Home » Hondenrassen » Coton de Tuléar   De Coton de Tulear, ‘Royal Dog of Madagascar’, is een slimme, gelukkige hond met als favoriete activiteit grappen uithalen, ravotten en het volgen van hun baasje door het huis. De Coton is klein maar robuust stevig.

Over de Coton de Tuléar

De Coton de Tulear (KO-Tone Dih TOO-Lay-ARE) is een kleine, enorm charmante hond die tussen de 9 en 11 inch hoog staat en weegt tussen de 8 en 13 pond. Katoen staat bekend om een ​​overvloedige witte jas die zo zacht is als katoen (of, zoals de Fransen zeggen, “katoen”). Hun primaire taak is om amusement, comfort en gezelschap te bieden.


De band tussen Cotons en hun mensen is zo nauw dat eigenaars erover praten in menselijke termen. Coton-liefhebbers beschrijven ze als “geestige” metgezellen “soms onstuimig maar nooit veeleisend” en “natuurlijk clownesk en luchthartig”, die een “opmerkelijk zachtaardig, sympathiek bewustzijn bezitten.” om op hun achterpoten te lopen.

De Coton de Tuléar in het kort

De Coton de Tulear, ook bekend als de “Royal Dog of Madagascar”, is een winterharde, stevige kleine witte metgezelhond. De Coton de Tulear wordt gekenmerkt door een natuurlijke lange, witte, droge, overvloedige, katoenachtige jas, afgeronde levendige donkere ogen, zwart op witte joie de vivre expressieve glimlach en geestige persoonlijkheid. Het ras is iets langer dan lang. De bovenlijn is zeer licht gebogen over de lendenen met een gelukkig gedragen staart gebogen over de rug in beweging. In rust is de staart naar beneden met een opstaande haak aan de punt die de onderscheidende omtrek van de Coton de Tulear onthult.

Coton de Tulear

Voeding voor de Coton de Tuléar

Een hondenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) heeft alle voedingsstoffen die het ras nodig heeft. Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

De Coton-puppy verzorgen is een eitje. Gedurende die tijd moet je hem regelmatig verzorgen en ervoor zorgen dat hij verzorgingssessies leert te zien als positieve tijden van binding met zijn persoon. Tenzij u uw Coton in een korte ‘puppyclip’ wilt houden, moet uw hond veel worden geborsteld. Zorg ervoor dat u uw kam en borstel tot op de huid (zachtjes) tijdens het poetsen krijgt, anders zal het haar naast de huid mat worden en als dit te uitgebreid is, moet uw hond mogelijk worden geschoren. Gebruik tijdens het poetsen een spray-conditioner om breuk te voorkomen. Controleer een paar keer per week de oren en verwijder overtollig haar, was of vuil om oorinfecties te voorkomen.

Oefeningen voor de Coton de Tuléar

De Coton is een redelijk actieve hond die een matige hoeveelheid beweging vereist . Dagelijkse wandelingen met zijn mens op een lage snelheid houden hem in goede gewicht en conditie. Een tennisbal achter zijn achtertuin aanjagen kan zowel zijn geest als zijn lichaam actief houden. Een verveeld en ongelukkig Coton kan destructief worden. Hij doet het het beste wanneer hij voldoende beweging krijgt, veel aandacht van zijn eigenaar en veel interessant speelgoed om hem bezig te houden.

Een jonge Coton de Tuléar opvoeden

De Coton is een waakzame hond en van nature territoriaal. Katoen moet vanaf jonge leeftijd goed gesocialiseerd zijn, zodat ze graag met je meegaan, waar je ook gaat. Gehoorzaamheidstraining is een goed idee, zowel voor socialisatie als voor het versterken van lessen en manieren. Een verveelde Coton kan niets leren. Houd uw trainingssessies levendig en vermakelijk voor het beste resultaat. Cotons reageren slecht op negatieve trainingspraktijken, maar blinken uit in de meeste hondensportactiviteiten wanneer ze met positieve methoden worden getraind. Ze doen het goed in behendigheid en gehoorzaamheid en zijn uitstekende therapiehonden.


Gezondheid van de Coton de Tuléar

De Coton de Tulear is vrij vrij gebleven van genetische gezondheidsproblemen. Dat wil niet zeggen dat ze niet bestaan, maar dat incidenten van een extreem laag percentage zijn. In het Coton liggen bekende incidenten meestal in het bereik van één tot vijf procent. Coton-fokkers werken hard om het ras zo probleemloos mogelijk te houden door genetische screening van alle fokdieren te doen. Af en toe komen oogproblemen en heupdysplasie voor in het ras. Zoals bij alle kleine rassen, is er een kans op luxerende patellas en is bekend dat het een spinale schijfziekte is.

Aanbevolen gezondheidstests

Patella-evaluatie
Oogarts Evaluatie
Heup evaluatie
Cardiaal onderzoek

Geschiedenis van de Coton de Tuléar

Cotons de Tulear, genoemd naar de havenstad Tulear, waren ooit de favoriete schoothondje van de edelen van Madagaskar. De eilandnatie ligt ongeveer 250 mijl uit de zuidoostkust van Afrika, maar de bevolking is voornamelijk niet gerelateerd aan Afrikaanse volkeren, maar eerder aan die van Indonesië. Vanwege een band met Frankrijk die voortvloeide uit het voormalige koloniale bewind, ontwikkelde Madagascar sterke banden met de Franstalige landen van West-Afrika. Frans wordt nog steeds veel gesproken door Malagassische elites, vandaar het Franse accent van hun kleine witte hond.

De aristocraten van het eiland waren jaloerse bewakers van hun donzige kleine komieken, en zelfs wetten aangenomen die Coton-eigendom verbood aan burgers. “Ze waren ook buitengewoon terughoudend om hun huisdieren het eiland te laten verlaten,” schreef een hondenhistoricus, “met als resultaat dat deze honden geïsoleerd bleven van de rest van de wereld en eeuwenlang fokten.”

De AKC-rasstandaard van de Coton de Tulear begint met een verleidelijke bewering: “In Madagascar overleefde de Coton de Tulear in roedels in de wildernis, later om een ​​gezelschapshond te worden van de inheemse Malagasi en Merina tribale nobles.

De standaard houdt op met uitleggen hoe deze heerlijke schoothondjes op zichzelf afkwamen op een afgelegen eiland. Er zijn fantasievolle verhalen over een scheepswrak voor de kust van Madagaskar en hoe een lading kleine witte honden aan land zwom, een wild pak vormde en samen met lokale honden paren om de Coton te creëren. (Het is een prachtig verhaal, en het kan zelfs waar zijn. Het is bekend dat in de oude wereld kleine witte metgezelhonden, zoals de Maltezer, luxe artikelen waren die gretig werden geruild door zeevarende handelaren rond de Middellandse Zee en Noord-Afrika.)

De Coton leefde in zijn prachtige isolatie tot de jaren 1960, toen Franse toeristen het ras ontdekten. Het was een onmiddellijke hit in Europa, waar generaties van selectief fokken het ras verder verfijnden tot de Coton die we nu kennen. De AKC registreerde zijn eerste Cotons de Tulear in 2014.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Coton de Tuléar hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*