Home » Hondenrassen » Collie   De majestueuze Collie behoort, dankzij honderd jaar als popcultuurster, tot de meest herkenbare en geliefde hondenrassen ter wereld. De volledig gecoate “ruige” Collie is de meer bekende variëteit, maar er is ook een slanke “gladde” Collie.

Over de Collie

De Collie is een grote maar lenige herder die ergens tussen de 43 en 52 centimeter lang staat. De ruwe variëteit heeft een van de indrukwekkendste opzichtige jassen van het hondenrijk; de charmes van de gladde vacht zijn subtieler maar niet minder bevredigend. Vachtkleuren in beide variëteiten zijn sable en wit, tricolor, blue merle of wit. Collie-liefhebbers zijn trots op de elegante wigvormige kop van hun ras, waarvan de mobiele oren en amandelogen een grote verscheidenheid aan uitdrukkingen overbrengen.


Collies zijn beroemd op kinderen en maken prachtige huisdieren. Deze snelle, atletische honden gedijen op gezelschap en regelmatige lichaamsbeweging. Met zachte training leren ze gelukkig en snel. De loyaliteit, intelligentie en het karakter van de Collie zijn de legende.

De Collie in het kort

De Collie is een lenige, sterke, responsieve, actieve hond, die geen nutteloos hout draagt ​​en van nature recht en stevig staat. De diepe, matig brede borst toont kracht, de schuine schouders en goed gebogen hakken geven snelheid en gratie aan, en het gezicht vertoont een hoge intelligentie. De Collie geeft een indrukwekkend, trots beeld van de ware balans, waarbij elk deel in een harmonieuze verhouding staat tot elk ander deel en tot het geheel.

Behalve de technische beschrijving die essentieel is voor deze standaard en zonder welke geen standaard voor de begeleiding van fokkers en juryleden voldoende is, kan eenvoudig worden gesteld dat geen enkel deel van de collie ooit in verhouding lijkt te staan ​​met enig ander deel. Timiditeit, broosheid, sullenness, wreedheid, gebrek aan animatie, omslachtig uiterlijk en gebrek aan algehele balans schaden het algemene karakter.

collie

Voeding voor de Collie

Goede voeding is het allereerste wat de eigenaar voor zijn collie kan doen om een ​​gezonde huid en vacht en algemeen welzijn te garanderen. Collies doen het goed op hondenvoer van goede kwaliteit dat voornamelijk op vlees is gebaseerd, met minder granen als ingrediënten. Veel rasexperts vinden dat Collies geen voedsel moet krijgen met maïs of soja in de ingrediënten. Collies hebben een risico op opgeblazen gevoel , dus twee voedingen / meerdere voedingen per dag in tegenstelling tot eenmaal per dag wordt aanbevolen, en er is aangetoond dat wat vlees toegevoegd aan het voedsel het risico vermindert.

Uiterlijke verzorging

Smooth Collies, hoewel ze niet mat worden, moeten regelmatig worden verzorgd, omdat ze een dubbele vacht hebben en de ondervacht moet worden uitgeborsteld tijdens het verharen. Ruwe Collies hebben aandacht nodig om matten te voorkomen, vooral in bepaalde gebieden zoals achter de oren en ellebogen, en om losse ondervacht te verwijderen. Een wekelijkse borstelbeurt tot op de huid lost dat probleem op en houdt de vacht en de huid gezond. Als vrouwen worden gesteriliseerd, doen ze een keer per jaar een grote schuur ; indien intact, werpen vrouwen ongeveer drie maanden na hun hittecyclus af en mannen rond hun verjaardag, dus die tijden vereisen een beetje extra verzorging.

