Home » Hondenrassen » Chow Chow   De Chow Chow, een all-purpose hond uit het oude China, presenteert het beeld van een gespierde, diep bovenlijf aristocraat met een sfeer van ondoorgrondelijke tijdloosheid. Waardig, serieus en afstandelijk, de Chow Chow is een ras van unieke lekkernijen.

Over de Chow Chow

Chows zijn krachtige, compact gebouwde honden die tot 42 centimeter op de schouder staan. Hun onderscheidende eigenschappen omvatten een leeuwenmannen kemphaan rond het hoofd en schouders; een blauwzwarte tong; diepliggende amandelogen die bijdragen aan een fronsende, snobistische uitdrukking; en een stijve benen. Chows kunnen ruwe of gladde vachten hebben van rood, zwart, blauw, kaneel of room.


Eigenaren zeggen dat Chows de schoonste hond is: ze breken gemakkelijk uit, hebben weinig hondengeur en staan ​​erom bekend dat ze net zo kieskeurig zijn als katten. Goed gesocialiseerde Chows zijn nooit fel of onhandelbaar, maar altijd verfijnd en waardig. Ze zijn afstandelijk tegenover vreemden en zijn eeuwig loyaal aan geliefden. Sereen en aanpasbaar, zonder speciale trainingsbehoeften, nemen Chows graag mee naar het stadsleven.

De Chow Chow in het kort

Een krachtige, stevige, vierkant gebouwde, rechtopstaande hond van het Arctische type, van gemiddelde grootte met sterke spierontwikkeling en zwaar bot. Het lichaam is compact, kort gekoppeld, breed en diep, de staart hoog geplaatst en nauw naar achteren gedragen, het geheel ondersteund door vier rechte, sterke, gezonde benen. Van opzij gezien hebben de achterpoten weinig zichtbare hoekingen en bevinden het spronggewricht en de middenvoet zich direct onder het heupgewricht. Het is deze structuur die het kenmerkende kortere, op stelten gang unieke voor het ras produceert. De grote kop met brede, platte schedel en korte, brede en diepe snuit wordt trots gedragen en geaccentueerd door een plooikraag.

Elegantie en inhoud moeten worden gecombineerd tot een goed uitgebalanceerd geheel, nooit zo massief dat het opweegt tegen zijn vermogen om actief, alert en behendig te zijn. Gekleed in een gladde of een uitstekende ruwe dubbele laag, de Chow is een meesterwerk van schoonheid, waardigheid en natuurlijkheid. Essentieel voor het echte Chow-type zijn zijn unieke blauwzwarte tong, fronsende uitdrukking en stijf looppatroon.

chow chow

Voeding voor de Chow Chow

Er zijn veel commerciële droge en natte hondenvoeding van uitstekende kwaliteit beschikbaar. Veel eigenaren kiezen ervoor om een ​​graanarm dieet te voeren. Controleer de huid van de Chow regelmatig op irritatie of andere tekenen van allergie, zelfs als u het commerciële dieet niet hebt gewijzigd, omdat hondenvoerbedrijven de formules vaak wijzigen. Houd er rekening mee dat hondensnoepjes ook allergieën en spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

Zowel de ruw- als glad gecoate Chows hebben een overvloedige dubbele vacht en vereisen regelmatige verzorging . Grondig borstelen minstens twee keer per week en een maandelijks bad kan de huid en vacht van de hond gezond houden. Zorg ervoor dat u problemen met parasieten, zoals vlooien of teken, onmiddellijk oplost. Onder meer oog en oor zorg met elkaar verzorgen, en trim nagels regelmatig. Puppyvacht en de vacht rond het hoofd kunnen erg mat worden als ze niet regelmatig worden verzorgd. Zorg ervoor dat alle matten worden verwijderd en borstel of kam door de ondervacht. Het verdient de voorkeur om een ​​koeldroger te gebruiken om de Chow na een bad grondig te drogen.

Oefeningen voor de Chow Chow

De Chow Chow is een actieve en waakzame hond met matige trainingsbehoeften . De Chow vereist dagelijkse wandelingen en matig spelen met speelgoed, met minimaal ruw spel of high-impact oefening. Vermijd lichaamsbeweging tijdens warme periodes van de dag, omdat het ras hoge hitte of vochtigheid niet goed verdraagt. Een gematigde wandeling vier of meer keer per dag zal helpen om Chow en eigenaar gelukkig en gezond te houden, en samen activiteiten doen verbetert de band tussen mens en hond.

Een jonge Chow Chow opvoeden

Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen en helpen ervoor te zorgen dat de Chow uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel. Geduld en positieve, consistente versterking zijn de sleutels tot succesvolle training. De Chow Chow is een zeer intelligente hond maar kan koppig zijn. Harde trainingsmethoden moeten worden vermeden om een ​​vertrouwensrelatie te ontwikkelen. Geduld, lof en regelmatig oefenen zijn de beste hulpmiddelen voor uw Chow.


Gezondheid van de Chow Chow

Gezondheidsproblemen voor de Chow Chow kunnen zijn: ooglidentropion, heupdysplasie , elleboogdysplasie, allergieën en schildklierfunctie. Deze problemen kunnen worden geminimaliseerd door gezondheidsscreening, verantwoord fokken en reguliere gezondheidszorg en kunnen worden gediagnosticeerd en beheerd met veterinaire zorg. Uitgebreide en gedetailleerde informatie over de gezondheid van het ras is te vinden op de website van de Chow Chow Club, Inc.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogarts Evaluatie
Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Schildklier evaluatie
Patella-evaluatie

Geschiedenis van de Chow Chow

De Chow Chow, een van ’s werelds meest bijzondere en mogelijk oudste rassen, wordt afgebeeld in artefacten van de Han-dynastie van China (ca. 206 v.Chr.), Maar er zijn aanwijzingen dat Chows veel verder teruggaan en voorouders zijn van andere spitz-type rassen – van de potige Noorse Elandhond voor de sierlijke Pommeren.

Chows hebben in hun lange geschiedenis vele rollen gespeeld. Soms waren ze de lieve metgezellen van Chinese edelen. Een keizer van de Tang-dynastie, circa achtste eeuw, zou een kennelfaciliteit hebben gehad met ongeveer 5.000 Chows en een vaste staf van tweemaal dat aantal. Maar door de eeuwen heen verdienden ze ook hun bewaring als bewakers, vervoerders en jagers. Hun voorouders waren zelfs een voedselbron in het verre verleden van hun dichtbevolkte, eiwitarme vaderland. Een oude bijnaam van het ras is de eetbare hond, en een theorie achter de oorsprong van de naam Chow beweert dat het is afgeleid van het Kantonees woord voor “eetbaar”.

Een meer populaire verklaring van de rasnaam betreft 18e-eeuwse handelsschepen van het Britse Rijk. Op dat moment beschreef de pidgin-Engelse uitdrukking “chow chow” de kleine, diverse items in de lading van een schip die niet waren gespecificeerd. ‘Chow-chow’ was gewoon een andere manier om ‘etcetera’ te zeggen, en de vreemd uitziende honden die Britse handelaren in China hadden gekocht, waren op het manifest van het schip opgenomen onder de catchall ‘chow-chow’.

In de jaren 1820 werden Chow Chows tentoongesteld in de London Zoo als de ‘Wild Dogs of China’, maar ze werden pas echt populair in het Westen totdat koningin Victoria, een verstokte hondenliefhebber, er later in de eeuw een kreeg. Chows werden voor het eerst tentoongesteld in Amerika in de jaren 1890 en werden toegelaten tot de hondenclub in 1903.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Chow Chow hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*