Home » Hondenrassen » Golden Retriever De Golden Retriever, een uitbundige Schotse jachthond van grote schoonheid, behoort tot de populairste hondenrassen van Amerika. Ze zijn serieuze werkers op het gebied van jacht en veldwerk, als gidsen voor blinden en bij het zoeken en redden, genieten van gehoorzaamheid en andere competitieve evenementen en hebben een vertederende liefde voor het leven wanneer ze niet aan het werk zijn.

Over de Golden Retriever

De Golden Retriever is een stevige, gespierde hond van gemiddelde grootte, beroemd om de dichte, glanzende vacht van goud die het ras zijn naam geeft. Het brede hoofd, met zijn vriendelijke en intelligente ogen, korte oren en rechte snuit, is een raskenmerk. In beweging, Goldens bewegen met een soepele, krachtige gang en de gevederde staart wordt gedragen, zoals rasliefhebbers zeggen, met een “vrolijke actie.”

De meest complete gegevens over de ontwikkeling van de Golden Retriever zijn opgenomen in de registratieboeken die van 1835 tot ongeveer 1890 werden bewaard door de jachtopzieners op het landgoed Guisachan (uitgesproken als Gooeesicun) van Lord Tweedmouth in Inverness-Shire, Schotland. Deze records werden in 1952 openbaar gepubliceerd in Country Life, toen de achterneef van Lord Tweedmouth, de zesde graaf van Ilchester, historicus en sportman, materiaal publiceerde dat door zijn voorvader was achtergelaten. Ze gaven een feitelijke bevestiging aan de verhalen die generaties lang waren doorgegeven.

Goldens zijn extravert, betrouwbaar en enthousiast familiehonden, en relatief gemakkelijk te trainen. Ze nemen een vreugdevolle en speelse benadering van het leven en handhaven dit puppyachtige gedrag tot in de volwassenheid. Deze energieke, krachtige jachthonden genieten van buitenspelen. Voor een ras dat is gebouwd om urenlang watervogels te halen, zijn zwemmen en ophalen natuurlijke bezigheden.

De Golden Retriever in het kort

Een symmetrische, krachtige, actieve hond, gezond en goed in elkaar gezet, niet onhandig noch lang in het been, die een vriendelijke uitdrukking vertoont en een persoonlijkheid bezit die gretig, alert en zelfverzekerd is. In de eerste plaats een jachthond, hij moet worden getoond in hard werkende staat. Algehele uitstraling, balans, loop en doel moeten meer nadruk krijgen dan al zijn samenstellende delen. Fouten – Elke afwijking van het beschreven ideaal zal als fout worden beschouwd in de mate waarin dit het doel van het ras belemmert of in strijd is met het karakter van het ras.

golden retrieverVoeding voor de Golden Retriever

Een hondenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) heeft alle voedingsstoffen die het ras nodig heeft. Sommige Goldens kunnen te zwaar worden , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Als u ervoor kiest om uw hond traktaties te geven , doe dit met mate. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

Goldens werpen hun dikke, waterafstotende dubbele vacht een of twee keer per jaar zwaar af , en ze werpen ook meer matig af op een continue basis. Meestal zal een goed borstelen met een slickerborstel een of twee keer per week veel van het dode haar verwijderen voordat het de kans heeft om op het meubilair te vallen. In tijden van zwaar afstoten veranderen deze poetsbeurten in dagelijkse bezigheden. Baden helpen om de dode haren los te maken, maar de hond moet volledig droog zijn voordat het poetsen begint. Anders hebben Goldens slechts af en toe een bad nodig om ze schoon te houden. Zoals bij alle rassen, moeten de nagels van de Golden regelmatig worden geknipt.

Oefeningen voor de Golden Retriever

Net als de meeste Sporting rassen , Goldens hebben veel van de dagelijkse oefening. Een Golden die niet genoeg beweging krijgt, zal waarschijnlijk ongewenst gedrag vertonen. Goldens maken geweldige metgezellen op lange runs en fietstochten, hoewel overleg met een dierenarts wordt aanbevolen voordat zware of krachtige activiteiten worden gestart die stress kunnen veroorzaken aan de botten en gewrichten van de hond. Veel Goldens doen graag hun oefening op jachtreizen of in veldproeven, evenals door deel te nemen aan hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en volgen.

Een jonge Golden Retriever opvoeden

Zoals bij alle rassen, worden vroege socialisatie- en puppytrainingklassen aanbevolen. Door de puppy voorzichtig bloot te stellen aan een breed scala aan mensen, plaatsen en situaties tussen de leeftijd van zeven weken en vier maanden, kan de Golden zich ontwikkelen tot een goed aangepaste, goed gemanierde volwassene. Puppytrainingslessen dienen als onderdeel van het socialisatieproces en helpen de eigenaar om eventuele slechte gewoonten te leren herkennen en corrigeren. Gehoorzaamheidstraining versterkt de band tussen hond en eigenaar – een Golden wil niets liever dan zijn mens behagen. Golden Retrievers zijn extravert, loyaal en staan ​​te popelen om te bieden, waardoor ze heel gemakkelijk te trainen zijn.

Gezondheid van de Golden Retriever

Goldens zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers zullen hun fokdieren screenen op gezondheidsproblemen, waaronder elleboog- en heupdysplasie ; oogaandoeningen zoals juveniele cataract, pigmentaire uveïtis en progressieve retinale atrofie; en bepaalde hartziekten, waaronder subvalvulaire aortastenose. De oren van de Golden moeten wekelijks worden gecontroleerd op tekenen van infectie en de tanden moeten vaak worden gepoetst .

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Cardiaal onderzoek
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Golden Retriever

De belangrijkste naam in de vroege geschiedenis van de Golden Retriever is Dudley Marjoribanks, de eerste Lord Tweedmouth, die het ras ontwikkelde in de Schotse Hooglanden tijdens het bewind van Victoria. Gedurende de 50 jaar tussen 1840 en 1890 hield Tweedmouth nauwgezet gegevens bij over de fokactiviteiten om een ​​ideale jachthond te creëren voor gebruik op zijn Guisachan-landgoed in de Highlands, Inverness-shire, Schotland. Tweedmouth wilde een hond die geschikt was voor het regenachtige klimaat en het ruige terrein van het gebied, dus kruiste hij zijn “Yellow Retriever” met een ras dat nu uitgestorven is, de Tweed Water Spaniel. Irish Setter en Bloodhound werden ook aan de mix toegevoegd.

“Door verschillende generaties van slim fokken,” schreef een bewonderende historicus, “Tweedmouth creëerde een consistente lijn van uitzonderlijke werkende retrievers.” Met een beetje meer verfijning na de tijd van Tweedmouth, kwam de Golden Retriever naar voren als een blijvend geschenk voor de hond van een jacht- gelukkige aristocraat.

De Golden werd voor het eerst gezien op een Britse hondenshow in 1908, en goede exemplaren van het ras kwamen rond dezelfde tijd aan in Amerika, via Canada. Sportjagers waardeerden het nut van het ras, showliefhebbers waren geboeid door hun schoonheid en vleugje en waren allemaal onder de indruk van het zoete, verstandige temperament van de Golden.

De Golden was populair vanaf het begin van zijn Amerikaanse geschiedenis, maar de populariteit van het ras nam echt een vlucht in de jaren zeventig, het tijdperk van president Gerald Ford en zijn prachtige Golden genaamd Liberty.

De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Golden Retriever hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*