Home » Hondenrassen » Engelse Springer Spaniel   De Engelse Springer Spaniel is een lieve vogel met een zoet gezicht, veel energie, uithoudingsvermogen en hersens. Sportjagers koesteren de dualiteit van werkende Springers: knappe, gemanierde huisdieren tijdens de week en vertrouwde jachtvrienden in het weekend.

Over de Engelse Springer Spaniel

Engelse Springer Spaniels zijn gebouwd voor lange dagen in het veld en zijn taaie, gespierde jagers die 22 tot 43 centimeter op de schouder staan ​​en tussen de 22 en 29 kilo wegen. De dubbele vacht is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, de oren zijn lang en weelderig en de vriendelijke, vertrouwde uitdrukking van de ogen is een gekoesterd kenmerk van het ras. Springers bewegen met een soepele, grondbedekkende pas.


Springers zijn gefokt om nauw samen te werken met mensen en zijn zeer goed trainbare mensenliefhebbers. Ze hunkeren naar gezelschap en zijn ellendig als ze worden verwaarloosd.

Beleefde honden, Springers zijn goed met kinderen en hun medezoogdieren. Ze willen graag deelnemen aan elke gezinsactiviteit. Lange wandelingen, achtervolgings- en haalgames en zwemmen zijn favoriete bezigheden van deze ruige spaniels.

De Engelse Springer Spaniel in het kort

De Engelse Springer Spaniel is een middelgrote sportieve hond, met een compact lichaam en een gedokte staart. Zijn jas is matig lang, met bevedering op zijn benen, oren, borst en borst. Zijn hangende oren, zachte zachte uitdrukking, stevige bouw en vriendelijke kwispelende staart maken hem onmiskenbaar een lid van de oude familie van Spaniels. Hij is vooral een goed geproportioneerde hond, vrij van overdrijving, mooi in balans in elk deel. Zijn koets is trots en rechtopstaand, lichaam diep, benen sterk en gespierd, met voldoende lengte om hem gemakkelijk te dragen.

Over het geheel genomen suggereert de Engelse Springer Spaniel kracht, uithoudingsvermogen en behendigheid. Hij ziet eruit als een hond die onder moeilijke jachtomstandigheden kan gaan en door kan gaan. Op zijn best is hij begiftigd met stijl, symmetrie, balans en enthousiasme.

engelse springer spaniel

Voeding voor de Engelse Springer Spaniel

Voer de Springer een hondenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) en activiteitenniveau. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedsel met een te hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

Wekelijks borstelen helpt om vuil en losse haren te verwijderen en de vacht van de Springer gezond, glanzend en vrij van matten te houden. Alle klitten kunnen worden uitgewerkt met een slickerborstel of metalen hondenkam. De Springer kan door de eigenaar worden getrimd of naar een professionele trimmer worden gebracht om de vacht te knippen en op te ruimen, met name de voeten, de gebieden rond het hoofd en de nek en onder de staart. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden getrimd, omdat te lange nagels pijnlijk kunnen zijn voor de hond en problemen kunnen veroorzaken bij het lopen en rennen.

Oefeningen voor de Engelse Springer Spaniel

Terwijl ze het gelukkigst zijn om binnenshuis te leven met hun menselijke familie, genieten Engelse Springer Spaniels van buitenactiviteiten en maken ze geweldige metgezellen tijdens lange wandelingen of trektochten. Met de juiste oefening kan het ras geschikt zijn voor eigenaren die in een klein huis of appartement wonen, hoewel een huis met een grote, omheinde tuin waar de hond kan rennen of speelsessies met zijn mensen kan hebben, waarschijnlijk ideaal is. Dagelijkse oefening helpt de Springer gezond en gelukkig te houden. Dit kan in de vorm van lange wandelingen en speelsessies zijn. Het ras oefent ook lichaam en geest uit door deel te nemen aan gehoorzaamheid , volgen , behendigheid , rally en andere activiteiten waarvan hond en eigenaar kunnen genieten.

Een jonge Engelse Springer Spaniel opvoeden

Vroege socialisatie en puppytraining zijn belangrijk en helpen ervoor te zorgen dat de Springer uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel. Springers zijn levendig en zeer intelligent, en voortdurende training en zachte begeleiding zijn van vitaal belang. De eigenaar moet altijd de controle hebben, omdat de Springer een actieve en voorwaartse verkenner van zijn omgeving is. De Springer wil bij zijn familie zijn en ongewenst gedrag kan het gevolg zijn als hij regelmatig voor langere tijd alleen wordt gelaten.


Gezondheid van de Engelse Springer Spaniel

Engelse Springer Spaniels zijn over het algemeen gezonde honden, maar er zijn verschillende gezondheids- en genetische screeningoverwegingen die specifiek zijn voor het ras. Aandoeningen die soms in het ras worden gezien, omvatten elleboog- en heupdysplasie en oogaandoeningen. Verantwoordelijke fokkers zullen hun voorraad screenen op voorwaarden waaraan het ras gevoelig kan zijn. De oren van de Springer moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en de tanden moeten vaak worden gepoetst met een tandpasta die is ontworpen voor honden.

Aanbevolen gezondheidstest

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie
PRA Optigen DNA-test
PFK-stoornis DNA-test

Geschiedenis van de Engelse Springer Spaniel

Tijdens de lange geschiedenis van de landspaniels van Groot-Brittannië werden honden die worden beschreven als “cockers” of “springers” vaak in hetzelfde nest geboren. Het zou vele generaties van zorgvuldig en doelgericht fokken vergen voordat zulke sportieve spaniels als de Engelse Springer Spaniel, Engelse Cocker Spaniel en Field Spaniel konden worden gesorteerd in de verschillende rassen die we vandaag kennen.

Engeland’s springer-type spaniel ontstond voor het eerst eeuwen geleden om te werken aan bergvogels. Vóór de uitvinding van het wielslotvuurwapen in de 17e eeuw, werkten springende spaniels samen met jagers die hun steengroeve neerhaalden met netten, valken of bogen, of een combinatie hiervan. Nadat het jachtgeweer een revolutie teweegbracht in de sport, verwierven springers snel een reputatie als enthousiaste en betrouwbare jachthonden.

De taak van de Engelse Springer is om wildvogels in hoog gras of braamstruiken te detecteren, de vogels uit hun dekking te spoelen of te “springen”, en vervolgens de neergehaalde vogel aan te wijzen en terug te halen. Rasliteratuur vertelt ons dat Springers de hele dag meedogenloos in het veld zal werken en dan, in de woorden van een historicus, zich terugtrekken in het gemakkelijke gezelschap van familie, haard en huis na een goede dag op jacht.

Bij de eerste Britse hondenshows, in de jaren 1870, werden Engelse en Welsh Springer Spaniels als hetzelfde ras tentoongesteld. Dit duurde tot 1902, toen de Kennel Club (Engeland) de twee Springers afzonderlijk herkende. English Springers verwierven hun eerste grote Noord-Amerikaanse bekendheid in de jaren 1920, en ze maakten snel hun stempel als een stoere maar stijlvolle jachthond in de vogelvelden van Amerika en Canada. De Engelse Springer Spaniel Field Trial Association, de AKC-ouderclub van het ras, hield zijn eerste bijeenkomst in 1924. De afgelopen jaren zijn de trainbaarheid, duurzaamheid en scherpe neus van het ras met groot voordeel gebruikt bij K-9-detectiewerk.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Engelse Springer Spaniel hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*