Home » Hondenrassen » Gladharige Fox Terrier   De Gladharige Fox Terrier wordt ook wel de “heer van de Terriers” genoemd. Dit is een levendige, gregarious terriër met een houding van duivelse zorg, oorspronkelijk ontwikkeld voor de traditionele foxhunts van Groot-Brittannië. Ze zijn nauwe verwanten van Draadharige Fox Terriers.

Over de Gladharige Fox Terrier

Gladharige Fox Terriers lijken veel op hun naaste familieleden, Draadharige Fox Terriers. Net als hun knapperig gecoate neven en nichten staan ​​Smooths niet meer dan 15,5 centimeter op de schouder. De onderscheidende fysieke eigenschap, naast het vachttype, is de kop: de kop van een Smooth is meer V-vormig dan die van een draad. De dichte, platte vacht is overwegend wit, met zwarte, bruine of zwart-bruine aftekeningen. Deze slim gemaakte jagers zijn sterk en stevig, maar nooit grof en onhandig. Kort en symmetrisch bewegen ze met de niet aflatende gratie van een slingerklok.


De Gladharige Fox Terrier in het kort

De Gladharige Fox Terrier, net als de Hound, mag in geen geval langbenig zijn, noch mag hij te kort in zijn been zijn. Hij moet staan ​​als een slim gemaakte jager, die veel grond bedekt, maar met een korte rug, zoals hieronder vermeld. Hij zal dan de hoogste graad van drijfkracht bereiken, samen met de grootste lengte van pas die compatibel is met de lengte van zijn lichaam. Gewicht is geen bepaald criterium van de geschiktheid van een Terrier voor zijn werk-algemene vorm, grootte en contour zijn de belangrijkste punten; en als een hond kan galopperen en blijven, en zijn vos in een afvoer volgen, maakt het weinig uit wat zijn gewicht is voor een pond of zo.

Gladharige Fox Terrier hondenrasVoeding voor de Gladharige Fox Terrier

De Gladharige Fox Terrier moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De korte maar harde, dichte vacht van de Gladharige Fox Terrier moet wekelijks worden verzorgd met een dikke borstel of hondenhandschoen. Een bad elke maand of zo zou voldoende moeten zijn – tenzij de hond zijn aard volgt en uiteindelijk een gat in de modder graaft, in welk geval “baden als nodig” de leidraad is die van toepassing is. Nagels moeten worden bijgesneden en netjes worden gehouden. De oren moeten wekelijks worden gecontroleerd om overtollige was en of puin te verwijderen, wat oorinfecties kan veroorzaken, en de tanden moeten zo vaak mogelijk worden geborsteld.

Oefeningen voor de Gladharige Fox Terrier

Zoals de meeste terriërs is de Gladharige Fox Terrier levendig en atletisch en vereist voldoende beweging. Lange wandelingen met zijn eigenaar, een tennisbal achterna zitten in de tuin, of speeltijd in een groot, veilig omheind gebied zijn allemaal geweldige manieren om je hond te trainen en hem mentaal en fysiek fit te houden. Laat je Smooth Fox Terrier nooit van de leiding lopen, want hij zal waarschijnlijk opstijgen als hij een klein dier ziet dat hij als prooi ziet.


Een jonge Gladharige Fox Terrier opvoeden

Gladharige Fox Terriers zijn gewaagd maar niet agressief tegenover mensen. Ze zijn uitstekende waakhonden in huis. Nieuwe eigenaren moeten zich ervan bewust zijn dat het aangeboren gevoel van het ras om te graven de familietuin of bloembedden kan beïnvloeden, tenzij de hond anders wordt geleerd. Alert en “op de tenen van de verwachtingen”, Smooths zijn uitstekende waakhonden. Ze zijn levendig, vrolijk en grappig. Net zo thuis in de stad of op het platteland, kunnen ze het beste in een omheinde tuin of aan de lijn worden gehouden, omdat ze gretig kunnen vertrekken om elk avontuur te volgen. Sommigen kunnen volwassen worden om jaloers of agressief te worden tegenover andere honden, katten of andere kleine huisdieren. Puppy training klassen met een verstandige, terrier-savvy trainer worden sterk aanbevolen.

Gezondheid van de Gladharige Fox Terrier

Gladharige Fox Terriers zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers testen hun stam op gezondheidsproblemen zoals patella luxatie en hartaandoeningen. De tanden moeten vaak worden gepoetst met een tandpasta die is ontwikkeld voor honden. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles en parasietenbestrijding helpen de hond een lang, gezond leven te garanderen.

Aanbevolen gezondheidstest

Patella-evaluatie
Cardiaal onderzoek

Geschiedenis van de Gladharige Fox Terrier

Foxhunting in zijn traditionele vorm is nu verboden in Engeland, maar generaties lang was het de passie van de Britse adel. Een vossenjacht in volle kleding, met al zijn praal en ritueel, was een indrukwekkend gezicht: tientallen jagers en paarden, enorme roedels honden en vasthoudende vossen terriërs, allemaal donderend over de uitgestrekte, glooiende landgoederen van de allerrijksten. De terriërs reden in zadeltassen en werden vrijgelaten toen de vos ondergronds ging. Nadat terriërs de vos hadden geleid, zouden de paarden en honden de jacht hervatten.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Gladharige Fox Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*