Home » Hondenrassen » Estrela Sennenhond   De Estrela Sennenhond is niet alleen een uitstekende veehouder, maar staat ook bekend om zijn liefde voor kinderen en familie. De juiste socialisatie en training als puppy is erg belangrijk, zodat de dominantie in de persoonlijkheid van de Estrela niet agressief wordt.

Over de Estrela Sennenhond

De Estrela Sennenhond is genoemd naar het Estrela-gebergte in Portugal en wordt beschouwd als het oudste ras in de regio. Het ras heeft verschillende onderscheidende fysieke kenmerken, waaronder afgehakte oren, een zwart masker en een haak aan het einde van zijn staart. Hij is een onafscheidelijke metgezel van de herder en een trouwe kuddebeschermer, dapper beschermend tegen roofdieren en dieven. Een geweldige boerderij en huisbewaker, hij is wantrouwend tegenover vreemden, maar meestal volgzaam naar zijn meester.


Als een metgezel in huis, zal een Estrela zich binden voor het leven. Hij zal zijn hele familie liefhebben en beschermen, maar een stukje van zijn ziel zal behoren tot dat ene speciale familielid van zijn keuze. Zoals een Estrela-eigenaar ons vertelt: “Er is niets vergeleken met de liefde van een Estrela.”

De Estrela Sennenhond in het kort

Grote, mastiff-type molossoid hond. Er zijn twee soorten vacht: lang en kort. Rustiek, substantieel, met een stevige gang en een indrukwekkende houding. Het ras heeft een levendige, rustige en expressieve uitstraling; het is goed geproportioneerd; goed gemaakt met een harmonieus uiterlijk, wat traditioneel het ras sinds lange tijd is erkend.
Belangrijke verhoudingen: Matig lang (sublanglijnig), neigt naar mediolinear. De diepte van de borst is minder dan de helft van de schofthoogte. De snuit en schedel moeten ongeveer dezelfde lengte hebben; zo niet, dan moet de schedel iets langer zijn.

estrela sennenhondVoeding voor de Estrela Sennenhond

Je wilt je Estrela Sennenhond een formule geven die tegemoet komt aan zijn unieke spijsverteringsbehoeften gedurende de verschillende fasen van zijn leven. Veel hondenvoerbedrijven hebben rasspecifieke formules voor kleine, middelgrote, grote en extra grote rassen. Estrela Sennenhonden zijn een groot ras en kunnen een levensduur hebben die varieert van 8 tot 10 jaar.

Wat u uw hond geeft, is een individuele keuze, maar werken met uw dierenarts en / of fokker is de beste manier om de frequentie van maaltijden als puppy te bepalen en het beste dieet voor volwassenen om zijn levensduur te vergroten. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De Estrela heeft een dikke buitenlaag die lijkt op de textuur van geitenhaar en is verkrijgbaar in langhaar en korthaar. Afgezien van de normale wekelijkse verzorging, zal het af en toe bad ze schoon houden en er op hun best uitzien. Verzorging kan een geweldige hechtingservaring zijn voor u en uw huisdier. Hun sterke, snelgroeiende nagels moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Hun oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen die kan leiden tot een infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Estrela Sennenhond

De Estrela is een relatief rustig ras, maar met kinderen die hij kent en vooral als puppy, kan hij behoorlijk speels zijn. Als het geen werkhond is, kunt u onder andere spelen in de achtertuin, bij voorkeur omheind of dagelijks wandelen. Bij slecht weer kunnen binnenactiviteiten, zoals het achtervolgen van een bal die over de vloer is gerold of hem nieuwe trucs leren, goede manieren zijn om energie te verbruiken. Dit ras, zoals aangegeven door zijn verleden, heeft ruimte en vrijheid nodig om te zwerven en is niet geschikt voor het wonen in een appartement. Als hij niet voldoende wordt gestimuleerd, wordt hij thuis destructief. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen en mentale stimulatie te geven.

Gezondheid van de Estrela Sennenhond

Zoals alle rassen kunnen er gezondheidsproblemen zijn. Sommige honden kunnen in hun leven met deze problemen worden geconfronteerd, maar de meerderheid van Estrela Sennenhonden zijn gezonde honden.

Werken met een verantwoordelijke fokker, die een Estrela Sennenhond willen bezitten, kunnen de opleiding krijgen die ze moeten weten over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras. Goede fokkers maken gebruik van genetische tests van hun fokdieren om de kans op ziekte bij hun puppy’s te verminderen.


