Home » Hondenrassen » Doberman Pinscher   De Doberman Pinscher is gestroomlijnd en krachtig, bezit zowel een magnifiek uiterlijk als een scherpe intelligentie en is een van de edellieden van de hond. Dit onvergelijkbaar onbevreesde en waakzame ras staat trots onder de beste beschermingshonden ter wereld.

Over de Doberman Pinscher

Dobermans zijn compact gebouwde honden – gespierd, snel en krachtig – die tussen de 52 en 60 centimeter op de schouder staan. Het lichaam is slank maar substantieel en bedekt met een glinsterende laag zwart, blauw, rood of fawn, met roestmarkeringen.


Deze elegante kwaliteiten, gecombineerd met een nobel wigvormig hoofd en een gemakkelijke, atletische manier van bewegen, hebben Dobermans een reputatie als royalty in het hondenrijk opgeleverd. Een goed geconditioneerde Doberman op patrouille zal alles behalve de meest dwaze indringer afschrikken.

De Doberman Pinscher in het kort

Het uiterlijk is dat van een middelgrote hond, met een lichaam dat vierkant is. Compact gebouwd, gespierd en krachtig, voor een groot uithoudingsvermogen en snelheid. Elegant van uiterlijk, van trots vervoer, als gevolg van grote adel en temperament. Energiek, waakzaam, vastberaden, alert, onverschrokken, loyaal en gehoorzaam.

doberman pinscher

Voeding voor de Doberman Pinscher

Het voeren van hondenvoer van uitstekende kwaliteit gedurende zijn leven is van cruciaal belang voor de Doberman. De Doberman-puppy moet een voor de leeftijd geschikt dieet krijgen dat is goedgekeurd door de fokker of dierenarts van de hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Er moet altijd voldoende schoon en vers water beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Hoewel het meestal een “wassen en dragen” -ras is, zal wat routinematige verzorging de Doberman in optimale conditie houden. Een snelle dagelijkse gang van zaken met een borstel met korte haren of een verzorgingshandschoen houdt zijn jas glanzend en gezond. Hij hoeft niet vaak te worden gebaad . Hij moet zijn nagels minstens maandelijks laten knippen en zijn tanden regelmatig poetsen . De oren moeten om de paar dagen voorzichtig worden weggeveegd – een beetje babyolie op een papieren handdoek is hier goed voor. Uw dierenarts kan u laten zien hoe u de oren van uw hond kunt reinigen om schade te voorkomen en potentiële problemen op de hoogte te houden.

Oefeningen voor de Doberman Pinscher

De Doberman is een energieke atleet die veel beweging en vrij spel nodig heeft. Een Doberman zal graag lange dagelijkse wandelingen of trektochten maken met zijn eigenaar, en het hebben van een groot omheind gebied waar hij kan rennen is van vitaal belang voor zijn fysieke en mentale welzijn. Deelname aan hondensporten zoals gehoorzaamheid, volgen en behendigheid biedt oefening voor lichaam en geest en leuke tijden samen voor hond en eigenaar.

Een jonge Doberman Pinscher opvoeden

Dobermans zijn erg intelligent, leren gemakkelijk, reageren snel en maken liefdevolle en leuke metgezellen. Het zijn echter zeer sterke honden en kunnen opdringerig, destructief en onhandelbaar worden als ze niet goed worden opgevoed. Socialisatie vanaf puppy-leeftijd is noodzakelijk, evenals gehoorzaamheidstraining . Puppy training lessen worden ook sterk aanbevolen. Het is de verantwoordelijkheid van elke Doberman-eigenaar om ervoor te zorgen dat de hond wordt opgevoed als een gelukkige, goed gemanierde metgezel en hondenburger. De Doberman moet altijd thuis met zijn mensen wonen, in plaats van buitenshuis.


Gezondheid van de Doberman Pinscher

Hoewel Dobermans over het algemeen gezond zijn, zijn er bepaalde voorwaarden waaraan het ras gevoelig is. Een daarvan is opgeblazen gevoel , een levensbedreigende spijsverteringstoestand waarvan eigenaren de tekenen moeten leren en weten wat ze moeten doen als het zich voordoet. Genetische gezondheidsproblemen die het ras kunnen beïnvloeden, zijn heupdysplasie , verwijde cardiomyopathie (vergroot hart), de ziekte van von Willebrand (een stollingsstoornis), progressieve retinale atrofie, albinisme en hypothyreoïdie. Verantwoordelijke fokkers screenen hun fokmateriaal op deze gezondheidsproblemen via medische testen. Koop nooit een puppy of hond van een fokker die zijn fokdieren niet genetisch heeft getest op deze aandoeningen.

Aanbevolen gezondheidstests

Cardiaal onderzoek
Heup evaluatie
Schildklier evaluatie
Von Willebrand’s Disease DNA Test
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Doberman Pinscher

Sinds de uitvinding van geld is één ding altijd en overal zeker: de belastingontvanger is nooit een graag geziene bezoeker. In bepaalde gebieden van het Duitsland van de 19e eeuw was de receptie ronduit vijandig. Maar al te goed hiervan was belastingplichtige en hondenfokker Louis Dobermann, uit de stad Apolda. Hij hoopte een imposante maar betrouwbare beschermer te fokken om hem tijdens zijn rondes te begeleiden.

Dobermanns handwerk was een grotere, minder verfijnde versie van de pinscher die vandaag zijn naam draagt ​​(minus een “n”, die ergens onderweg werd neergezet). Historici noemen de Black and Tan Terrier (voorloper van de Manchester Terrier), Duitse Pinscher, Rottweiler en gladde herdershonden onder de componenten van het nieuwe ras van Dobermann.

De “Tax Collector’s Dog” verwierf snel een internationale reputatie als oppermachtige werkhond. Dobes blonken uit in politie en militaire K-9 plicht, als therapiehonden en hulphonden voor gehandicapten, als zoekers en redders, en in competitieve hondensporten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verwierf het Amerikaanse marinekorps Dobermans van de Pacific het ras grote bekendheid. Vijfentwintig van deze loyale “Devil Dogs” stierven tijdens de strijd om Guam.

Met hun gespierde uiterlijk en trotse loop zijn Dobes consistente winnaars in de ring. Een Dobe genaamd Storm won twee jaar op rij Westminster’s Best in Show, 1952 en ’53. De Doberman Pinscher kwam in 1908 naar de AKC en heeft sindsdien geregeerd als een van Amerika’s meest populaire werkende rassen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Doberman Pinscher hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*