Home » Hondenrassen » Entlebucher Sennenhond   De Entlebucher Sennenhond, tricolor “Laughing Dog” van de Zwitserse Alpen, is een robuuste en vastberaden veehouder. Deze energieke, energieke werkers en atleten zijn onafhankelijke probleemoplossers en zijn het gelukkigst met een taak die moet worden uitgevoerd.

Over de Entlebucher Sennenhond

Entlebucher (ENT-leh-boo-cur) Berghonden zijn gespierde veehonden met lange rug en staan ​​van 33 tot 45 centimeter op de schouder. Ze hebben korte, stevige benen; een opvallende zwarte, witte en bruine jas; en een attent, vriendelijk gezicht. Entles staan ​​bekend om hun behendigheid, balans en grenzeloos enthousiasme.


Entles zijn waakzame beschermers van hun vier- of tweebenige “kuddes” en, wanneer ze op de juiste manier gesocialiseerd zijn, duurzame en betrouwbare speelkameraadjes voor oudere kinderen. Energetische Entles vereisen veel beweging, familietijd en richting om hun volledige potentieel te bereiken. Onervaren eigenaren kunnen worden overweldigd door deze sterke, zelfverzekerde, go-go herdershond die graag werkt. Entlebuchers zijn fijne honden – slim, pittig, vrolijk – maar niet voor iedereen.

De Entlebucher Sennenhond in het kort

De Entlebucher is een compacte, sterk gespierde, langgerekte drover met voldoende bot. Hij heeft een korte, harde en glanzende vacht, helder zwart met symmetrische aftekeningen van zuiver wit op bles, snuit, borst en voeten; tinten rijk fawn tot mahonie zijn aanwezig op de wenkbrauwen en tussen de zwarte en witte aftekeningen.

Entlebucher hondVoeding voor de Entlebucher Sennenhond

Het kiezen van commercieel voer dat u aan uw hond wilt geven, is een persoonlijke keuze die het beste wordt gemaakt met behulp van aanbevelingen van uw dierenarts of fokker. U moet alleen een hondenvoer van hoge kwaliteit overwegen dat is afgestemd op de leeftijd en het activiteitenniveau van uw hond. Een werkhond heeft een andere formule nodig dan een zittend huisdier, en een puppy heeft andere voeding nodig dan een senior huisdier. Dit is een ras dat dol is op eten en dus vatbaar kan worden voor overgewicht als je zijn voedselinname niet nauwlettend in de gaten houdt. Als je ervoor kiest om tijdens de training traktaties te geven , doe dit dan met mate. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan bij elk ras overgewicht veroorzaken.

Uiterlijke verzorging

De Entlebucher vereist in het algemeen minimale verzorging. Met hun dichte, korte, glanzende dubbele laag hebben ze weinig meer nodig dan een afveegdoekje met een vochtige handdoek tussen de baden om er optimaal uit te zien. Het ras werpt nogal wat af, dus je wilt misschien investeren in een goede kam of een dikke borstel om het verlies tot een minimum te beperken. Nagels moeten elke maand worden getrimd om ze kort en netjes te houden. Tandheelkundige zorg moet vroeg worden gestart en regelmatig worden onderhouden gedurende het leven van uw hond. Oren moeten wekelijks worden gecontroleerd. Door was en puin op te ruimen, kunt u oorontstekingen voorkomen die honden met afhangende oren teisteren.

Oefeningen voor de Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond is een snelle en stoere hond met een hoog energieniveau. Het duurt minstens een uur per dag oefenen om hem in goede lichamelijke conditie te houden. Omdat een “vermoeide hond een goede hond is”, zal het houden van de energie van het ras door middel van oefening training en eenvoudig samenwonen met hem veel gemakkelijker maken. Entles doen graag dingen met hun eigenaren, dus uitstekende metgezellen voor hardlopers, wandelaars, fietsers en andere zeer actieve mensen.

Een jonge Entlebucher Sennenhond opvoeden

Entles zijn slimme, veelzijdige werknemers die zeer de moeite waard zijn om te trainen. Training met een positieve aanpak zal bijna altijd snelle en succesvolle resultaten opleveren. Vroege socialisatie is uiterst belangrijk bij dit ras. Ze zijn erg intelligent, dus elke trainingsroutine moet plezier en afwisseling bevatten om te voorkomen dat ze zich vervelen. Ze houden ervan om werk te doen en zijn uitstekende kandidaten voor gehoorzaamheid , volgen , behendigheid , hoeden en bijna elke andere hondensport.


Gezondheid van de Entlebucher Sennenhond

De meeste Entlebuchers zijn gezonde honden, maar er zijn een paar aandoeningen waar het ras gevoelig voor is. Een probleem dat in het ras wordt aangetroffen, is het urinewegsyndroom van Entlebucher, een aandoening waarbij de urineleider verkeerd wordt geplaatst. Andere aandoeningen die zich in het ras hebben voorgedaan, zijn heupdysplasie, luxerende patellas en sommige oogaandoeningen. Verantwoordelijke fokkers screenen op genetische ziekten en selecteren op gezondheid gekeurd bestand.

Aanbevolen gezondheidstest

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Patella-evaluatie
PRA Optigen DNA-test

Geschiedenis van de Entlebucher Sennenhond

De melkveehouderij is al lang van vitaal belang voor de Zwitserse economie omdat het het belangrijkste ingrediënt is voor twee toonaangevende exportproducten: kaas en melkchocolade. Om hun kuddes te verplaatsen en te bewaken in de dagen vóór de industriële landbouw, ontwikkelden Zwitserse veedrijvers vier rassen alpine berghonden bekend om hun prachtige driekleurige jassen. Hiervan is de Grote Zwitserse Sennenhond de grootste en de Entlebucher Sennenhond de kleinste en snelste.

De naam Entlebucher, kortweg “Entle”, is afgeleid van de plaats van oorsprong van het ras, de vallei van de rivier Entlebuch. Ze werden gebruikt als allround boerderijhonden en bewakers, maar de primaire taak van deze slimme veehonden was om hun ladingen in de zomer naar hoge bergweiden te rijden, de kudde in de gaten te houden tijdens het grazende seizoen en ze vervolgens terug naar beneden te verplaatsen in de vallei voor de winter.

In deze functiebeschrijving worden enkele van de belangrijkste kenmerken van de Entle uitgelegd. Gefokt om vee op en neer hellende weiden te verplaatsen, ontwikkelde Entles een opmerkelijk evenwicht en behendigheid. De lange, lage Entle-lichaamsbouw is niet zo overdreven als die van Pembroke Welsh Corgi’s, maar het idee is hetzelfde: het maakt het gemakkelijker om op de hielen van een koe te knijpen en te voorkomen dat je wordt geschopt.

De liefde voor werk van het ras, en het leven in het algemeen, verdiende het de bijnaam “der Lachen Hunden” (de lachende hond). De werkende Entle is zo enthousiast, dat hij misschien opspringt en tegen een koppige koe botst om hem te verplaatsen. Zo’n can-do werkethiek is essentieel in een 32-kilo hond die wordt belast met het verplaatsen van een kudde van 1500-pond dieren op de zijkant van een berg.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Entlebucher Sennenhond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*