Home » Hondenrassen » Curly Coated Retriever   De Curly Coated Retriever, een van de oudste retrieverrassen, is een beroemd veelzijdige jachthond en weergaloze zwemmer. De Curly is klaar, trots en goddeloos slim en is een retriever van een denkend persoon die nooit eerder zal stoppen.

Over de Curly Coated Retriever

De strakke, scherpe krullen van zwart of lever van de Curly-Coated Retriever dienen als waterdichte en doornbestendige uitrusting voor alle weersomstandigheden voor werk in dikke braam- en ijzige meren. De Curly is een grote, duurzame geweerhond, maar eleganter en sierlijker dan andere retrievers. Een ander kenmerk dat Curlies onderscheidt van de gebruikelijke retriever is een taps toelopende, wigvormige kop.


Net als Labradors en Goldens zijn Curlies aanhankelijk en zachtaardig, maar ze zijn een beetje onafhankelijker en minder behoeftig. Speels en ondeugend met dierbaren, Curlies kan afstandelijk zijn tegenover vreemden. Deze wariness maakt hen meer veeleisende waakhonden dan andere, meer gregarious retrievers. Deze onvermoeibare honden hebben veel buitenoefeningen nodig. Verveelde, onderbezette Curlies zijn een handvol.

De Curly Coated Retriever in het kort

Deze slim opgerichte, multifunctionele jachtretriever wordt door de meeste hondenhistorici erkend als een van de oudste van de ophalende rassen. Ontwikkeld in Engeland, was de Curly lang een favoriet van Engelse jachtopzieners. Geprezen voor aangeboren veldvaardigheid, moed en ontembare doorzettingsvermogen, zal een correct gebouwde en getemperde Curly werken zolang er werk te doen is, waarbij zowel pels als veren in de zwaarste dekking en de ijzigste wateren worden opgehaald. Om de hele dag te werken, moet een Curly evenwichtig en degelijk, sterk en robuust en snel en behendig zijn.

Curly Coated Retriever

Voeding voor de Curly Coated Retriever

De meeste Curly Coated Retriever doen het goed op een droog hondenvoer van goede kwaliteit. Sommige eigenaren voegen graag wat vlees of ingeblikt voedsel toe, en een paar anderen voeden het rauwe dieet. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

Curly Coated Retrievers hebben geen ondervacht en de vrouwtjes zullen meestal ongeveer om de zes maanden een behoorlijke hoeveelheid vacht afwerpen . Vrouwtjes kunnen er relatief kaal uitzien als ze niet in jas zijn. Tijdens het afscheidingsseizoen is een hark-type verzorgingsgereedschap met metalen tanden goed in het verwijderen van het dode haar, waarna de vacht kan worden afgebaard. De meeste eigenaren poetsen nooit een Curly-Coated Retriever, omdat dan de vacht kroest. Een nat en droog aan de lucht is eenvoudig te doen en zal vaak de krullen versterken. Het ras hoeft niet vaak te worden gebaad. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Curly Coated Retriever

Curly Coated Retrievers hebben behoorlijk wat beweging nodig, maar zijn ook geweldig om thuis te zitten en te ontspannen. Hun huis hoeft niet groot te zijn zolang ze bij hun eigenaar zijn en voldoende bewegen. Het ras is heel gemakkelijk om mee te leven, zolang ze hun “goede manieren” hebben laten zien met basistraining. Ze houden ervan om buiten te zijn, maar ze zijn erg blij om tijd binnenshuis thuis door te brengen met hun mensen. Ze zijn geen ras dat er goed in is om lange tijd alleen te blijven.

Een jonge Curly Coated Retriever opvoeden

De eigenaar van een Curly Coated Retriever moet stevig maar vriendelijk zijn in het trainen van de hond. Te ruw, en ze zullen staart draaien; te zacht of onduidelijk, en ze zullen niet opletten. Ze zijn een intelligent ras en slim genoeg om een ​​eigenaar te hebben die slimmer is dan ze zijn. Twee dingen zijn handig om te onthouden met betrekking tot het trainen van een Curly Coated Retriever: vermijd eerst te veel herhaling, omdat de hond zich kan vervelen en interesse verliest. Het is ook belangrijk voor een eigenaar om te proberen de leersituatie zo leuk mogelijk te maken.

Het doel is om ervoor te zorgen dat de Curly Coated Retriever geniet van wat er wordt geleerd. Sommige Curlies doen het heel goed in de ring van gehoorzaamheid , maar voor sommigen kan de herhaling van sommige oefeningen desinteresse veroorzaken. Training voor veldwerkheeft een deskundige aanpak en moet niet ruw zijn. Als je nieuw bent in het ras en geïnteresseerd bent in het starten van veldtraining, zoek dan een trainingsgroep bij jou in de buurt met wie je kunt trainen en observeer hun methoden voordat je besluit lid te worden.


Gezondheid van de Curly Coated Retriever

De meerderheid van Curlies is een gezond ras. Fokkers zijn zeer ijverig geweest in het screenen van heupen , ogen en het hart. Er zijn enkele zorgen over kanker. Het ras is ook vatbaar voor maagverwijding volvulus (GDV), een levensbedreigende maagaandoening ook bekend als bloat . Eigenaren moeten zich bewust zijn van de symptomen en snel actie ondernemen als deze zich voordoet.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Cardiaal onderzoek
GSD IIIa DNA-test
EIC DNA-test
Cord-1 PRA DNA-test

Geschiedenis van de Curly Coated Retriever

Men denkt dat krullen tot de oudste van de retrieverrassen behoren. In tegenstelling tot spaniels en setters zijn retrievers echter nieuwkomers in de sportwereld. Ze kwamen pas eind 1700 aan, nadat het schieten met vleugels met geweren praktisch werd.

De genetische puzzel, de Curly Coated Retriever, werd in de jaren 1800 in Engeland samengevoegd. Er bestaan ​​geen schriftelijke gegevens over de vroegste geschiedenis van het ras, maar we kunnen weloverwogen veronderstellingen doen. Algemeen wordt aangenomen dat de Curly afstamt van twee nu uitgestorven rassen, de Engelse Water Spaniel en de Retrieving Setter. Er wordt verondersteld dat Irish Water Spaniel bloed ook een van de voorouders van de Curly is, net als de St. John’s Dog, een vrij klein type Newfoundland. Tegen 1860 maakten Curlies door hun unieke uiterlijk en trotse houding populaire attracties op de eerste hondenshows van Engeland.

In het begin van de jaren 1880 zou de Curly naar de poedel zijn gekruist om de kenmerkende, laaguitlopende krullen van de Curly strakker te maken. Poedelbloed heeft mogelijk ook bijgedragen aan de elegante koets en het complexe karakter van de Curly.

Tegen het einde van de 19e eeuw had de Curly zijn plaats ingenomen als een geliefde metgezel van Britse sporters. In deze periode werd de Curly geëxporteerd naar Australië en Nieuw-Zeeland, waar hij nog steeds populair is onder jagers omdat een retriever voor alle doeleinden bewonderd werd voor een gestage instelling en zachte mond.

De spectaculaire opkomst van Labs en Goldens heeft lang geleden de bekendheid van de Curly bij de retrieverrassen overschaduwd, maar ze behouden een kleine maar vurige aanhang over de hele wereld.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Curly Coated Retriever hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*