Home » Hondenrassen » Gordon Setter   De Gordon Setter, het zwarte hondenras van de Hooglanden, is een substantiële vogelhond genoemd naar een Schotse aristocraat. Gordons zijn atletisch en buiten, moedig, zelfverzekerd en vastberaden in het veld en lief aanhankelijk door de open haard.

Over de Gordon Setter

Gordons zijn de grootste en meest substantiële van de kolonisten – een grote man kan 55 centimeter op de schouder staan ​​en 42 kilo wegen. De prachtige vacht is een glinsterende zwarte, met bruine aftekeningen en lang haar op de oren, buik, benen, borst en staart. Bruine vlekken boven de helderbruine ogen wijzen op een wijze en gewillige uitdrukking. Net als andere Schotse rassen, van de compacte Schotse Terriër tot de majestueuze Schotse Deerhound, werden Gordons gebouwd om het zware terrein en het slechte weer van hun thuisland te weerstaan.


De Gordon Setter in het kort

De Gordon Setter is een flinke, stevig gebouwde, zwartbruine hond, goed gespierd, met veel bot en substantie, maar actief, rechtopstaand en stijlvol en lijkt in staat om een ​​volledige dag in het veld te werken. Hij heeft een sterke, vrij korte rug, met goed verende ribben en een korte staart. De kop is vrij zwaar en fijn gebeiteld. Zijn houding is intelligent, nobel en waardig en vertoont geen tekenen van verlegenheid of wreedheid. Heldere kleuren en een rechte of licht golvende vacht zijn correct. Hij suggereert kracht en uithoudingsvermogen in plaats van extreme snelheid. Symmetrie en kwaliteit zijn het meest essentieel. Een hond die op alle punten goed in balans is, heeft de voorkeur boven een hond met uitstekende goede eigenschappen en gebreken. Een soepele, vrije beweging, met een hoge kopwagen, is typisch.

gordon setterVoeding voor de Gordon Setter

De Gordon Setter voeren met een eiwitrijk dieet (meer dan 26 procent) wordt niet aanbevolen, omdat gezondheidsproblemen het gevolg kunnen zijn van snelle groei. Een vezelgehalte van minimaal vier procent is het beste om een ​​stevige ontlasting te garanderen. Voer droog hondenvoer van hoge kwaliteit , natvoer en, indien gewenst, kleine hoeveelheden gezonde additieven zoals kip en zalm, fruit en gekookte, verse groenten, op voorwaarde dat ze op de AKC-website als veilig voedsel worden vermeld . Natrium kan gevaarlijk zijn – voed altijd ‘geen zout’. Gordons moeten mager zijn, niet te zwaar , zodat een duidelijk gedefinieerde ‘taille’ zichtbaar is. Bloat kan een risico zijn in het ras en eigenaren mogen de hond nooit een half uur voor of na het voeren oefenen. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Ten minste wekelijks borstelen is essentieel om matten te voorkomen. Het afstoten is minimaal als de hond regelmatig wordt geborsteld. Maandelijkse verzorging aanbevolen voor de gezondheid omvat het trimmen van het haar op de voeten, het knippen van de nagels , het trimmen in en rond de oren, het trimmen rond het vent / staartgebied en het controleren van de tanden op tandplak. Maandelijks baden wordt aanbevolen. Droge huid en roos kunnen worden voorkomen door te baden en te conditioneren.

Oefeningen voor de Gordon Setter

Gordons werden gefokt als persoonlijke jachthonden, en ze dienden ook als kindermeisjes. Ze leven om aan je zijde of aan je voeten te knuffelen, en rennen ook in een veld. Hun genetische make-up vereist dat ze een drive hebben om te rennen, dus ze hebben oefening nodig. Ze kunnen in een appartement wonen, maar als dat zo is, hebben ze dagelijkse oefening nodig, die kan worden bereikt door te wandelen, joggen of fietsen met de hond. Als ze een tuin hebben om in te rennen, zullen ze zichzelf trainen, hoewel een Gordon altijd het gelukkigst is om iets te doen met hun gebonden eigenaar. Bij hun eigenaar zijn is wat ze leven om te doen. Let op: Oefen de hond nooit een half uur vóór of een half uur na het voeren uit om een opgeblazen gevoel te voorkomen.

