Home » Hondenrassen » Deense Dog   De gemakkelijke Deense dog, de machtige ‘Apollo of Dogs’, is een totale vreugde om mee te leven. Maar een hond bezitten met zo’n imposante grootte, gewicht en kracht is een verplichting om niet lichtvaardig te worden aangegaan. Dit ras is inderdaad geweldig, maar geen gemakkelijke.

Over de Deense dog

Zo groot als 60 centimeter op de schouder, torenen Denen boven de meeste andere honden uit – en wanneer ze op hun achterpoten staan, zijn ze langer dan de meeste mensen. Deze krachtige reuzen zijn het beeld van elegantie en balans, met de soepele en gemakkelijke pas van geboren edelen. De jas komt in verschillende kleuren en patronen, misschien wel de bekendste is het zwart-witte patchwork-patroon dat bekend staat als ‘harlekijn’.


Ondanks hun zoete karakter, zijn Denen waakzame huisvoogden. Alleen al de aanblik van deze vriendelijke reuzen is meestal voldoende om indringers twee keer te laten nadenken. Maar degenen die dwaas genoeg zijn om de vriendelijkheid van het ras voor zachtheid te verwarren, zullen een krachtige vijand van echte moed en geest ontmoeten. Denen zijn geduldige kinderen en zijn mensen die graag vrienden maken.

De Deense dog in het kort

De Deense dog combineert, in zijn koninklijke verschijning, waardigheid, kracht en elegantie met een grote omvang en een krachtig, goed gevormd, soepel gespierd lichaam. Het is een van de gigantisch werkende rassen, maar is uniek omdat de algemene configuratie zo goed in balans moet zijn dat het nooit onhandig lijkt en met een groot bereik en krachtige drive zal bewegen. Het is altijd een eenheid – de Apollo van honden. Een Deense dog moet levendig, moedig, nooit timide zijn; altijd vriendelijk en betrouwbaar. Deze fysieke en mentale combinatie is het kenmerk dat de Deense dog de majesteit bezorgt die geen ander ras bezit.

deense dogVoeding voor de Deense dog

Voer de Deense dog een hondenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Eigenaars moeten zich ervan bewust zijn dat de nummer één moordenaar van het ras bloat is , waarbij de maag uitzet en draait. De oorzaken van een opgeblazen gevoel worden niet volledig begrepen, maar experts zijn het erover eens dat meerdere kleine maaltijden per dag en het voorkomen van krachtige oefeningen rond maaltijden kunnen helpen om de kans dat dit gebeurt te verminderen.

Uiterlijke verzorging

Het grootste deel van het jaar werpt de korte, gladde vacht van de Deense dog niet veel af, maar gezien de grootte van de hond kan dit nog steeds een behoorlijk stuk haar zijn. Wekelijks borstelen met een borstel met medium haar, een rubberen verzorgingshandschoen of -gereedschap of een hondenhandschoen helpt om het verlies tot een minimum te beperken. Tijdens het verharen seizoen een of twee keer per jaar, echter, zal haaruitval overvloediger zijn, met een dagelijkse poetsen ideaal. Grote Denen hebben slechts af en toe een bad nodig , tenzij ze in iets rommeligs terechtkomen. Zoals bij alle rassen, moeten de nagels van de Deense dog regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels de hond pijn kunnen veroorzaken, evenals problemen met lopen en rennen.

Oefeningen voor de Deense dog

Deense dog lijken misschien verdoofd, maar ze moeten dagelijks worden aangepast aan hun leeftijd. Een stevige wandeling twee of drie keer per dag kan voldoende zijn. Ze kunnen goede metgezellen zijn tijdens joggen of wandelen, maar je moet wachten tot de hond 2 jaar oud is om schade aan groeiende gewrichten te voorkomen. Vanwege het risico op een opgeblazen gevoel, vermijd rigoureuze oefeningen rond de maaltijden. Denen hebben de neiging hun neus te volgen waar een geur hen ook brengt, dus ze moeten altijd aan de lijn worden gehouden en alleen los worden toegestaan ​​in gebieden die zijn beveiligd met een hoog hek. Veel grote Denen houden ervan om deel te nemen aan behendigheid , gehoorzaamheid, gebeurtenissen bijhouden, gewicht trekken en sporten zoals flyball.

Een jonge Deense dog opvoeden

Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen. Voor een ras zo groot en krachtig als de Deense dog, is gehoorzaamheidstraining een must. Socialisatie – waarbij de puppy voorzichtig wordt blootgesteld aan een breed scala aan mensen, plaatsen en situaties – zal hem helpen zich te ontwikkelen tot een goed aangepaste volwassene. Deense dog’s zijn sociaal, vriendelijk en enthousiast om te behagen en ze reageren goed op stevige, consistente trainingsmethoden. Ze moeten menselijk contact, genegenheid en socialisatie hebben met andere mensen en dieren.


Gezondheid van de Deense dog

Bloat, of maag-dilatatie-volvulus (GDV), is de nummer één moordenaar van Denen. Eigenaren moeten zichzelf leren de tekenen te herkennen dat een opgeblazen gevoel kan optreden en wat te doen als dat zo is. Veel fokkers en eigenaren overwegen een operatie genaamd een profylactische gastropexy (“preventieve tack”) die kan helpen bij het voorkomen van enkele van de meer ernstige aspecten van GDV. Andere gezondheidsproblemen die het ras kunnen beïnvloeden, zijn oog- en hartziekten, hypothyreoïdie en auto-immuun thyroiditis en heupdysplasie . Een verantwoordelijke fokker zal fokdieren screenen op omstandigheden die het ras kunnen beïnvloeden.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Schildklier evaluatie
Cardiaal onderzoek

Geschiedenis van de Deense dog

Niemand is vrij zeker hoe of waarom Deense dog, werd geassocieerd met Denemarken. (In Duitsland staan ​​ze bekend als de Deutsche Dog, oftewel ‘Duitse hond’.) We weten wel dat Duitse edelen ooit Denen gebruikten om op wilde everzwijnen te jagen. Later werden Denen beroemd als beschermers van hun huis en geliefden, een taak die ze nog steeds graag uitvoeren.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Deense Dog hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*