Home » Hondenrassen » Épagneul Breton   Sporters aan beide zijden van de Atlantische Oceaan koesteren het behendige, energieke Épagneul Breton als een stijlvolle en veelzijdige jachthond. Bretons thuis, helder en enthousiast, en onvermoeibaar daarbuiten, hebben veel oefeningen nodig, bij voorkeur met hun favoriete mensen.

Over de Épagneul Breton

De Épagneul Breton is kleiner dan setters maar leniger dan spaniels, die ongeveer 44 centimeter bij de schouder bevinden. Hun mooie, krachtig gedessineerde vacht is verkrijgbaar in combinaties van wit en levendig oranje en lever (roodbruin). Ze zijn robuust en sterk maar soepel, schoon en snel van start. Het gezicht heeft de “zachtheid” gewaardeerd door vogelliefhebbers; hoogstaande oren brengen de essentiële gretigheid van het ras over.


De ijver en veelzijdigheid die de ongeëvenaarde jagers van Épagneul Breton kan worden gekanaliseerd in hondensporten. Gehoorzaamheid, behendigheid, flyball, dokduiken – noem maar op, dit trainbare ras is er klaar voor. De Bretagne is een mooie pasvorm voor diegenen die op zoek zijn naar een veelzijdige jachtpartner, een hondensport teamgenoot of een metgezel in combinatie met een vrolijk, buitenlijk gezinsleven.

De Épagneul Breton in het kort

Een compacte, hechte hond van gemiddelde grootte, een langbenige hond met het uiterlijk en de behendigheid van een geweldige bodembedekker. Sterk, krachtig, energiek en snel van beweging. Robuustheid, zonder onhandigheid, is een kenmerk van het ras. Hij kan staartloos zijn of heeft een staart gedokt tot ongeveer vier centimeter.

epagneul breton

Voeding voor de Épagneul Breton

De Épagneul Breton moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De platte of golvende vacht van Épagneul Breton is meestal vrij kort en vereist minimale verzorging. Een keer met een zachte borstel of hondenhandschoen en een snelle doorkamming van zijn veren moet hem er op zijn best uitzien. Voor de showring is er wat licht getrimd om het hoofd en de nek van de hond af te werken. De onderkant van de oren moet regelmatig worden geïnspecteerd en indien nodig worden schoongeveegd en de nagels moeten elke maand worden getrimd als ze niet van nature versleten zijn.

Oefeningen voor de Épagneul Breton

De Épagneul Breton is een heldere, energieke hond die is gefokt om te jagen en hij heeft veel beweging nodig . Bretagne is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een veelzijdige jachtpartner, een hond-sport teamgenoot of een loyale metgezel die geschikt is voor een levendig, buitenlijk gezinsleven. Hij geniet van lange, stevige wandelingen en trektochten of hardlopen aan de lijn naast zijn mens, evenals een breed scala aan activiteiten die zowel zijn geest als zijn lichaam bezighouden. Naast veldproeven bieden andere hondengebeurtenissen zoals behendigheid, FAST CAT® en dokduiken geweldige afzetmogelijkheden voor het talent en de grenzeloze energie van het ras.

Een jonge Épagneul Breton opvoeden

Het Épagneul Breton is levendig en slim en heeft een vrolijke, gewillige instelling. De energie, veelzijdigheid en buitengewone werkvaardigheid die Bretagne laten schitteren als jachthonden kunnen worden gekanaliseerd in hondensporten. Veldproeven , gehoorzaamheid , behendigheid , flyball – noem maar op, dit trainbare ras is er klaar voor. Patiënt, bemoedigende training werkt het beste met deze zachte zielen. Zoals bij alle rassen, worden vroege socialisatie- en puppytrainingklassen aanbevolen.

Gezondheid van de Épagneul Breton

De Épagneul Breton is een zeer gezond ras, met weinig genetische gezondheidsproblemen. Een verantwoordelijke fokker zal fokmateriaal screenen op gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie en oogziekte. Oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om vreemde stoffen te verwijderen en een opeenhoping van was te voorkomen, en de tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Épagneul Breton

Bretagne is de meest westelijke regio van Frankrijk, omringd door het Kanaal in het noorden en de Golf van Biskaje in het zuiden. Het was hier, honderden jaren geleden, dat Franse jagers ontwikkelden wat tegenwoordig wordt beschouwd als een van ’s werelds meest veelzijdige vogelhonden, die in staat zijn te werken op eend, houtsnip, fazant, patrijs – zo ongeveer alles met veren.


De Épagneul Breton komt voor het eerst in historische focus in schilderijen en wandtapijten uit de 17e eeuw. De frequentie waarmee Bretagne-type honden verschijnen in de portretten en pastorale scènes door Franse, Vlaamse en Nederlandse meesters uit die periode suggereren dat lever-en-witte wijzende honden heel gewoon waren in West-Europa.

De Épagneul Breton is een rustieke hond wiens oorspronkelijke toegewijden middeleeuwse boeren en stropers waren, mensen voor wie zuinigheid een manier van leven was. Niet in staat om een ​​volledige kennel te ondersteunen, plaatsten ze een premie voor honden die voor alle doeleinden kunnen werken. De veelzijdigheid gekweekt in Bretagne op het lang geleden Franse platteland heeft het ras nooit verlaten.

De Épagneul Breton werd in 1931 in Amerika geïntroduceerd. In 1934 registreerde de AKC zijn eerste hond van het ras, toen de Bretagne-spaniël genoemd. (In Frankrijk staat het ras nog steeds bekend als ‘l’épagneul Breton’ of Brittany Spaniel.) In de 20e eeuw liepen Amerikaanse en Franse lijnen uiteen. Tegen het midden van de eeuw beschouwden de Amerikaanse rassenfantasie hun Bretagne’s als meer wijzers dan spanielen in werkstijl, en het genoemde AKC-ras werd in 1982 afgekort tot Bretagne.

Onder elke classificatie zijn Épagneul Breton’s blije, duurzame jachtgenoten gewaardeerd om uithoudingsvermogen en een uitstekende neus voor vogels. Ze behoren tot de meest populaire en succesvolle veldhonden van Amerika. In de loop der jaren hebben honderden Épagneul Breton de ongrijpbare Dual Champion-titel van de Nederlandse hondenclubs verdiend, wat duidt op een hond die zowel een knappe showman in de ring als een capabele jachthond in het veld is.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Épagneul Breton hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*