Oefeningen voor de Collie

Hoewel er verschillen zijn tussen individuen en gezinnen, zijn collies over het algemeen vrij actief en vereisen ze regelmatige lichaamsbeweging. Ze hebben aerobe oefeningen nodig en de kans om te kunnen rennen en spelen. Door ze te leren halen, kun je goed bewegen en een omheinde tuin hebben waar ze kunnen rennen en ook dagelijkse wandelingen maken, helpen. Ze moeten niet voor lange tijd naar de achtertuin worden verbannen, zoals bij verveling blaffen. Collies zijn mensenhonden en willen vooral bij hun eigenaren zijn. In het ideale geval is een collie klaar om te gaan wanneer het tijd is om te gaan, en in staat om te chillen wanneer het tijd is om te chillen.

Een jonge Collie opvoeden

Hoewel Collies erg slim en gemakkelijk te trainen zijn, worden puppyklassen aanbevolen voor algemene socialisatie en training. Maar daar zou het niet moeten eindigen. Collies houden van trainen en leren, en beide zorgen voor een betere metgezel en bouwen een goede relatie op met de eigenaar en familie. Collies gedijen op positieve onderwijsmethoden. Ze blinken uit in gehoorzaamheid , behendigheid en hoeden , en zelfs schuurjacht en lokaascursus , en eigenaren zullen iets leuks ontdekken om te doen met hun hond!


Gezondheid van de Collie

De Collie Health Foundation heeft veel onderzoeksgeld geïnvesteerd om gezondheidsproblemen te identificeren en op te lossen, en hun website biedt geweldige informatie over gezondheidsproblemen in het ras. De minimumvereiste is voor puppy’s tussen 6-8 weken oud om een ​​oogcontrole te laten uitvoeren door een door de raad gecertificeerde veterinaire oogarts voor Collie-oogafwijking, een erfelijke oogziekte. Sommige Collies kunnen ook gevoelig zijn voor bepaalde medicijnen, bekend als de MDR1-mutatie. Collies leven meestal van 12 tot 14 jaar en zijn in de regel gezond, maar na hun onderzoek moeten potentiële kopers vragen stellen aan fokkers en begrijpen welke gezondheidsgaranties kunnen worden geboden.

Aanbevolen gezondheidstests

PRA Optigen DNA-test
MDR1 DNA-test

Geschiedenis van de Collie

De diepe en blijvende liefde van koningin Victoria voor Schotland heeft een blijvende invloed gehad op de geschiedenis van Collie. Het was de hondenminnende Victoria, tijdens haar vele langere verblijven in Balmoral Castle op de Schotse Hooglanden, die het lokale herdersras populair maakte onder haar hovelingen en onderdanen in de tweede helft van de 19e eeuw. Haar enthousiasme voor Collies begon de opkomst van het ras van bescheiden herdershond tot wereldwijde hondensuperster.

Er wordt verondersteld dat de voorouders van de Collie Schotland bijna 2000 jaar eerder bereikten dan Victoria, gebracht door de Romeinen tijdens hun verovering van Groot-Brittannië in de eerste eeuw van de Common Era. Gedurende verschillende eeuwen werd het Romeinse herdersbestand gekruist met lokale honden. Ergens in deze lange ongeschreven geschiedenis kunnen we aannemen dat een koppige schaapherder die herkenbaar is als de Collie in beeld kwam. (Een gangbare theorie is dat de naam Collie is afgeleid van de naam van een bepaalde soort schapen met zwart gezicht genaamd colleys.)

De Collie komt omstreeks 1800 in het geschreven record en tegen de tijd dat Victoria de Collie later in de eeuw “ontdekte”, waren de nu vertrouwde kenmerken van het ras gevestigd. In het 20e-eeuwse Amerika maakte auteur en hondenfokker Albert Payson Terhune het ras populair voor generaties van enthousiaste jonge lezers, die enthousiast waren over de avonturen van de Sunnybank Collies . In 1940 lanceerde de Britse auteur Eric Knight een van de grootste popcultuurfranchises aller tijden met zijn roman Lassie Come-Home . Dankzij Knight’s boeken, spin-off films en een langlopende tv-show, maakte Lassie Collies de ideale hondgenoot van de fantasie van elk kind.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Collie hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*