Home » Hondenrassen » Finse Spitz   De levendige Finse Spitz, het vlamkleurige ras met foxy-gezichten uit het ‘Land van 60.000 meren’, is een kleine maar onverschrokken jachthond wiens unieke stijl van opsporen en aangeven van steengroeve hem de bijnaam ‘Barking Bird Dog’ heeft opgeleverd.

Over de Finse Spitz

De gebalanceerde, vierkant symmetrische Finse Spitz staat niet meer dan 42 centimeter op de schouder en is gemakkelijk te herkennen aan hun foxy gezicht en prikoren die een levendige uitdrukking projecteren, en een gebogen gevederde staart. Hun dichte vacht van glorieus goudrood dat nooit monochromatisch is, geeft hen de Finse Spitz “Glow”. Finkies of Finnen, zoals ze een bijnaam hebben, bewegen met een gewaagde en stevige gang.


Finkies zijn uitstekende alerthonden, op hun hoede maar niet verlegen voor vreemden. Dit is een vocaal ras – in Finland houden eigenaren wedstrijden om een ​​”King Barker” te bekronen – en echte Fin-liefhebbers zijn meer verheugd dan geïrriteerd door het jodelen en bereik van vocalisatie van hun ras. Finkies zijn enthousiaste hondenatleten en opvallende showhonden die bekend staan ​​als slimme, gevoelige en boeiende metgezellen.

De Finse Spitz in het kort

De Finse Spitz presenteert een vosachtig beeld. Het ras is al lang gebruikt om op klein wild en vogels te jagen. De puntige snuit, rechtopstaande oren, dichte vacht en gekrulde staart duiden op zijn noordelijke erfgoed. Het hele wezen van de Finse Spitz toont levendigheid, wat vooral duidelijk is in de ogen, oren en staart. Mannetjes zijn beslist mannelijk zonder grofheid. Teven zijn beslist vrouwelijk zonder al te verfijning.

De belangrijkste kenmerken van de Finse Spitz zijn zijn vierkante, goed uitgebalanceerde lichaam dat symmetrisch is zonder overdreven kenmerken, een glorieuze rood-gouden jas, zijn gewaagde koets en stevige beweging.

finse spitzVoeding voor de Finse Spitz

“Het metabolisme van de Finse Spitz is uiterst efficiënt voor een primitief ras,” merkt een rassendeskundige op. Dit betekent dat het overvoeren van het ras vrij snel zal leiden tot obesitas. Droog hondenvoer van hoge kwaliteit werkt goed om een ​​goede conditie en gewicht te behouden. Traktaties kunnen nuttig zijn tijdens de training, maar moeten spaarzaam worden gegeven. Geef tafelresten ook spaarzaam, of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet.

Uiterlijke verzorging

De Finse Spitz is een ‘natuurlijk’ ras dat door sommige eigenaren wordt aangeduid als ‘wassen en dragen’. De rasstandaard is zeer specifiek: ‘Trimmen van de vacht behalve voeten is niet toegestaan. Snorharen worden niet getrimd. Elke verandering van de vacht door kleuren, verven, knippen, scharen of andere middelen moet ernstig worden verweten. ”De vacht licht besproeien met water en de vacht borstelen met een speldenborstel om de twee tot drie dagen is voldoende. Heet föhnen droogt de buitenlaag.

Tijdens hun tweejaarlijkse schuurseizoen , dagelijks poetsen of een bad nemengevolgd door een föhnen op koele temperatuur en borstelen zal dit proces versnellen, en een kam van goede kwaliteit en een gladde borstel zijn erg handig om de ondervacht te verwijderen. Het afstoten is ernstiger bij een intact vrouwtje. De vacht van een gesteriliseerde vrouw kan zachter en dichter worden en kan meer verzorging nodig hebben.

Oefeningen voor de Finse Spitz

Finse Spitz werden gefokt om de hele dag te jagen in dicht bos, waardoor ze het uithoudingsvermogen hebben om ver te reiken, waardoor een stevig omheinde tuin een must is. Een Finse Spitz mag nooit uit de buurt van zijn volk worden gehouden, omdat hij een diepe band krijgt met zijn familie. Ze vereisen een matig hoge mate van oefening. Een dagelijkse wandeling, lang of kort, aan de leiband is altijd een beloning op zich.

Een jonge Finse Spitz opvoeden

Dit is een zeer intelligent ras en als zodanig kunnen ze een uitdaging vormen om te trainen. Houd sessies kort en leuk, wees gul met lof en beloning. Voedsel lijkt de universele motivator te zijn. Ze laten je weten wanneer ze genoeg hebben gehad. Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen voor de nieuwe puppy.

Gezondheid van de Finse Spitz

Gelukkig is Fins Spitz in de VS en Canada dankzij het doordachte fokken een over het algemeen gezond ras en weinig gezondheidsproblemen. Verantwoordelijke fokkers screenen potentiële fokdieren op patella, ellebogen, heupen en ogen, met een zeer laag aantal getroffen honden. Nieuwe eigenaren worden aangespoord om een ​​gesprek met hun fokkers te hebben over de zorg voor opgroeiende puppy’s, inclusief de noodzaak om krachtige lichaamsbeweging te beperken, en het vermijden van vroeg castreren en onzijdig tot volwassenheid (3-5 jaar) is bereikt.


Geschiedenis van de Finse Spitz

In zijn geboorteland wordt het populairste hondenras van Finland de Suomenpystykorva genoemd. Gelukkig staat het in Engelstalige landen gewoon bekend als de Finse Spitz.

Aangenomen wordt dat toen migranten uit Midden-Rusland ongeveer 3000 jaar geleden aankwamen in wat nu Finland is, ze hun spitz-type honden meenamen. Eeuwenlang werden deze voorlopers van moderne Finnen gebruikt als jagers voor alle doeleinden. Na verloop van tijd begonnen ze zich te specialiseren in gamebirds.

Finkies of Finnen hebben een unieke vogel-achtervolgende stijl. Hun scherpe neus leidt hen naar treed vogels. Vervolgens betoveren ze de vogel met hun langzame staartkwispelen en onderscheidend “jodelen” of blaffen met snel vuur (ze kunnen 160 blaffen per minuut bereiken). De zwiepende staart dient ook een ander doel – om de jager de hond door het dichte bos te laten zien. Dit bevriest het spel totdat een geweerklimmer arriveert om de klus te klaren. Finkies spoelen ook en trekken vogels naar de bomen.

Tegen het einde van de 19e eeuw werden deze winterharde Noormannen met uitsterven bedreigd. Dankzij een promotionele blitz gemonteerd door twee fervente Finse bewonderaars van het ras, Hugo Roos en Hugo Sandberg, werd de Finkie teruggebracht uit de buurt van de vergetelheid. Tegen het einde van de eeuw werd de Finse Spitz erkend door de Finse Kennel Club.

Engeland ontving zijn eerste export in de jaren 1920. Een vroege Britse toegewijde, Lady Kitty Ritson, bedacht de bijnaam “Finkie”, zoals sommige Engelstalige liefhebbers nog steeds naar het ras verwijzen. Ze kwamen rond 1960 aan in Amerika en begonnen in 1988 te concurreren in de hondenclub Non-Sporting Group.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Finse Spitz hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*