Home » Hondenrassen » Flat-Coated Retriever   De Flatcoated Retriever is de zwarte schoonheid onder de retrievers. De voor altijd jonge Flat-Coated Retriever, is een jachthond van relatief recente afkomst. Gelukkig, zelfverzekerd en bereid om te behagen, haalt een goede Flat-Coat een eend of een showlint met gelijke zelfvertrouwen.

Over de Flat-Coated Retriever

De gelijknamige, platliggende jas van de Flat-Coated Retriever is glanzend zwart of lever, met bevedering aan de benen en staart. Een onderscheidend raskenmerk is de lange kop – uniek onder retrievers – die een slimme en vriendelijke uitdrukking projecteert. Een Flat-Coat zal zo lang staan ​​als een Labrador Retriever, maar in silhouet zien ze er slanker en eleganter uit.


Flat-Coats, de kampioen van de dogdom, behoren tot de gelukkigste van alle rassen. Ze rijpen langzaam; sommige eigenaren zeggen dat ze helemaal niet opgroeien en tot op hoge leeftijd een puppyachtige smaak behouden voor onstuimig onheil. Dit kan verrukkelijk of vervelend zijn, afhankelijk van je tolerantie voor dergelijke aapschijnen. Dit zeer energieke ras vereist veel buitenactiviteiten.

De Flat-Coated Retriever in het kort

De onderscheidende en belangrijkste kenmerken van de Flat-Coat zijn het silhouet (zowel bewegend als staand), soepele moeiteloze beweging, hoofdtype, vacht en karakter. In silhouet heeft de Flat-Coat een lange, sterke, schone, uit één stuk bestaande kop, die uniek is voor het ras. Vrij van overdrijving van stop of wang, is het hoofd goed geplaatst in een matig lange nek die vloeiend overgaat in goed geplaatste schouders.

Een vlakke bovenlijn gecombineerd met een diepe, lange ribbenkast die taps toeloopt tot een gematigde plooi, wekt de indruk van een stompe driehoek. De borst is goed ontwikkeld en de voorborst vormt een prominente boeg. Deze utilitaire retriever is goed in balans, sterk maar elegant; nooit cobby, kortbenig of rangy. De vacht is dik en plat liggend, en de benen en staart zijn goed bevederd. Een trotse houding, responsieve houding.

flatcoated retrieverVoeding voor de Flat-Coated Retriever

De Flat-Coat moet een hondenvoer van hoge kwaliteit krijgen dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) en activiteitenniveau. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts of de fokker van de hond als u vragen of opmerkingen heeft over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De gemiddelde vacht van de Flat-Coat vereist een wekelijkse verzorging met een borstel en een metalen hondenkam om vuil en losse haren te verwijderen en de hond er op zijn best uit te laten zien. De oren moeten regelmatig worden geïnspecteerd en indien nodig worden schoongemaakt. De nagels moeten vaak worden getrimd, omdat te lange nagels de hond ongemak en problemen met lopen en rennen kunnen veroorzaken.

Oefeningen voor de Flat-Coated Retriever

De Flat-Coat is een actief sportras en vereist elke dag voldoende beweging voor zijn fysieke en mentale welzijn. Dit kan in de vorm van lange dagelijkse wandelingen en speelsessies met zijn eigenaar. Het ras oefent ook lichaam en geest uit door deel te nemen aan gehoorzaamheid, volgen, behendigheid, rally en andere activiteiten waarvan hond en eigenaar kunnen genieten.

Een jonge Flat-Coated Retriever opvoeden

Flatcoats zijn zeer intelligent, responsief en enthousiast om te behagen, dus ze zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen. Ze zijn gevoelig van aard en reageren niet goed op harde correcties of trainingsmethoden. Een Flat-Coat wil bij zijn familie zijn en ongewenst gedrag kan het gevolg zijn als hij regelmatig voor langere tijd alleen wordt gelaten. Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen en helpen ervoor te zorgen dat de Flat-Coat uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel.


Gezondheid van de Flat-Coated Retriever

Er zijn verschillende gezondheids- en genetische screeningoverwegingen specifiek voor het ras. Verantwoordelijke Flat-Coat fokkers testen hun stam op omstandigheden waar het ras gevoelig voor kan zijn en kan regelmatig communiceren met andere toegewijde fokkers, samenwerkend voor rasgezondheid en behoud van de unieke kwaliteiten van het ras. De oren van een Flat-Coat moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en de tanden moeten vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontworpen voor honden. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles en parasietenbestrijding helpen de hond een lang, gezond leven te garanderen.

Aanbevolen gezondheidstest

Heup evaluatie
Patella-evaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Flat-Coated Retriever

Flat-Coated Retrievers zijn een van de zes AKC-retrieverrassen: onvermoeibare, trainbare meerjagers die neergehaalde watervogels ophalen. Ontvangers markeren waar een eend valt en zwemmen op commando een recht pad naar het spel, grijpen het zachtjes in hun mond, zwemmen een recht pad terug naar de jager en leveren de prijs bij de hand. In het park of in de achtertuin komen de jachteigenschappen van een retriever tot uitdrukking in schijnbaar eindeloze spelletjes, een affiniteit met water en een gretigheid om nauw samen te werken met een aanbeden mens.

Flatcoats werden voor het eerst gefokt in het midden van de 19e eeuw, een relatief recente ontwikkeling in het AKC-universum, waar veel rassen teruggaan tot de oudheid. Flat-Coats waren ooit de populairste retriever van Groot-Brittannië, voordat ze werden ingehaald door Labs en Goldens, en werd ooit de “Gamekeeper’s Dog” genoemd vanwege het wijdverbreide gebruik op de uitgestrekte landgoederen van de Engelse adel.

Onder de samenstellende rassen in de genetische achtergrond van de Flat-Coat zijn de St. John’s Dog (een vroege versie van het lab) en verschillende soorten zetter. Vanaf het begin was de vacht een opvallend aspect van het ras. Alternatieve rasnamen omvatten de Wavy-Coated Retriever, de Black Wavy Retriever en Smooth-Coated Retriever, allemaal verwijzend naar de unieke schoonheid van het ras. Afgezien van het mooie uiterlijk, is de vacht zeer functioneel: hij beschermt deze uitstekende retrievers tegen barre weersomstandigheden, ijskoud water en straffende bodembedekking.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Flat-Coated Retriever hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*