Home » Hondenrassen » Cocker Spaniël   De vrolijke en speelse Cocker Spaniël, met zijn grote, dromerige ogen en ondeugende persoonlijkheid, is een van de meest geliefde rassen ter wereld. Ze werden ontwikkeld als jachthonden, maar Cockers verwierven hun brede populariteit als allround metgezellen.

Over de Cocker Spaniël

Die grote, donkere ogen; die zoete uitdrukking; die lange, weelderige oren die praktisch eisen om aangeraakt te worden – geen wonder dat de Cocker jarenlang heeft doorgebracht als het populairste ras van Amerika. De Cocker is de kleinste sportieve spaniel van de AKC en staat ongeveer 31 tot 34 centimeter. De vacht is verkrijgbaar in voldoende kleuren en patronen om elke smaak te behagen. De goed uitgebalanceerde body is stevig en solide en deze snelle, duurzame jachthonden bewegen met een soepele, gemakkelijke manier van lopen.


Cockers zijn enthousiaste speelkameraden voor kinderen en zijn gemakkelijk te trainen als metgezellen en atleten. Ze zijn groot genoeg om sportief te zijn, maar compact genoeg om draagbaar te zijn. Een cocker in volle vacht beloont extra verzorgingstijd door de mooiste hond van het blok te zijn. Deze energieke sporthonden houden van spelen en stevige wandelingen.

De Cocker Spaniël in het kort

De cocker-spaniël is het kleinste lid van de sportgroep. Hij heeft een stevig, compact lichaam en een netjes gebeiteld en verfijnd hoofd, met de totale hond in volledige balans en van ideale grootte. Hij staat rechtop op de schouder op rechte voorpoten met een bovenlijn die lichtjes afloopt naar sterke, matig gebogen, gespierde delen. Hij is een hond die in staat is tot aanzienlijke snelheid, gecombineerd met een groot uithoudingsvermogen. Boven alles moet hij vrij en vrolijk, gezond, goed uitgebalanceerd en in actie een scherpe neiging tot werken zijn. Een hond die in alle delen goed in balans is, is wenselijker dan een hond met sterk contrasterende goede punten en fouten.

engelse cocker hondenras

Voeding voor de Cocker Spaniël

Het selecteren van het beste dieet kan een kwestie van trial en voor de individuele hond zijn. De sleutel is om aandacht te besteden aan voedseletiketten voor hoogwaardige ingrediënten. De eigenaar kan de dierenarts van zijn hond om advies vragen over bepaalde gevoeligheden of behoeften van de Cocker. Kies een voedsel van hoge kwaliteit en probeer het eerlijk uit. Voedsel op basis van kip en rijst is al lang een goed uitgangspunt voor proeven met Cocker-voedsel, maar houd rekening met individuele gevoeligheden, voorkeuren en behoeften. Houd het juiste gewicht aan, maar pas op dat u niet te veel voedt. Verzorgers en dierenartsen zien vaak Cockers met overgewicht.

Uiterlijke verzorging

Cocker-spaniëls vereisen regelmatige, grondige verzorging . Gemiste sessies zijn niet gemakkelijk verzonnen en kunnen leiden tot klitten of matten in de vacht van de Cocker. Een metalen hondenkam van professionele kwaliteit met fijne en gemiddelde afstand voor de tanden is een noodzaak. Je kunt het kammen volgen met een zachte slickerborstel, maar de kam is de sleutel. Los haar moet voorzichtig worden verwijderd met de kam, zorg ervoor dat u helder bent en overal door de huid kunt kijken. Als u snarls tegenkomt, trek er dan niet doorheen; liever snarls uit elkaar halen, beginnend bij de uiteinden van de vacht en vervolgens doorkammen. Wees voorzichtig bij het kammen van oren; de huid aan de randen is dun en kan worden doorboord door te krachtig kammen.

De Cocker vereist grondig baden met hoogwaardige hondenshampoo. Grondig spoelen en opnieuw spoelen zijn cruciaal, omdat zeepresten huidirritatie kunnen veroorzaken. Droog voorzichtig met een föhn op een niet te warme stand. Leer de procedure voor het reinigen en drogen van de gehoorgangen. Controleer tijdens het baden de huid van de Cocker op ontstoken plekken en laat u behandelen. Het is belangrijk om zelf de verzorgingsprocedures te leren en / of een beroep te doen op een professionele trimmer die het ras leuk vindt en er ervaring mee heeft.

