Home » Hondenrassen » Duitse Staande Draadhaar   Met zijn sportieve weerbestendige jas en ik kan alles houding is de nobele Duitse Staande Draadhaar een veelzijdige, stevige jachthond die gedijt op buitenactiviteiten. Rond het huis is de Duitse Staande Draadhaar een enthousiaste, aanhankelijke en grappige gezinsgenoot.

Over de Duitse Staande Draadhaar

De Duitse Staande Draadhaaren zijn tot 51 centimeter hoog bij de schouder en zijn iets groter en zwaarder dan hun naaste familielid, de Duitse kortharige wijzer. Duitse Staande Draadhaaren zijn evenwichtig, goed gespierd, veerkrachtig, behendig en over het algemeen gebouwd om de hele dag door de struiken te verslaan zonder moe te worden. De harde draadjas beschermt tegen doornige kreupelhout en slecht weer, en de ruige baard en wenkbrauwen completeren een intelligente, wereldse uitdrukking.


“De behoefte aan hardlopen in de buitenlucht is een must!”, Zegt een ervaren eigenaar. “Dit ras zal niet blij zijn om de hele dag op de bank te liggen.” Ze zijn slim en enthousiast, maar hun onafhankelijke, nieuwsgierige aard kan beginnende eigenaren frustreren. Een goede pasvorm voor mensen die op zoek zijn naar een liefdevolle metgezel die van sport en samenzijn houdt.

De Duitse Staande Draadhaar in het kort

De Duitse Staande Draadhaar is een goed gespierde, middelgrote hond met een onderscheidend uiterlijk. Evenwichtig in grootte en robuust gebouwd, zijn de meest onderscheidende kenmerken van het ras zijn weersbestendige, draadachtige vacht en zijn gezichtsuitrusting. Typisch Pointer in karakter en stijl, de Duitse Wirehaired Pointer is een intelligente, energieke en vastberaden jager.

duitse staande draadhaarVoeding voor de Duitse Staande Draadhaar

De Duitse Staande Draadhaar moet een hondenvoer van hoge kwaliteit krijgen dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) en activiteitenniveau. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts of de fokker van de hond als u vragen of opmerkingen heeft over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De ruwe, draadachtige vacht van de Duitse Staande Draadhaar vereist minimaal onderhoud. Een wekelijkse verzorging met een kam en een zachte slickerborstel helpt om vuil en losse haren te verwijderen en de hond er op zijn best uit te laten zien. De oren moeten regelmatig worden geïnspecteerd en indien nodig worden gereinigd met zacht gaasje en een oorreinigingsoplossing – de dierenarts van de hond kan een goed merk aanbevelen om te gebruiken. De nagels moeten vaak worden getrimd, omdat te lange nagels de hond ongemak en problemen met lopen en rennen kunnen veroorzaken.

Oefeningen voor de Duitse Staande Draadhaar

Duitse Staande Draadhaar zijn energieke sporthonden die genieten van buitenactiviteiten met menselijke partners en geweldige metgezellen maken tijdens lange wandelingen of trektochten. Regelmatige dagelijkse lichaamsbeweging zoals lange wandelingen en speelsessies met hun eigenaar zullen hen helpen gezond en gelukkig te blijven. Het ras oefent ook lichaam en geest uit door deel te nemen aan jagen, gehoorzaamheid, volgen, behendigheid, rally en andere activiteiten waarvan hond en eigenaar kunnen genieten.

Een jonge Duitse Staande Draadhaar opvoeden

Duitse Staande Draadhaar zijn zeer intelligent, responsief en enthousiast om te behagen, dus ze zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen. Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen en helpen ervoor te zorgen dat de hond uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel. Het ras is slim, getalenteerd, veelzijdig en atletisch en blinkt uit in een breed scala aan hondensporten en -activiteiten. Duitse Wirehairs hunkeren naar menselijk gezelschap en ongewenst gedrag kan het gevolg zijn als ze regelmatig voor langere tijd alleen worden gelaten.


Gezondheid van de Duitse Staande Draadhaar

Hoewel Duitse draadharen over het algemeen gezonde honden zijn, zijn er verschillende gezondheids- en genetische screeningoverwegingen die specifiek zijn voor het ras. Verantwoordelijke fokkers testen hun stam op condities waar het ras gevoelig voor is en kunnen regelmatig communiceren met andere toegewijde fokkers, samenwerkend voor rasgezondheid en behoud van de kwaliteiten van het ras. De oren van een Duitse draadhaar moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en de tanden moeten vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontworpen voor honden. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles en parasietenbestrijding helpen de hond een lang, gezond leven te garanderen.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Schildklier evaluatie
Oogarts Evaluatie
Cardiaal onderzoek

Geschiedenis van de Duitse Staande Draadhaar

Britse sporters fokten gespecialiseerde jachthonden voor verschillende soorten vogels en verschillende soorten terrein, om te werken op land of meer, en met uiteenlopende jachttechnieken – vandaar de overvloed aan Britse kolonisten, spanielen en retrievers. De jagers van Continentaal Europa kozen voor een andere aanpak: ze creëerden vogelhonden die het allemaal konden. De Italiaanse Spinone, de Hongaarse Vizsla en de Duitse GWP zijn voorbeelden van deze beroemde veelzijdige jachtgenoten, ook wel de “Europese nutsrassen” genoemd.

De naam Duitse Staande Draadhaar is de Engelse vertaling van de Duitse rasnaam, Deutsch-Drahthaar. Het fokken van draadomhulde wijzende honden was iets van een manie onder Duitse sporters uit de vroege jaren 1800. In de tweede helft van de eeuw raakten hondenmensen in Groot-Brittannië en op het continent gepassioneerd over het classificeren van honden op ras in plaats van alleen op type. Zo werden dergelijke ruwgecoate jachthonden als de GWP, Pudelpointer en de Duitse gebroken-gecoate pointer, onder andere, officieel als afzonderlijke rassen ingesteld.

Vanaf het allereerste begin vinden de liefhebbers de vacht van de Duitse Staande Draadhaar van het grootste belang. Begrijpelijk, gezien fokkers de GWP hebben opgevat als een jager voor alle terreinen, voor alle weersomstandigheden, bedreven in hoog gras, diep bos of water. De draadachtige vacht dient als een waterdicht harnas, en de ruige wenkbrauwen en baard beschermen de ogen en het gezicht tegen de scheurtjes van doornige borstel en brier.

Noord-Amerikaanse sporters begonnen Duitse Staande Draadhaaren te importeren in de jaren 1920, en de hondenclub liet het ras toe aan zijn stamboek in 1959.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Duitse Staande Draadhaar hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*