Geschiedenis van de Estrela Sennenhond

De vroegste van de Estrela-voorouders waren kuddewaakhonden in de Serra da Estrela, in wat nu Portugal is. Omdat er geen schriftelijke gegevens zijn, is het onzeker of de voorouders die hebben bijgedragen aan dit ras werden gebracht door de Romeinen toen ze het Iberisch schiereiland koloniseerden, of later door de binnenvallende Visigoten. Hoe dan ook, er is geen verschil van mening dat de Estrela een van de oudste rassen in Portugal is.

Die vroege waakhonden waren niet het onderscheidende ras dat we vandaag kennen, maar de Estrela ontwikkelde zich over een periode van honderden jaren. Herders zouden ervoor hebben gekozen om de honden te fokken die de kenmerken hadden die nodig zijn om te overleven in hun bergomgeving en om hun werk te doen: groot, sterk, uithoudingsvermogen, behendig, diepe bovenlijf, in staat om een ​​marginaal dieet, een goede set te verdragen van de benen, een krachtige mond, een plukje haar om zijn nek, een gemakkelijke, jogachtige loop, een warme jas en een waakzaam, wantrouwig, maar loyaal temperament.

Het leven veranderde weinig voor de mensen en honden van de regio, zelfs tot in de 20e eeuw. De isolatie van de regio betekende dat het ras tot het begin van de 20e eeuw relatief onbekend was, en zelfs toen werden ze meestal genegeerd in shows voor vroege honden. De Portugezen bewonderden buitenlandse rassen veel meer dan de hunne en herders castreerden vaak hun honden om te voorkomen dat ze hun kuddes verlieten om te paren. Deze factoren hadden een negatief effect op de Estrela, dus van 1908 tot 1919 werden speciale shows genaamd concursos gehouden om het Estrela Estrela Sennenhond-ras in de regio te promoten en te behouden. Speciale veehouderij werkproeven werden opgenomen in deze shows. Het proces bestond uit een eigenaar die zijn hond naar een groot veld bracht met veel kuddes schapen. De hond werd geobserveerd door rechters vanwege de reacties die in het veld kwamen en toen de herder de opdracht kreeg de kudde te verplaatsen, wat onvermijdelijk achterblijvers opleverde. Van de hond werd verwacht dat hij van zijn plek van bewaking wegging om de achterblijvers terug te brengen en vervolgens een leidende positie aan het hoofd van de kudde aan te nemen. Tijdens deze periode was er een poging tot een register, waarvan er geen record bestaat.

De eerste voorlopige, geregistreerde rasstandaard werd gepubliceerd in 1922. Deze standaard weerspiegelde alleen de functionele kenmerken die van nature in de beste honden van die tijd voorkomen, hoewel de dauwklauwen wel werden vermeld als een weerspiegeling van een “perfecte” hond. De haakvormige staart en de omgeslagen oren, die later onderdeel werden van de officiële norm, werden niet genoemd. De eerste officiële rasstandaard werd geschreven in 1933. Deze standaard probeerde de Estrela als een verschillend ras te onderscheiden. Dit leidde ertoe dat de haakvormige staart en dubbele dauwklauwen een vereiste werden. Alle kleuren waren toegestaan.

Vóór de Tweede Wereldoorlog waren de fokkers van de Estrela nog steeds voornamelijk de herders en boeren in de regio. Omdat ze meestal analfabeet waren, deden ze geen enkele poging om de officiële rasstandaard te volgen, als ze zelfs wisten dat er een bestond. Maar tegen het begin van de jaren 1950 keerde de interesse in het ras terug en werden de jaarlijkse concurso’s hersteld. Nogmaals, het was de bedoeling om de belangstelling van de Serra-bewoners te stimuleren en hen aan te moedigen zich aan de officiële norm te houden. In deze periode was de langharige variëteit het populairst op shows, maar showhonden vertegenwoordigden slechts een klein deel van de Estrela-bevolking in Portugal, en doen dat nog steeds. Veel van de werkhonden waren en zijn kortharig.

Tot op de dag van vandaag blijft de Estrela Sennenhond trouw aan zijn voogd erfgoed. Het is nog steeds een werkhond die kuddes bewaakt in zijn geboorteland Portugal en elders. De Portugezen gebruiken het ook als politiehond. Thuis is het een ideaal familiehuisdier vanwege zijn alertheid, loyaliteit, intelligentie en zijn instinct om jonge kinderen te voeden, alle functies die het in zijn vroegste dagen nodig had.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Estrela Sennenhond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*