Home » Hondenrassen » Finse Lappenhond   De weerbestendige Finse Lappenhond is een stoere en substantiële rendierherder uit het noorden van de poolcirkel. Dit opmerkelijk empathische ras is een van de vriendelijkste van alle honden – zodra hij ervan overtuigd is dat je geen rendierruiter bent.

Over de Finse Lappenhond

Finse Lappenhonden, met hun weelderige vacht, zoet spitzachtig gezicht en overvloedig gecoate staart die over de rug buigt, zijn direct herkenbaar als Noordse honden. Finse Lappenhonden staan ​​ongeveer 43 centimeter op de schouder en zijn verrassend gespierd en substantieel voor hun centimeters. Snel en behendig, ze bewegen moeiteloos en kunnen van een draf naar een volledige galop gaan in een tweede flat.


Finse Lappenhonden zijn vriendelijke en onderdanige metgezellen, hoewel een beetje op hun hoede voor vreemden. Ze hunkeren naar gezelschap en zullen ellendig zijn als ze worden verwaarloosd. Een onderscheidend kenmerk van het ras is een sterke “schrikreflex”, het resultaat van eeuwen doorgebracht duiken in het gewei van ornery rendieren. Ondanks hun neiging tot vergieten en blaffen, zijn Finse Lappenhonden populaire huisdieren in hun thuisland.

De Finse Lappenhond in het kort

De Finse Lappenhond is een middelgroot ras dat het uiterlijk van de hond van het noordelijke type combineert met het temperament van de herdershond. Ze zijn intelligent, alert, behendig, vriendelijk en leergierig. Ontwikkeld om buiten te leven en te werken, ten noorden van de poolcirkel, het ras is sterk gebouwd en dik gecoat. Deze honden waren nooit bedoeld als voogden en zijn bijzonder onderdanig tegenover mensen. Ondanks zijn sterkte heeft de Finse Lappenhond een zekere zachtheid, vooral in expressie. Mannetjes zijn herkenbaar mannelijk en vrouwtjes vrouwelijk.

finse lappenhondVoeding voor de Finse Lappenhond

Een hondenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior), bevat alle voedingsstoffen die de Finse Lappenhond nodig heeft. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken . Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

De Finse Lappenhond heeft een dubbele laag: een gladde buitenlaag over een zachte, dichte onderlaag. Wekelijks borstelen – dagelijks tijdens het seizoen – helpt om vuil en losse haren te verwijderen en de hond er op zijn best uit te laten zien. Finse Lappenhonden hebben geen hondengeur, dus af en toe een bad is meestal voldoende. Finse Lappenhonden mogen nooit worden geschoren, omdat het hun vermogen om koel te blijven bij warm weer en warm bij koud weer vermindert. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden getrimd, omdat te lange nagels pijnlijk kunnen zijn voor de hond en problemen kunnen veroorzaken bij het lopen en rennen.

Oefeningen voor de Finse Lappenhond

Finse Lappenhonden zijn rustige honden met gematigde trainingsbehoeften. Een lange, stevige wandeling elke dag is meestal voldoende om het ras gezond en gelukkig te houden. Lappies trainen meestal niet zelf, maar een speelsessie van een half uur met hun eigenaar en een bal, of met een andere hond, kunnen ook aan hun trainingsbehoeften voldoen. Dit is het hoede ras, zoveel Lappies graag deelnemen aan het hoeden proeven. Andere hondensporten waarin ze kunnen excelleren zijn behendigheid, gehoorzaamheid, rally en tracking.

Een jonge Finse Lappenhond opvoeden

Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen. Door de puppy voorzichtig bloot te stellen aan een grote verscheidenheid aan mensen, plaatsen en situaties tussen de leeftijd van ongeveer 7 weken en 4 maanden, helpt u ervoor te zorgen dat de Finse Lappenhond uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel. Net als andere herdersrassen, is de Finse Lappenhond intelligent en snel te leren, maar ze hebben ook de neiging om onafhankelijk of zelfs met een sterke wil te zijn. Als lasthond wil de Finse Lappenhond bij zijn familie zijn en kan ongewenst gedrag het gevolg zijn als hij regelmatig voor langere tijd alleen wordt gelaten.


Gezondheid van de Finse Lappenhond

Finse Lappenhonden zijn over het algemeen gezonde honden, maar er zijn een paar voorwaarden waar het ras gevoelig voor is. Twee hiervan zijn elleboog- en heupdysplasie, die beide kunnen worden gedetecteerd met röntgenstralen. In sommige Finse Lappenhonden is ook progressieve retinale atrofie aanwezig, die verlies van het gezichtsvermogen veroorzaakt. Verantwoordelijke fokkers controleren hun fokbestand op omstandigheden die het ras kunnen beïnvloeden. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Finse Lappenhond regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden vaak worden geborsteld.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Patella-evaluatie
Oogarts Evaluatie
PRA Optigen DNA-test
Pompe’s Disease DNA-test
Degeneratieve Myelopathie DNA-test

Geschiedenis van de Finse Lappenhond

Lapland is een regio ten noorden van de poolcirkel die delen van Noorwegen, Zweden, Finland en Noordwest-Rusland beslaat. Het is vernoemd naar de Sami, of Lapp, mensen, die de regio enkele duizenden jaren dun hebben bewoond.

In de oudheid ontwikkelde de Sami een rijkelijk beklede spitz-type hond (de ‘Lapps’ hond ‘of Finse Lappenhond) die werd gebruikt voor het jagen op rendieren over uitgestrekte kale toendra’s. De geschiedenis van Sami is vaak onduidelijk, maar een paar eeuwen geleden verschoof ze van jager-verzamelen naar volledig nomadisme. De Sami werden rendierherders en brachten grote kuddes op zoek naar weiland.

Eén autoriteit vertelt ons: “De Sami leefden in tenten of turfhutten en migreerden met hun kuddes in eenheden van vijf of zes families, terwijl ze onderweg hun dieet aanvulden door te jagen en vissen.” Naarmate de Sami-samenleving evolueerde, evolueerde de Lapphund mee. Net als hun meesters, gingen ze van jacht op rendieren naar hen hoeden, terwijl ze hun plichten als jachthonden, bewakers en naaste metgezellen voor hun mensen behielden. (Laphonden behoren tot de Arctische rassen die duizenden jaren ineengedoken hebben gezeten voor warmte met hun mensen en andere honden op woest koude nachten. Dit is een manier om de aangeboren gezelligheid van deze honden te verklaren.)

In tegenstelling tot de schattige stripfiguren die elke december de slee van de kerstman trekken, zijn echte rendieren koppige, chagrijnige beesten waarvan het gewei ernstige schade kan aanrichten. Het beheersen van rendieren vereist honden met grote moed, snelheid en intelligentie, kwaliteiten die nog steeds de Lapphund definiëren.

Rendierhoeden was tot voor kort het fundament van de Sami-samenleving. Lapland is nog steeds de thuisbasis van enkele honderdduizend rendieren, en hoewel de moderniteit het traditionele rendiergebied heeft aangetast, is het nog steeds mogelijk om de Finse Lappenhond en zijn zusterras, de Zweedse Lappenhond, kuddes over het uitgestrekte bevroren noorden te zien bewegen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Finse Lappenhond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*