Home » Hondenrassen » Glen of Imaal Terrier   De Glen of Imaal Terrier is zachter en minder prikkelbaar dan de meeste terriërs, maar nog steeds gedurfd en levendig, de dubbel gecoate Glen van Imaal Terrier is vernoemd naar een van de meest afgelegen gebieden van Ierland. De dappere maar volgzame Glen is een sterke, probleemloze hond gebouwd voor hard werken.

Over de Glen of Imaal Terrier

Glens zijn smerige, stevige, laaghangende terriërs die niet meer dan 33 centimeter op de schouder staan. Er is niets speciaals of zorgen over Glens. Integendeel, hun warrige no-nonsense vacht, brede kop en gebogen voorpoten suggereren een werkende boerderijhond uit een tijd en plaats waar substantie belangrijker was dan stijl. En toch zijn ze ook belachelijk schattig. Er is een hart van steen voor nodig om weerstand te bieden om naar beneden te reiken om een ​​Glen een kras achter het oor te geven en een klopje op de goed gespierde staart.


De Glen of Imaal Terrier in het kort

De Glen of Imaal Terrier, genoemd naar de regio in de Wicklow Mountains van Ierland, waar het lang geleden werd ontwikkeld, is een middelgrote werkende terriër. Langer dan lang en met een dubbele vacht van gemiddelde lengte, heeft de Glen een grote sterkte en moet altijd de indruk wekken van maximale substantie voor de grootte van de hond. Ongeraffineerd tot op de dag van vandaag, bezit het ras nog steeds “antieke” kenmerken die eens gebruikelijk waren voor vele vroege terriërtypen; zijn opvallende kop met roos- of halfprikoren, zijn gebogen voorhoofd met uitgebouwde voeten, zijn unieke omtrek en toplijn zijn kenmerken van het ras en essentieel voor het rastype.

glen of imaal terrierVoeding voor de Glen of Imaal Terrier

De Glen of Imaal Terrier moet een hondenvoer van hoge kwaliteit krijgen dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) en activiteitenniveau. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts of de fokker van de hond als u vragen of opmerkingen heeft over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De weerbestendige dubbele jas van de Glen of Imaal Terrier, bestaande uit een ruwe buitenlaag en een zachte onderlaag, vereist wekelijks matig borstelen om matten van de meubels (het zachte haar rond de oren, nek, benen en buik) te voorkomen en moet ook zijn twee of drie keer per jaar gestript. Ze werpen heel weinig af als gevolg van deze inspanning. Het kost niet veel tijd en de band die je met je pup bereikt, is de moeite waard. Omdat Glens een dwergras is, is een kleine maar stevige trimtafel een zeer goede investering. Het maakt het proces voor jullie beiden veel eenvoudiger. De nagels moeten regelmatig worden getrimd en de oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op puin of overtollige wasophoping.

Oefeningen voor de Glen of Imaal Terrier

Glens is iets relaxter dan de typische terriër en vereist matige lichaamsbeweging om gezond en gelukkig te blijven. Als een dwergras met licht gebogen voorpoten, moet Glens niet worden gehaast in zware oefeningen zoals lange wandelingen aan de lijn – het is goed om de lijntraining te starten, maar houd de wandelingen kort en leuk. Een klein handje van de normale brokjes van de pup kan worden gebruikt om hem te belonen voor het dicht aan de lijn blijven. Laat hem rond het huis of een omheinde tuin rennen, misschien een stuk speelgoed of een bal achtervolgen. Hij zal voor een rust ploffen als hij genoeg heeft gehad.

Eigenaars moeten voorkomen dat puppy’s van banken springen, steile trappen aflopen of iets doen dat overmatige stress op hun groeiende voorpoten en gewrichten zou kunnen veroorzaken. Pups hebben tijd nodig om de groeischijven in hun benen te sluiten voordat ze springen of trappen beklimmen of afdalen. Trappen aflopen is meer belastend voor de voorpoten dan naar boven gaan. Sommige fokkers hebben pups die trappen vermijden en zoveel mogelijk springen tot ze ten minste 9 maanden oud zijn, omdat de groeischijven ergens tussen 9 en 12 maanden zullen sluiten. Dit is een normaal onderdeel van het ontwikkelingsproces, maar vooral belangrijk bij dwergrassen waarvan de benen kort zijn in verhouding tot hun lichaamsgewicht.

Een jonge Glen of Imaal Terrier opvoeden

Glens zijn veelzijdig, trainbaar en zeer slim. Ze houden van mensen, maar worden normaal gesproken niet chummy met andere honden. Ze zijn stiller en minder stekelig dan andere terriërs – maar toch zijn ze terriërs: dapper, soms koppig en zeer geïnteresseerd in het doen van kleine harige beestjes, hun natuurlijke prooi. Net als de meeste terriërs hebben ze veel karakter en leren ze snel, wat training een plezier kan maken, hoewel ze zich misschien vervelen door herhaling. Positieve versterking is de sleutel. Houd trainingssessies kort: vijf minuten training twee of drie keer per dag is veel beter dan een sessie van 30 minuten. Vroege socialisatie en puppy-trainingsklassen puppy-trainingsklassen worden aanbevolen.


Gezondheid van de Glen of Imaal Terrier

Glen of Imaal Terriers zijn over het algemeen gezonde honden, maar er zijn verschillende gezondheids- en genetische screeningoverwegingen die specifiek zijn voor het ras. Deze omvatten heupdysplasie en oogaandoeningen zoals kegelstaafdystrofie. Verantwoordelijke fokkers zullen hun voorraad screenen op voorwaarden waaraan het ras gevoelig kan zijn. Voorzichtigheid is geboden om onnodige stress op de voorpoten tijdens hun eerste negen maanden van het leven te voorkomen. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van de Glen regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontworpen voor honden.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie
PRA Optigen DNA-test

Geschiedenis van de Glen of Imaal Terrier

Glens zijn stoere terriërs uit het harde land, de afgelegen en rotsachtige Glen of Imaal in het bergachtige graafschap Wicklow. Oudere boeren werkten hard om de kost te verdienen uit het verlaten landschap en van hun honden werd verwacht dat ze net zo hard werkten.

Glens werden ontwikkeld als dassenjagers, maar ze deden ook verschillende klusjes op de boerderij. Glens dragen de bijnaam ‘Turnspit Dog’ omdat ze volgens sommigen in keukens werden gebruikt om in een hamsterwiel-apparaat te rennen dat vlees boven een open vuur draaide. De sterk geïndividualiseerde gebogen voorpoten van de Glen, goed gewatteerde lendenen en krachtige achterhand waren hier uitstekend geschikt voor. Gedurende honderden jaren verrichtten deze hartige honden hun taken in deze afgelegen hoek van Ierland, onopgemerkt door iedereen behalve degenen die hen koesterden.

Er zijn sporadische berichten over Glens die al in 1930 met hun eigenaars naar Amerika emigreerden; het ras kreeg echter geen voet aan de grond in Amerika tot de jaren 1980 toen verschillende toegewijde fokkers en liefhebbers stamboek uit Ierland en het Verenigd Koninkrijk importeerden. In 1986 richtten dezelfde pioniers de Glen of Imaal Terrier Club van Nederland op.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Glen of Imaal Terrier hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*