Home » Hondenrassen » Clumber Spaniël   Een waardige en rustige jachtgenoot van koningen, de Clumber Spaniel is de grootste van de Spaniels. Voor degenen die wat afwerpen en kwijlen aankunnen, is de beminnelijke Clumber een leuke beste vriend en een heerlijke huisgenoot.

Over de Clumber Spaniël

Clumber Spaniels zijn krachtige vogelhonden van zwaar bot, lang en laag gebouwd, met een enorme kop. Ze staan ​​31 tot 43 centimeter; een klein vrouwtje zou 26 kilo kunnen zijn, en een groot mannetje zou 51 kilo kunnen gaan. Gebouwd om door een dikke dekking in het veld te duwen, is Clumber-beweging echter gratis en gemakkelijk. De dichte vacht is voornamelijk wit, met dunne citroen- of sinaasappelmarkeringen.


Clumbers zijn lief en gemakkelijk thuis, maar deze outdoor-kerels kunnen meedogenloos zijn op geur. Slimme en enthousiaste Clumbers reageren goed op training. Hoewel ze een beetje op hun hoede zijn voor vreemden, zijn Clumbers vriendelijke honden die alleen blaffen als ze iets te zeggen hebben, en dus onverschillige waakhonden maken. Ze houden van zwemmen en halen, en zijn stevige speelkameraden voor kinderen.

De Clumber Spaniël in het kort

De Clumber Spaniel is een lange, lage, substantiële hond. Zijn zware voorhoofd, diepe borst, rechte voorpoten, krachtige achterhand, massieve botten en goede voeten geven hem allemaal de kracht en het uithoudingsvermogen om door dicht kreupelhout te bewegen in de jacht op spel. Zijn witte jas stelt hem in staat om door de jager te worden gezien terwijl hij werkt binnen het bereik van een pistool. Zijn gestalte is waardig, zijn uitdrukking nadenkend, maar tegelijkertijd toont hij een groot enthousiasme voor werk en spel.

clumber spaniel

Voeding voor de Clumber Spaniël

Het is heel belangrijk dat een Clumber niet te zwaar wordt, omdat overgewicht de gewrichten en botten belast en de stevige, zware bouw van het ras ondersteunt. Een hondenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor zijn leeftijd (puppy, volwassene of senior) moet alle voedingsstoffen bevatten die het ras nodig heeft. Als uw dierenarts denkt dat uw hond te zwaar wordt , moet u mogelijk hondenvoer met weinig calorieën voeren. Clumbers zijn erg voedselgericht. Als je tijdens de training traktaties gebruikt , doe dit dan met mate. Voer nooit gekookte botten of vet tafelvoedsel.

Uiterlijke verzorging

Zoals bij alle rassen met zware, lowset-oren, is routine-reiniging van de oren een must om oorinfecties te voorkomen. De zware plooien op het hoofd vereisen regelmatige eenmalige overs met een vochtige doek. Rimpels die niet droog worden gehouden, kunnen gemakkelijk een schimmelinfectie veroorzaken die een slechte geur heeft en onaangenaam is voor de hond. Nagels moeten kort worden gehouden met maandelijkse versieringen. Een keer per maand baden is meestal voldoende voor een hond die niet regelmatig in het veld werkt. Clumbers vereisen niet veel bijsnijden; hun vacht is zeer gemakkelijk te onderhouden, en vereist weinig of meer dan een grondige verzorging met een borstel en een middelgrote kam een ​​of twee keer per week.

Oefeningen voor de Clumber Spaniël

Ondanks hun logge uiterlijk kan de Clumber een zeer actieve hond zijn. Ze zullen profiteren van lange wandelingen en af ​​en toe een pauze nemen om rond te snuffelen. Clumbers houden ervan om ze op te halen, zodat ze voldoende beweging kunnen krijgen in hun eigen achtertuin, achter een tennisbal aanzitten en genieten van tijd doorgebracht met hun eigenaar.

Een jonge Clumber Spaniël opvoeden

De Clumber is stabiel en betrouwbaar, grondig en vasthoudend. Deze eigenschappen kunnen ze soms tot een uitdaging maken om te trainen, omdat ze de neiging hebben om te stoppen en dingen door te denken voordat ze besluiten ze te doen. Houd trainingssessies interessant om hun aandacht op leren te houden in plaats van te zoeken naar iets leukers om te doen. De meeste hebben een reden nodig om te doen wat hen wordt opgedragen. Ze zijn echter niet goed voor een hardhandige trainer.


Gezondheid van de Clumber Spaniël

Clumbers zijn over het algemeen een gezond ras, hoewel bepaalde omstandigheden soms worden gezien, waaronder hypothyreoïdie (met bijwerkingen van huid- en oorproblemen) en entropion of ectropion (oogleden die naar binnen of naar buiten draaien). Zoals veel andere grote rassen, kan te snel groeien eosinofiele panosteitis veroorzaken bij Clumber-puppy’s – iets dat ze meestal ontgroeien. Heupdysplasie komt ook voor in het ras. Omdat het Clumber-lichaam vrij lang is, zijn ze ook enigszins vatbaar voor tussenwervelschijfaandoeningen (cervicale en thoracale). Immuungemedieerde hemolytische anemie is in sommige Clumbers aangetroffen; iedereen zou moeten vermijden behandeld te worden met sulfa-medicijnen.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogheelkundig onderzoek
PDP1-test

Geschiedenis van de Clumber Spaniël

De vroege geschiedenis van Clumber is, schrijft een onderzoeker, “verloren in een verward web van folklore en verkeerde informatie.” We kunnen een betrouwbaar spoor oppikken in de late 1700 in Nottinghamshire, Engeland. Daar perfectioneerden de hertog van Newcastle en zijn jachtopziener een potige spaniel genoemd naar het uitgestrekte landgoed van de hertog, Clumber Park.

Clumbers werd een favoriet van de vele gamebird-jagers onder de families met een adellijke titel en landde gentry. Sinds de dag van de hertog is Clumbers populair bij Britse royals, waaronder Edward VII en George V (een belangrijke Clumber-fokker in zijn tijd). Het ras is door zijn partizanen beschreven als ondeugend, ondeugend, koppig, aanhankelijk en onderhoudend, maar door dit alles behoudt de Clumber de aanraking van koninklijke waardigheid die hem markeert als een metgezel van gekroonde hoofden.

Als accessoires van de Britse bovenlaag waren Clumbers populaire onderwerpen voor toonaangevende sportkunstenaars en portretschilders tijdens de hoogtijdagen van de Britse aristocratie. Vandaag de dag laten deze foto’s zien dat het ras sindsdien maar weinig is veranderd.

Clumbers waren op het toneel voor de allereerste Britse hondenshows, gehouden in het midden van de 19e eeuw. Ze werden rond dezelfde tijd in Amerika geïntroduceerd via Canada. Zorgvuldige stamboeken werden bijgehouden op het ras in Amerika, zelfs voordat de AKC werd opgericht, en de Clumber behoorde tot de 10 charterrassen van de hondenclub toen de organisatie in 1884 werd opgericht.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Clumber Spaniël hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*