Oefeningen voor de Cocker Spaniël

De cocker-spaniël is een sportras en moet een goede spiertonus behouden, hoewel het ras niet een ras is dat veel beweging nodig heeft om een ​​overvloed aan energie af te voeren. Cockers vinden het vaak leuk om aan lichaamsbeweging te doen door een bal of ander speelgoed op te halen of door hun mensen te vergezellen tijdens een wandeling. Ze vinden het erg leuk om tijd met hun mensen door te brengen, dus wandelen is een goede oefening. Als de Cocker een hondgenoot heeft, kunnen ze spelen om elkaar te oefenen. De Cocker Spaniel wil mensen behagen en houdt van spelen, dus dit zijn hulpmiddelen die u kunt gebruiken om lichaamsbeweging aan te moedigen.

Een jonge Cocker Spaniël opvoeden

Wat betreft het trainen van de cocker-spaniël is het goede nieuws dat dit over het algemeen een mensvriendelijk ras is. Ze willen ‘goed’ zijn om hun mensen te behagen, en ze zijn over het algemeen gevoelig en reageren op correctie en een afkeurende toon in de stem van hun eigenaar. Harde correctiemiddelen zijn meestal niet gerechtvaardigd, noch zijn ze productief in de Cocker. Het ras houdt van de uitdaging van prestatieactiviteiten en het is een goed idee om de beschikbare activiteiten en evenementen uit te proberen om te zien wat uw individuele Cocker interesseert en door te gaan met training. Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen. Cockers zijn vrij gemakkelijk gemotiveerd met voedselbeloningen en met spel en lof.


Gezondheid van de Cocker Spaniël

De nationale ouderclub van de Cocker Spaniel, de American Spaniel Club , heeft een gezondheidscommissie die naar gezondheidsproblemen van rassen kijkt en aanbevelingen aan fokkers doet voor vereiste gezondheidstests. De cocker-spaniël heeft een goede levensduur. Een gewetensvolle fokker kan gegevens verstrekken over de gezondheidstests van de vader en moeder, bijvoorbeeld voor heupen, patellas en ogen. Fokkers hebben vaak jaren aan gegevens met betrekking tot testen die in deze gezondheidsgebieden worden gedaan. Leer van de dierenarts de juiste procedures om de gehoorgangen van de Cocker regelmatig te reinigen, vooral na een bad, om infecties te voorkomen . Een grondige verzorging van de Cocker-vacht helpt matten te voorkomen, waardoor huidproblemen kunnen ontstaan.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogarts Evaluatie
Heup evaluatie

Geschiedenis van de Cocker Spaniël

De spaniel is een rastype van de grote oudheid, waarvan wordt aangenomen dat deze in Spanje is ontstaan ​​(de woorden “Spanje” en “spaniel” zijn nauw verwant). Spanielen zijn al helpers van vogeljagers sinds de ontwikkeling van het geweer, toen jachthonden in combinatie met netten werden gebruikt.

Eeuwenlang werden Europese en Britse spanielen informeel gegroepeerd als land- en waterspaniels. Tegen de 19e eeuw echter, toen schriftelijke rasstandaarden, hondenshows en veldproeven werden geschreven, en het idee van rashonden begon aan grip te winnen in Engeland, werden de verschillende spaniels geclassificeerd als specifieke rassen. Onder hen was de Cocker, zo genoemd omdat zij zich specialiseerden op houtsnip. Deze honden, kleiner dan Engelse Springer Spaniels maar groter dan Engelse kleine Spaniels, waren de voorouders van de moderne Cocker Spaniel.

In Amerika liep de cocker-spaniël uiteen in twee varianten, Amerikaans en Engels. De Engelsen werden gekenmerkt als groter en met een langer hoofd dan zijn Amerikaanse neef, met een jas die niet zo overvloedig was. De Engelse en Canadese kennelclubs registreerden de rassen als afzonderlijke rassen vanaf 1940 en de AKC volgde in 1946. De AKC-rasnamen zijn de Cocker Spaniel (voor het Amerikaanse type) en de Cocker Spaniel (voor het Britse type).

Een zwarte Cocker genaamd Brucie hielp het ras populair te maken door twee keer Westminster’s Best in Show te winnen, in 1940 en ’41, maar de Amerikaanse hoogtijdagen van de Cocker kwamen in de jaren 1950. De Cocker was het populairste ras van de AKC van het decennium. Het was het tijdperk van Disney’s ‘Lady and the Tramp’ en vice-president Richard Nixon Cocker, genaamd Checkers, die hielpen de koers van de Amerikaanse politieke geschiedenis te veranderen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Cocker Spaniël hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*