Home » Hondenrassen » Drentsche Patrijshond   De Drentsche Patrijshond, kortweg Drent, is niet uw typische continentale wijzer. Om te beginnen heeft de Drent een staart en is bijna vierhonderd jaar oud. De Drent is gebouwd door boeren voor boeren.
Als boerderijhond moest Drents het allemaal doen: op veren en bont jagen, de boerderij vrij houden van ongedierte, karrenzuivel op de markt en nog veel meer. Het ras heeft vanaf het begin veelzijdigheid behouden en is zeer intelligent en aanpasbaar. Daarom moet training levendig en interessant worden gehouden. Drents worden gebruikt in alle soorten jacht, behendigheid, tracking, hondensleeën en skijoring.

Over de Drentsche Patrijshond

The Drent is “bij uitstek” voor het jagen op een verscheidenheid aan wild op divers terrein. Hij staat erom bekend contact te houden met de jager; wanneer op het punt, in afwachting van de jager, zal de hond vaak terugkijken op zijn jachtpartner als het lang duurt om te wachten. Zijn aanpassingsvermogen maakt hem geschikt voor allerlei soorten spel in het veld en in het water.


De Drent staat ook bekend als een goede retriever. Vanwege het zachte karakter van de Drent zijn krachtige trainingsmethoden niet geschikt. Van de hond wordt verwacht dat hij blaft om bezoekers aan het huis aan te kondigen, en is vaak gereserveerd tegenover vreemden totdat hij welkom is. Hij is loyaal, intelligent en een huisdier van uitzonderlijke waarde bovenop het feit dat hij een goede jachtmaat is.

Drentsche Patrijshond

Voeding voor de Drentsche Patrijshond

De DPCNA beveelt aan de aanbevolen richtlijnen voor een droogvoer van hoge kwaliteit te volgen en de hoeveelheid alleen indien nodig aan te passen (bijv. Toename van de activiteit moet overeenkomen met een toename van de hoeveelheid voer.) Drents vereisen geen gespecialiseerde diëten. Sommigen kunnen zichzelf voeden, terwijl anderen eten zolang er voedsel beschikbaar is. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De vacht van de Drent wordt beschouwd als de “halflang”, wat betekent dat het haar op het lichaam kort van een volledige krul tot bijna plat is, maar heeft bevedering in de nek, achterkant van alle benen en een borstelige staart. Drents hebben een enkele jas, zoals Setters en Bretagne en werpen twee keer per jaar af. Het beheren van de seizoensverandering wordt meestal behandeld met een kam, gevolgd door een speldenborstel, afgewerkt met een varkenshaarborstel. Gebruik de kam om het haar los te maken en het grootste deel te krijgen, dat klaar is om eruit te komen. Volg met de speldenborstel; het zal de rest goed opvegen. Op dit punt zult u waarschijnlijk huidschilfers zien en komt zo de zwijnenborstel binnen.

De varkensharen zullen dat opruimen, en helpen de natuurlijke oliën te verspreiden en de vacht mooi en glanzend te krijgen. Als de haren witter worden, neem de borstel naar buiten en dep / wrijf de haren op een steen – dat is allemaal huidschilfers die je niet in je huis wilt. Dit is ook geweldig voor mensen die allergisch zijn voor honden, omdat ze technisch allergisch zijn voor de huidschilfers van de hond. Door de huidschilfers van de hond te verminderen, maakt het de hond gemakkelijker en aangenamer om in de buurt te zijn. Meestal gaat een korte wekelijkse verzorgingssessie alles redelijk goed af. Tussen het afwerpen van seizoenen, kun je het misschien een paar weken overslaan, als je Drent de borstel niet naar je toe draagt ​​voor de aandacht.

Oefeningen voor de Drentsche Patrijshond

Drents zijn intelligente jachthonden die behoefte hebben aan stimulatie en regelmatige lichaamsbeweging, ongeacht het weer. Ze zijn prachtige wandelpartners, maar ook geschikt voor canicross of een van de “joring” sporten. De Drent zou ook goed zijn voor behendigheid of andere “actiesporten” waarbij lichaam en geest bezig zijn. Dit ras is niet geschikt voor sedentaire levensstijlen.

