Richard Byrd in 1928 naar Antarctica. Byrd was behoorlijk onder de indruk van de gruis van de 58-jarige Walden en zijn 11-jarige geleidehond, Chinook. Hij schreef: ‘Het enige team van Walden van dertien honden verplaatste 3.500 pond voorraden van schip naar basis, een afstand van 16 mijl per reis, in twee reizen. Het team van Walden was de ruggengraat van ons transport. ”

Walden stierf in 1947 terwijl hij het leven van zijn vrouw redde van de brand die hun Wonalancet-boerderij verwoestte. In de daaropvolgende jaren namen de aantallen van het ras dat hij creëerde af tot bijna uitsterven. In 1965 vermeldde Guinness World Records de Chinook als het zeldzaamste hondenras, met slechts 125 bekende exemplaren. Dat aantal daalde nog lager voordat toegewijde Chinook-enthousiasten over de hele wereld het ras langzaam terug brachten van de rand. Hun harde werk werpt zijn vruchten af ​​in 2013, toen de Chinook lid werd van de AKC Working Group . De Chinook is de officiële staatshond van New Hampshire.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Chinook hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*