Home » Hondenrassen » Dandie Dinmont Terrier   De uniek ogende Dandie Dinmont Terrier is een stoere maar waardig klein hondenras. Stevig gebouwd voor de ontberingen van het boerenleven, zullen ze zich aangenaam aanpassen aan het leven in de stad. Dandies zijn compacte metgezellen gezegend met een grote persoonlijkheid.

Over de Dandie Dinmont Terrier

Fysieke kenmerken van de Dandie Dinmont Terrier omvatten een groot hoofd bedekt met overvloedig, zijdeachtig wit haar; lange, hangende oren getipt met bevedering en komen bijna tot een punt; grote, ronde ogen vol helderheid en expressie; en een lange, lage romp en korte benen. De frisse body coat is verkrijgbaar in twee pittige kleuren: peper (blauwachtig zwart tot zilverachtig grijs) en mosterd (roodbruin tot lichtbruin).


Met een gewicht van niet meer dan 24 pond zijn Dandies waakzame en intelligente waakhonden met een grote baritonschors. Dandies houden van ravotten en knuffelen met kinderen, maar zijn niet zo hyper als sommige kleine honden. Het zijn echter terriërs met typische eigenzinnigheid, onafhankelijkheid en moed. Dandie-eigenaren behalen de beste resultaten met positieve, motiverende training.

De Dandie Dinmont Terrier in het kort

Oorspronkelijk gefokt om naar de grond te gaan, is de Dandie Dinmont Terrier een lange, laag gestationeerde werkende terriër met een gebogen omtrek. Het onderscheidende hoofd met zijden topknot is groot, maar in verhouding tot de grootte van de hond. De donkere ogen zijn groot en rond met een zachte, wijze uitdrukking. De stevige, flexibele body en de kromzwaardvormige staart zijn bedekt met een vrij frisse dubbele vacht, mosterd of peper in kleur.

Dandie Dinmont Terrier

Voeding voor de Dandie Dinmont Terrier

De Dandie Dinmont moet een hondenvoer van hoge kwaliteit krijgen dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

De Dandie Dinmont Terrier werpt niet af, maar dat betekent niet dat hij geen verzorging nodig heeft. Zijn jas moet minstens een paar keer per jaar van dood haar worden ontdaan. Dit kan met de hand worden gedaan door zijn fokker, of de eigenaar kan leren om het te doen met behulp van een speciaal stripgereedschap dat door de fokker wordt aanbevolen. Lange haren kunnen dagelijks met duim en wijsvinger uit de vacht worden geplukt om er netjes uit te zien. De Dandie moet ook dagelijks worden geborsteld om te voorkomen dat matten teennagels moeten worden getrimd ten minste maandelijks, en zorg voor de oren moet worden opgenomen in onderhoudsverzorging.

Oefeningen voor de Dandie Dinmont Terrier

Een Dandie kan het beste twee keer per dag een half uur trainen in de vorm van een stevige wandeling, of misschien een bal achter de tuin aan jagen. Als hij buiten is, moet hij altijd aan de lijn of in een veilig omheind gebied zijn. De Dandie is gefokt om te jagen, en zelfs de best getrainde zullen wegschieten als ze de kans krijgen om te achtervolgen wat ze als prooi zien. De meeste Dandies zullen het heel goed doen in een thuisomgeving met matige lichaamsbeweging. Met hun lange en lage bouw zijn Dandies niet gemaakt om lange afstanden te lopen, en het ras is niet de ideale pasvorm voor eigenaren die op zoek zijn naar een jogging- of fietspartner.

Een jonge Dandie Dinmont Terrier opvoeden

Dandies zijn stoere maar waardige grote honden in een klein lichaam. Met veel geduld en een positieve beloningsgerichte aanpak krijg je prachtige resultaten. Het zijn stoere kleine honden met veel energie, maar zijn zeer aanpasbaar en enthousiast om te behagen. Typische terriërs, ze kunnen koppig, onafhankelijk en een beetje te zeker zijn van hun vermogen om alle nieuwkomers aan te nemen. Het is noodzakelijk dat je de Dandie goed traint, zodat je niet alleen een metgezel hebt met goede manieren, maar ook dat je het voortouw kunt nemen in onverwachte situaties.

Gezondheid van de Dandie Dinmont Terrier

Er is geen ras dat volledig ziektevrij is, maar een Dandie komt dichterbij dan vele anderen. Een enkeling ontwikkelt lymfoom, maar verder is het ras meestal vrij gezond. Verantwoordelijke fokkers doen genetische tests op hun fokbestand om mogelijke problemen te voorkomen. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Dandie regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontworpen voor honden. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles en parasietenbestrijding helpen de hond een lang, gezond leven te garanderen.


Geschiedenis van de Dandie Dinmont Terrier

De terriër die bekend zou worden als de Dandie Dinmont maakte zijn debuut in de geschreven geschiedenis rond 1700. Beschreven als een “ruige inheemse terriër die eigendom is van grensjagers in de Cheviot Hills tussen Engeland en Schotland,” zou het ras bijzonder goed zijn in die stropers met vier poten als otter en das uitzenden.

Sir Walter Scott, de belangrijkste schrijver van Schotland, was een bewonderaar van het ras. Voor zijn roman ‘Guy Mannering’ uit 1815 creëerde hij een personage genaamd Dandie Dinmont, een boer die een pak nieuwsgierig ogende peper- en mosterdterriërs bewaart. Scott baseerde de fictieve Dinmont op een echte fokker van dergelijke honden, James Davidson, die een roedel werkende terriërs hield – Oude Mosterd, Jonge Peper, Jonge Mosterd, Kleine Peper, Kleine Mosterd en Oude Peper – de ‘onsterfelijke zes’ nog steeds met eerbied gesproken door Dandie-liefhebbers. (Er wordt gezegd dat elke Dandie die vandaag leeft kan worden herleid tot een hond genaamd Old Ginger, vader van Old Pepper.)

Als erkenning voor de blootstelling die het ras ontving van Scott, die het de ‘grote kleine hond’ noemde, werden deze helderogige, langogige aardhonden bekend als ‘de terriërs van Dandie Dinmont’. Ze blijven het enige AKC-ras genoemd naar een fictief personage.

Dandies trok de aandacht van de 19e-eeuwse vorsten, zoals de Franse koning Louis Philippe, die een groot aantal verwende Dandies hield als onderdeel van zijn koninklijke entourage. De Dandie Dinmont Terrier Club in Engeland, opgericht in 1875, is nog steeds in gebruik als een van de oudste rassenclubs ter wereld. De Dandie trad in 1886 de hondenclub binnen en heeft een kleine maar standvastige aanhang.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Dandie Dinmont Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*