Een jonge Gordon Setter opvoeden

Enkele eenvoudige, levensreddende trainingsopdrachten zijn verplicht. Een puppy of hond moet worden getraind om het commando ‘kom’ te kennen en om te komen wanneer hij wordt geroepen ; zijn naam kennen en reageren; en om het woord “nee” te gehoorzamen. Gordons zijn koppig en toch heel zacht en liefdevol, en ze leven om hun eigenaar te behagen. Ze zijn erg slim en leren snel. De beste training is voor hen om werk te doen, en het beste werk dat ze kunnen doen is tijd doorbrengen met hun eigenaar – of ze nu zijn opgeleid of plezier hebben. Ze zijn nauw verbonden met hun familie en leven om bij hen te zijn, maar ze zijn prima alleen te zijn wanneer familie weg is. Vroege socialisatie en puppy training klassen worden aanbevolen voor Gordon-puppy’s en helpen ervoor te zorgen dat ze uitgroeien tot goed aangepaste, goed gemanierde metgezellen.


Gezondheid van de Gordon Setter

Gordons zijn over het algemeen gezonde honden, maar er zijn een paar zorgen om u bewust te zijn van een opgeblazen gevoel , een plotselinge, levensbedreigende maagaandoening kan in het ras voorkomen. Gordon-eigenaren moeten de tekenen van opgeblazen gevoel leren en wat te doen als ze zich voordoen. Kanker is de meest voorkomende doodsoorzaak voor oudere honden – in alle rassen. Er is niet één specifiek type kanker dat vaker voorkomt in Gordons; jonge honden die sterven aan kanker zijn ongewoon. Verantwoordelijke fokkers zullen hun stam testen op aandoeningen waarvoor het ras vatbaar kan zijn, waaronder screening op elleboog- en heupdysplasie en oogaandoeningen en DNA-testen op een aantal gezondheidsgerelateerde problemen.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie
PRA Optigen DNA-test

Geschiedenis van de Gordon Setter

Gordon Setters begon bijna 200 jaar geleden met het jagen op jachtvogels. De setter is ontwikkeld om rustig te gaan liggen, of te “zetten”, wanneer ze vogels lokaliseerden. Deze stijl van jagen in die tijd zou dan van de jager vereisen dat hij een net in het gebied werpt, soms ook de hond bedekkend, en de vogels spoelt en oogst die daar verstrikt waren. In de 19e eeuw liepen Setters uiteen in verschillende rassen, die evolueerden op basis van hun locatie en het terrein waarop ze jaagden. Het zware bot en vierkante frame van de Gordon Setter suggereert zijn bruikbaarheid in het moeilijke, ruige landschap van Schotland.

Een belangrijke figuur in de ontwikkeling van dit ras was Alexander Gordon, de vierde hertog van Gordon en een setter-liefhebber (ca. 1827), die een kennel van ‘Black and Tan Setters’ oprichtte in Gordon Castle. Hoewel zijn vroege honden meer leken op de Engelse Setter , kruisten met de zwart-met-laag gecoate zwarte en tan collie, Bloedhonden, zwarte Pointers en effen-zwarte setters hielpen het Gordon Setter-ras te vormen tot wat het vandaag is.

De Verenigde Staten zagen zijn eerste import van Gordon Setters in 1842 toen George Blunt uit New York een man en vrouw bracht met de naam Rake en Rachael.

In 1872 verklaarde de British Kennel Club de Black and Tan Setter tot een officieel ras. In 1878 werd het ras ook in Amerika geregistreerd en in 1884 door de AKC erkend. Acht jaar later veranderde de AKC de naam van het ras van de Gordon Castle Setter in de Gordon Setter. Pas op 1 januari 1924 accepteerde de Kennel Club de naam Gordon Setter.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Gordon Setter hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*