Home » Hondenrassen » Erdélyi kopó   De Erdélyi kopó is goedaardig, moedig en zit vol energie. Bij zijn oprichting is hij stil en gelijkmatig, maar ook vastberaden en levendig. De omgevingscondities van de Karpaten maakten het ras tot een stoere, dappere hond.

Over de Erdélyi kopó

De Erdélyi kopó is een oude Hongaarse jager gemaakt door speciale klimaat-, terrein- en jachtomstandigheden. Zijn hele uiterlijk weerspiegelt adel en harmonie. Vanwege zijn middelgrote lengte is zijn lichaam atletisch, mager, gespierd en overdreven, en zijn beweging is evenwichtig en elegant. De basiskarakter is kalm, evenwichtig maar stevig, temperamentvol en aanpasbaar. Hun speelse karakter maakt ze een ideale familie favoriet. Vanwege hun balans en vriendelijkheid kunnen ze zowel in een appartement als in een huis worden bewaard. Zijn moed en loyaliteit maken hem een ​​goede bewaker.






Deze speurhond is een basishond, maar het kan ook worden gebruikt voor het ophalen. Jagend in een groep of alleen, hoort u een verre, hoge, beltoon die de richting van het spel aangeeft. Ze werkten ver van de boerderij, ontwikkelden probleemoplossende vaardigheden en zijn door de eeuwen heen zeer intelligent geworden.

Voeding voor de Erdélyi kopó

De Erdélyi kopó moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Erdelyi Kopo hondenrasUiterlijke verzorging

Het korte haar van de Erdélyi kopó vereist geen speciale zorg. Een keer per week borstelen met een sterk varkenshaarblad zou voldoende moeten zijn. De langwerpige en losse haren kunnen worden ingewreven met een rubberen handschoen. De sterke, snelgroeiende nagels moeten regelmatig worden getrimd en kort worden gehouden met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. De oren moeten af ​​en toe worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten indien nodig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Erdélyi kopó

De Erdélyi kopó is een zeer actief ras. Plan een wandeling van minimaal een uur of ren dagelijks. Vergeet niet dat de drang om te jagen op het spel misschien krachtiger is dan de gehechtheid aan zijn meester. Om deze reden is lopen zonder riem niet aan te raden en moeten ravotten in gebieden zijn die veilig zijn afgesloten. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen.

Een jonge Erdélyi kopó opvoeden

De Erdélyi kopó is in de eerste plaats een jachthond die zijn oude instincten nauwelijks kan weerstaan, dus het is heel belangrijk om hem op de juiste manier te trainen. Geduld en doorzettingsvermogen zijn vereist. De Transylvanian Hound is verstandig genoeg om te begrijpen wat zijn handlers van hem willen; hij is het er misschien niet mee eens. Het onderwijs moet consistent en duidelijk zijn, maar niet voor langere tijd. Harde trainingsmethoden worden niet aanbevolen.






Gezondheid van de Erdélyi kopó

Sommige honden kunnen worden geconfronteerd met gezondheidsuitdagingen in hun leven, maar de meerderheid van Transylvanian Hounds zijn gezonde honden. In samenwerking met een verantwoordelijke fokker kunnen potentiële eigenaren de opleiding krijgen die ze nodig hebben om te leren over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras.

Geschiedenis van de Erdélyi kopó

De Erdelyi Kopó (Transylvanian Hound) is een oud Hongaars ras dat is bepaald door de eigenaardigheden van het klimaat, het grondgebied en de jachtomstandigheden van het gebied waarin het werd gefokt. Het ras bereikte zijn hoogtepunt in de middeleeuwen, in een tijd dat het de favoriete jachthond van de aristocratie was. Wat betreft het oorspronkelijke gebruik, werd het teruggeduwd in de padloze bossen van de Karpaten, vanwege de ontwikkelingen in de land- en bosbouw.

Als gevolg van de invloed van de verschillende condities van het terrein zijn er twee soorten van de Erdelyi Kopó geëvolueerd: de langbenige en de kortbenige variëteit. Deze twee soorten werden altijd bij elkaar gehouden. Oorspronkelijk werd de langbenige Transylvanian Hound gebruikt voor de jacht op groot wild zoals buffels, en later beren, wilde zwijnen en lynxen, terwijl de kortbenige Hound werd gebruikt voor de jacht op klein wild zoals vossen of hazen in begroeid terrein en gemzen in rotsachtig gebieden.

Aan het begin van de 20e eeuw was de Transylvanian Hound bijna uitgestorven. De vastgestelde fokkerij werd hervat in 1968 en tegenwoordig bestaat er een aanzienlijk aantal honden van de langbenige variëteit in Hongarije en in het naburige Roemenië; de kortbenige variëteit verdween.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Erdélyi kopó hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*