Home » Hondenrassen » Cirneco dell’Etna   De slanke en pezige Cirneco dell’Etna, de oude coursing hound van Sicilië, is een atletische jager voor snelle uitbarstingen van snelheid. Cirnechi zijn huisgasten, milde, onderhoudsarme metgezellen gekoesterd vanwege hun loyale en zachte karakter.

Over de Cirneco dell’Etna

De Cirneco (“cheer-NEK-o”; Cirnechi is het meervoud), wordt minder dan 42 centimeter genoemd en wordt vaak beschreven als lijkend op een kleinere versie van de faraohond, zijn neef van het eiland Malta. Deze slanke maar robuuste jagersvacht varieert van licht tot donkerbruin of kastanje. De grote, rechtopstaande oren wijzen op de waakzame uitdrukking van de ogen, waarvan de barnsteen- of okerkleur de vacht mooi aanvult.


In veel opzichten zijn deze lenige en langbenige Sicilianen typische windhonden: zachtaardig, onafhankelijk en, natuurlijk, adembenemend snel. Er wordt echter gezegd dat Cirnechi een beetje meer trainbaar is dan de gebruikelijke windhond. Deze levende artefacten uit de oudheid zijn relatief onveranderd de voorbije 21e eeuw in gevlogen door voorbijgaande rages en fantasieën.

De Cirneco dell’Etna in het kort

Middelgrote jachthond, elegant, slank gebouwd maar sterk en winterhard. Lange ledematen, lichte constructie en vierkante omlijning met een fijne vacht en opstaande oren, altijd alert.

Cirneco dell Etna hondenras

Voeding voor de Cirneco dell’Etna

De Cirneco moet een hondenvoer van hoge kwaliteit krijgen dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) en activiteitenniveau. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts of de fokker van de hond als u vragen of opmerkingen heeft over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De kortharige, gladde vacht van de Cirneco vereist minimale verzorging. Wekelijks zacht poetsen met een zachte borstel of hondenhandschoen moet hem er op zijn best uit laten zien, met af en toe een bad alleen als dat nodig is. Zijn oren moeten regelmatig worden geïnspecteerd op vuil of ophoping van overtollige was en indien nodig worden gereinigd met zacht gaas en een oorreinigingsoplossing – de fokker van de hond of de dierenarts kan een goed merk aanbevelen om te gebruiken. De nagels moeten vaak worden getrimd als ze niet op natuurlijke wijze worden versleten, omdat te lange nagels de hond ongemak kunnen bezorgen.

Oefeningen voor de Cirneco dell’Etna

Matige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn essentieel om de intens intelligente en nieuwsgierige aard van de Cirneco te bevredigen. Hij doet het het beste wanneer hij een functie heeft, of dat nu betekent deelnemen aan de showring of andere hondenevenementen of een interactief familielid zijn. Hij geniet van lange wandelingen en activiteiten met zijn mensen. Vanwege zijn sterke jachtinstincten, mag hij niet van lood worden afgevoerd in gebieden die niet veilig zijn ingesloten, omdat hij mogelijk niet in staat is om de drang om weg te lopen na waargenomen prooi te weerstaan. Hij doet het goed met een omheinde achtertuin waar hij kan genieten van speeltijd met zijn eigenaar, hoewel hij niet alleen met lange tijd buiten alleen gelaten moet worden, omdat hij eenzaam en ongelukkig zou zijn.

Een jonge Cirneco dell’Etna opvoeden

De Cirneco heeft een sterk, onafhankelijk temperament dat nodig is voor een jager, maar is vriendelijk en aanhankelijk en maakt een uitstekend huisdier. Ze reageren goed op zachte trainingsmethoden en kunnen met succes worden getraind op gehoorzaamheid , rally , behendigheid , volgen en natuurlijk de historische bestaansreden van het ras: jagen. Veel Cirnechi genieten vooral van kunstaascursussen . Vanwege de sterke prooidrift van het ras, is voorzichtigheid geboden bij het introduceren van de Cirneco bij katten en kleine dieren. Vroege socialisatie en puppy training worden aanbevolen en helpen ervoor te zorgen dat de Cirneco uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel.


Gezondheid van de Cirneco dell’Etna

De Cirneco dell’Etna is een zeer winterhard en gezond ras. Met uitstekende voeding, regelmatige veterinaire zorg, parasietenbestrijding en de mentale en fysieke stimulatie die hij nodig heeft, zal hij een gelukkige en langlevende metgezel zijn. Elke week moet de eigenaar de oren van de hond snel controleren op tekenen van infectie en de tanden van de Cirneco moeten vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontworpen voor honden.

Geschiedenis van de Cirneco dell’Etna

Er wordt gedacht dat de oude Egyptenaren ‘windhonden’ of ‘sluipende honden’ perfectioneerden, de hondenclan van explosief snelle jagers geslagen uit de Greyhound-mal. In de oudheid werden uitlopers van de “Egyptische hond” ontwikkeld en geruild rond het Midden-Oosten en het Middellandse-Zeegebied.

Een aanwijzing voor de oorsprong van de Cirneco is in zijn naam: Cirneco is afgeleid van een Grieks woord dat “hond van Cyrene (Libië)” betekent. Het is waarschijnlijk dat het ras op Sicilië heeft bestaan ​​sinds zijn voorouders ongeveer 3000 jaar geleden op zijn steile kust arriveerden in de ruimen van schepen bestuurd door die meesterhandelaren van de antieke wereld, de Feniciërs. Al in 500 v.Chr. Verschenen honden die op Cirnechi leken op Siciliaanse munten.
Al duizenden jaren achtervolgen Cirnechi (soms Siciliaanse windhonden) konijn-, haas- en wildvogels over de rotsachtige hellingen van de Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa. Laat u niet misleiden door het delicate uiterlijk van het ras; de Cirneco dell’Etna is een stoere en duurzame werker, die urenlang zonder voedsel of water kan jagen op jacht in het warme klimaat en het ruige terrein van zijn thuisland.

Tegen het begin van de jaren dertig stond de Cirneco op de rand van vergetelheid. Dr. Maurizio Migneco, een dierenarts, schreef een gepassioneerd artikel over de naderende ondergang van het ras. Het trok de aandacht van een Siciliaanse aristocraat, barones Agata Paternó Castello, die de komende 26 jaar het ras op Sicilië nieuw leven inbracht.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Cirneco dell’Etna hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*