Home » Hondenrassen » Duitse Staande Korthaar   De veelzijdige, middelgrote Duitse Staande Korthaar is een enthousiaste jachthond van alle soorten die gedijt op krachtige oefening, positieve training en veel liefde. Duitse Staande Korthaar-mensen noemen hun aristocratische metgezellen de ‘perfecte pointer’.

Over de Duitse Staande Korthaar

Mannelijke Duitse Staande Korthaar staan ​​tussen de 45 en 55 centimeter op de schouder en wegen ergens tussen de 25 en 35 kilo; vrouwtjes worden kleiner. De vacht is solide lever (een roodachtig bruin), of lever en wit in onderscheidende patronen. De donkere ogen stralen van enthousiasme en vriendelijkheid. Gebouwd om lange dagen in het veld of aan het meer te werken, staan ​​Duitse Staande Korthaaren bekend om kracht, snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen. ‘Noble’ en ‘aristocratic’ zijn woorden die vaak worden gebruikt om de algehele look te beschrijven.


Duitse Staande Korthaaren zijn gelukkige, trainbare huisdieren die een hechte band met hun gezin hebben. Ze zijn altijd in voor fysieke activiteiten zoals hardlopen, zwemmen, georganiseerde hondensporten – eigenlijk alles dat een deel van hun grenzeloze energie zal verbranden terwijl ze buiten tijd doorbrengen met een menselijke buddy.

De Duitse Staande Korthaar in het kort

De Duitse Staande Korthaar is een veelzijdige jager, een geweerhond voor alle doeleinden die in staat is om uitstekende prestaties te leveren op het veld en in het water. Het oordeel van Shorthairs in de showring weerspiegelt dit basiskenmerk. Het algemene beeld dat in het oog van de waarnemer wordt gecreëerd, is dat van een aristocratisch, evenwichtig, symmetrisch dier met conformatie die kracht, uithoudingsvermogen en behendigheid aangeeft en een blik van intelligentie en animatie. De hond is niet overdreven klein en ook niet opvallend groot. Het geeft de indruk van gemiddelde grootte, maar is als de juiste jager, “met een korte rug, maar staande over voldoende grond.” Symmetrie en veldkwaliteit zijn het meest essentieel.

duitse staander korthaar hondVoeding voor de Duitse Staande Korthaar

Voer hondenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) en activiteitenniveau. Een pup jonger dan 6 maanden moet meer dan twee keer per dag worden gevoerd; zodra het SAP volwassen is, zou een maaltijd ’s morgens en’ s avonds voldoende moeten zijn. Omdat het ras onderhevig is aan opgeblazen gevoel , mogen ze niet onmiddellijk worden gevoed na het rennen of andere krachtige training, en mogen ze ook niet worden toegestaan ​​om ten minste een uur na het eten en drinken te rennen of te sporten. De ideale avondmaaltijd zou zijn nadat fysieke activiteiten voor de dag zijn voltooid.

Uiterlijke verzorging

De Duitse Staande Korthaar is het grootste deel van het jaar gemakkelijk te verzorgen en vereist om de paar dagen slechts een goede keer met een borstel of verzorgingshandschoen. Hoewel de vacht kort is, werpt deze nog steeds af – vooral op bepaalde tijden van het jaar, wanneer vaker moet worden geborsteld om de losse haren te verwijderen voordat ze overal in het huis terechtkomen. De haren kunnen worden ingebed in stoffen en tapijt en moeilijk eruit te komen. Af en toe een bad (met een milde shampoo) kan helpen. De oren moeten regelmatig worden geïnspecteerd en schoongemaakt en de nagels moeten kort worden geknipt.

Oefeningen voor de Duitse Staande Korthaar

De SAP doet het het beste met veel lichaamsbeweging en dingen te doen, zoals hardlopen, zwemmen en hondensporten – in feite alles dat een deel van hun grenzeloze energie zal verbranden terwijl ze tijd doorbrengen met een menselijke buddy. Hun routine zou idealiter twee keer per dag voldoende fysieke activiteit moeten omvatten. Dit kan zijn in de vorm van stevige wandelingen van een half uur ’s morgens en’ s avonds of hardlopen en spelen in een veilig omheind gebied. GSPs zijn slim en atletische en blinken uit in een breed scala van honden activiteiten die lichaam en geest te oefenen, uit het veld gebeurtenissen aan agility, gehoorzaamheid, en dock duiken.


Een jonge Duitse Staande Korthaar opvoeden

Vroege training is essentieel voor de Duitse Staande Korthaar. Socialisatie en puppytraining zijn van vitaal belang, en blijven oefenen met eenvoudige gehoorzaamheidscommando’s. Dit is een intelligent ras dat snel leert met consistente trainingssessies. SAP hebben een doel nodig, en zonder een doel kunnen ze destructief zijn als ze aan hun eigen apparaten worden overgelaten. Het ras kan extreem uitdagend zijn van 6 maanden tot 3 jaar oud. SAP’s hebben een zeer hoog energieniveau en een sterke prooidrift, en ze hebben een eigenaar met een actieve levensstijl nodig om de uitbundigheid en intensiteit van de hond naar positieve uitlaten te leiden.

Gezondheid van de Duitse Staande Korthaar

Hoewel Duitse Staande Korthaar over het algemeen gezond zijn, zijn er enkele voorwaarden waaraan het ras gevoelig kan zijn. Hieronder vallen heupdysplasie , oogaandoeningen zoals progressieve retinale atrofie en bepaalde hartziekten. Een verantwoordelijke fokker zal zijn fokbestand screenen op omstandigheden die het ras beïnvloeden. GSP’s kunnen ook worden beïnvloed door bloat , een levensbedreigende aandoening waarbij de maag plotseling uitzet en vaak verdraait ook. Eigenaren moeten zichzelf informeren over welke symptomen aangeven dat dit gebeurt en wat te doen als het zich voordoet.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie
Cardiaal onderzoek
Kegel degeneratie DNA-test

Geschiedenis van de Duitse Staande Korthaar

Duitse jagers brachten generaties door met het kruisen van verschillende rassen tot ze deze veelzijdige vogelhond ergens in de 19e eeuw perfectioneerden. Ze waren zo succesvol dat tot op de dag van vandaag SAP’s tot de best winnende rassen behoren bij competitieve jachtevenementen.

De Duitse traditie van vogelhonden dateert uit ten minste de jaren 1700, met meesterfokkers die experimenteren met het volgen van hondenkruisen op zoek naar een snelle maar krachtige jager met veel neus en veelzijdigheid. Het is geen verrassing om te horen dat een belangrijke speler in de vroege ontwikkeling van dit ras van nobele lager zelf een edelman was, Prins Albrecht zu Solms-Braunfels.

De prins en zijn mede-enthousiasten slaagden er voorbij hun stoutste verbeelding in om een ​​alles-in-een jachthond te creëren. Hier tekent een rashistoricus de geloofsbrieven van het SAP af: ‘een goed wijzende vogelhond; een scherpe nachtaanhangwagen; een bewezen eendenhond; een natuurlijke retriever op land of water, met aangename conformatie en markeringen, en grote uithoudingsvermogen; en een intelligente waakhond en metgezel van de familie. Met zijn voeten met zwemvliezen en slanke maar stevige constructie, polijst de Duitse Staande Korthaar zijn CV als een van de beste zwemmers van de hond. Kenmerkend voor de gretige veelzijdigheid van het ras was Marvin, een Duitse Staande Korthaar uit North Carolina, die eind 2013 zijn 75e hondenrassen-titel behaalde.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Duitse Staande Korthaar hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*