Een jonge Drentsche Patrijshond opvoeden

De Drent staat bekend als gehoorzaam, loyaal en attent, maar soms kunnen ze koppig en zelfdenkend zijn. Deze intelligente honden vervelen met monotone en repetitieve activiteiten. Misschien is het grootste kenmerk van de Drent zijn sterke en aangeboren gretigheid om zijn baas te plezieren. Vanwege de langzame emotionele ontwikkeling van de Drents en soms koppig karakter, is een welwillende handler noodzakelijk met een goed gevoel voor humor. De speelsheid en het enthousiasme waardoor de Drent gemakkelijk te trainen is, zijn precies dezelfde kwaliteiten die training vereisen die lang kan duren om gehoorzaamheid op examenniveau te bereiken. Hoewel de norm stelt dat de hond “van nature gehoorzaam” is, denk niet dat dit ras zonder training kan. De geïnvesteerde tijd en energie zullen de moeite meer dan waard zijn.

Gezondheid van de Drentsche Patrijshond

In grote lijnen is de Drent een gezond ras. Zeker, sommige individuen kunnen lijden aan hondenziekte, maar dat is niet representatief voor het ras als een veel voorkomend probleem of gezondheidsprobleem. Vanuit een genetisch standpunt heeft de Drent slechts enkele erfelijke ziektes om te weten en te volgen om de incidentie laag te houden.
De ogen van de Drent moeten worden gecontroleerd op de volgende erfelijke ziekten: Progressive Retinal Atrophy (PRA), Distichiasis, Entropion and Ectropion, Persistent Pupillay Membranen (PPM) en Retinal Dysplasisa. Andere ziekten of afwijkingen die zijn gevonden in de Drent zijn: hemofilie, hypothyreoïdie, cryptorchidisme, hyperuricosurie, significante reacties op giftige insectenbeten / steken en de afwezigheid van bepaalde tanden.


Zoals bij veel rassen moeten heupdysplasie en elleboogdysplasie worden gecontroleerd en moet op alle fokdieren worden gescreend. Gewrichtsdysplasie wordt beïnvloed door genetica en omgeving, dus het is raadzaam om tijdens de snelle groeiperiode van de Drents zorg te gebruiken.

Onder rasautoriteiten wordt epilepsie beschouwd als de grootste huidige gezondheidsbedreiging voor de Drent. De incidentie blijft echter ongedocumenteerd en niet geverifieerd; de locus van de ziekte in de Drent is niet gevonden.
De meest voorkomende, maar meestal niet-problematische, is de ziekte van von Willebrand type-I (vWD-I). Ondanks een hoge incidentie van dragers en getroffen honden in de populatie, presenteert Drents de ziekte niet in klinische termen, ondanks wat de moderne wetenschap over de kwestie te zeggen heeft. Paw Print Genetics heeft dit fenomeen bestudeerd en hun bevindingen werden gevalideerd door Cornell University.

De ziekte van Von Willebrand type-I is detecteerbaar door het Paw Print Genetics DNA-gezondheidspaneel. Hoewel de ziekte van belang is, wordt deze als van weinig bedreiging voor de Drent beschouwd, maar toch streeft de DPCNA ernaar om de incidentie van de Noord-Amerikaanse bevolking te verlagen.

Geschiedenis van de Drentsche Patrijshond

Het ras is ontstaan ​​uit wijzende honden uit Spanje (Spioenen) en is in de 16e eeuw via Frankrijk in Nederland aangekomen. In Nederland werden deze honden Patrijshonden genoemd. In de oostelijke delen van het land, voornamelijk in de provincie Drenthe, werden deze patrijshonden onderling gefokt en niet gemengd met buitenlandse rassen, zoals elders gebeurde. Gedurende zijn geschiedenis stond het ras op drie even belangrijke pijlers: veelzijdige jachthond, boerenerfhond en speelkameraadje voor de kinderen.

Het is van fundamenteel belang voor het Drent-ras dat hij op hooggelegen wild en watervogels jaagt, bezoekers van het huis of de boerderij aankondigt (zonder agressie of angst te tonen), en een uitstekende metgezel is voor het gezin, met de nadruk op een uitstekende metgezel voor kinderen. Deze drie pijlers blijven als leidende parameters dienen voor wat vandaag een Drent definieert. Het ras werd op 15 mei 1943 erkend door de Nederlandse Kennel Club.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Drentsche Patrijshond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*