Home » Hondenrassen » Dalmatiër   De waardige Dalmatiër is één van de bekendste hondenrassen ter wereld en staat bekend om zijn gevlekte jas en unieke functiebeschrijving. Tijdens hun lange geschiedenis hebben deze “koetshonden” de paarden getrokken installaties van edelen, zigeuners en brandweerlieden vergezeld.

Over de Dalmatiër

De prachtige, opvallende vlekken van zwart of lever van de Dalmatiër sieren een van de meest onderscheidende jassen in het dierenrijk. Onder de vlekken is een sierlijke, elegant geproportioneerde dravende hond die tussen 19 en 23 inch op de schouder staat. Dals zijn gespierd, gebouwd om de afstand te gaan; de krachtige achterhand zorgt voor de drive achter de soepele, moeiteloze gang.


De Dal werd oorspronkelijk gefokt om paarden en koetsen te bewaken, en sommige van de oude beschermende instincten blijven. Gereserveerd en waardig, Dals kan afstandelijk zijn tegenover vreemden en zijn betrouwbare waakhonden. Met hun favoriete mensen zijn Dals slimme, loyale en liefhebbende huishonden. Het zijn sterke, actieve atleten met een groot uithoudingsvermogen – een geweldige partner voor hardlopers en wandelaars.

De Dalmatiër in het kort

De Dalmatiër is een opvallend gevlekte hond; klaar en alert; sterk, gespierd en actief; vrij van verlegenheid; intelligent in uitdrukking; symmetrisch in omtrek; en zonder overdrijving of grofheid. De Dalmatiër is in staat tot een groot uithoudingsvermogen, gecombineerd met een redelijke hoeveelheid snelheid. Afwijkingen van het beschreven ideaal moeten in directe verhouding tot de mate van afwijking worden bestraft.

dalmatier

Voeding voor de Dalmatiër

Een hondenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) heeft alle voedingsstoffen die de Dalmatiër nodig heeft. Let op het calorieverbruik en gewichtsniveau van uw hond om te voorkomen dat de weegschaal kantelt. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

De vacht van de Dalmatiër is iets moois met zijn gekleurde vlekken op een sprankelende witte achtergrond en er is niet veel werk voor nodig om hem in goede staat te houden. Af en toe baden en wekelijks poetsen met een paardenhaarhandschoen of rubberen kerriekam om dode haren weg te trekken, houden de Dal op zijn best. Zijn nagels moeten minstens maandelijks worden geknipt. Omdat zijn oren naar beneden ploffen, moeten ze regelmatig worden gecontroleerd – je fokker en je dierenarts kunnen een goede routine en schoonmaakmiddelen voorstellen en laten je zien hoe je voor ze kunt zorgen.

Oefeningen voor de Dalmatiër

Alle Dalmatiërs hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig om fit en gelukkig te blijven. Deze oefening kan bestaan ​​uit het achtervolgen van een bal die door de achtertuin wordt gegooid, naast een fiets- of jogging-eigenaar rent, of een mooie, lange wandeling door het bos maken. Aangezien de botten en gewrichten van een puppy pas op tweejarige leeftijd op volwassen leeftijd zijn, wees dan voorzichtig met het inspannen van de hond voor die tijd. Dalmatiërs kunnen zeer energieke honden zijn en kunnen gemakkelijk in kattenkwaad raken als ze niet voldoende gelegenheid hebben voor lichamelijke en geestelijke oefening.

Een jonge Dalmatiër opvoeden

Het is heel belangrijk dat u uw puppy tijdens zijn training aan zoveel mogelijk nieuwe en ongewone maar aangename situaties blootstelt. Als hij begrijpt dat nieuwe plaatsen en mensen niets zijn om bang voor te zijn, zal dit niet alleen zijn leven gelukkiger maken, maar ook het leven met hem veel gemakkelijker voor je maken. Hij moet vanaf het begin geleerd worden zich te gedragen, maar Dalmatiërs kunnen heel gevoelig zijn, dus een positieve, op beloning gebaseerde training is een must. Vroege socialisatie- en puppytraining cursussen helpen ervoor te zorgen dat uw Dal uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel.


Gezondheid van de Dalmatiër

Als je Dalmatiër van een gerenommeerde fokker kwam, heb je een record van genetische gezondheidstests bij de ouders. Doofheid is aanwezig in het ras, en verantwoordelijke fokkers hebben de ouders getest en hebben hele nesten getest om er zeker van te zijn dat iedereen het kan horen. Een eenzijdig horende hond (doof in één oor) kan meestal een redelijk normaal leven leiden; een bilateraal (beide kanten) dove hond kan en zal vaak speciale overwegingen vereisen. Nierstenen zijn ook aanwezig in Dals. Uw fokker of dierenarts kan u vertellen wat u moet voeren om het probleem te voorkomen. Dalmatiërs zijn over het algemeen vrij gezond en zijn geen kieskeurige eters en hebben niet veel supplementen nodig om ze fit te houden.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
BAER-testen

Geschiedenis van de Dalmatiër

Veel AKC-rassen hebben een obscure en betwiste oorsprong, niets meer dan de Dalmatiër. Onderzoekers hebben oude artefacten en geschriften gebruikt ter ondersteuning van theorieën over de geboorte van de Dal op de Britse eilanden, Europa, Noord-Afrika en Azië. Het lijdt echter geen twijfel dat het ras rond het begin van de 19e eeuw nauw verbonden was met een strook van Midden-Europa langs de Adriatische Zee, de regio die ooit bekend stond als Dalmatië.

Dalmatiërs hebben een functiebeschrijving die uniek is bij hondenrassen: koetshond. Hun traditionele bezigheid was om naast paarden getrokken koetsen te draven en de paarden en tuig te bewaken wanneer ze anders onbeheerd waren. Dals stond naast de karavanen van het Romani-volk, beter bekend als zigeuners, tijdens hun onophoudelijke omzwervingen door Europa. Deze associatie met de peripatetic Romani helpt verklaren waarom de oorsprong van Dal zo moeilijk te achterhalen is – net als bij de zigeuners zelf was de wereld hun thuis.

Britse edelen gebruikten ook Dals als knappe accenten voor hun livrei. De Engelsen hadden een nauwe affiniteit met het ras en gaven het bijnamen als de Engelse koetshond, Spotted Dick en de Plum Pudding Dog (de vlekken van de Dal die lijken op gekonfijt fruit en noten die het traditionele vakantiedessert van Groot-Brittannië flecken). In de 19e eeuw, toen paarden brandweerauto’s trokken, begon Dals hun lange associatie met brandweerlieden. Tegenwoordig vergezellen Dals de beroemde Budweiser Clydesdales op parade.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Dalmatiër hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*