Home » Hondenrassen » Griffon Bruxellois   Door de weegschaal met een gewicht van maximaal 5 kilo te laten vallen, heeft dit mensachtige kleine hondenras met een complex karakter voldoende persoonlijkheid voor 10 gewone honden. Een gevoelige metgezel voor veeleisende volwassenen, de Brussels Griffon is slim, toegewijd en komisch zelf belangrijk.

Over de Griffon Bruxellois

Met dit ras krijgt u een grote persoonlijkheid in een pakket van 2,5 tot 7,5 kilo. Eén blik in zijn grote, mensachtige ogen, en je zult geslagen worden. Griffs zijn er in vier kleuren – rood, zwart en roodbruin (belge genoemd), zwart en bruin en zwart – en in gladde jassen (zoals een Mopshond) of ruwe jassen (zoals een Schnauzer). Hun zwarte snuit en snorharen leverden hen de bijnaam ‘bebaarde honden’ in oude volksliedjes op. De grote zwarte ogen van de Griffon Bruxellois – beschreven als ‘bijna menselijk’ – gecombineerd met een omzoomde baard en snor die zijn korte snuit bedekken, geven hem de sfeer van een wereldse , Franstalige filosoof. Het lichaam van de Griff is dik en stevig, en hij beweegt met de doelgerichte draf van een kerel die weet wat hij wil.


Griffon Bruxellois zijn alert, sociaal en gemakkelijk te trainen. Hoewel ze speels en energiek zijn, maken ze door hun kleine formaat en gevoelige karakter een slechte keuze als ruige speelkameraadjes voor kinderen. Ze hebben een lage drempel voor eenzaamheid en blijven dicht bij hun speciale mens en zorgen voor jaren van liefde en gelach.

De Griffon Bruxellois in het kort

Een klein hondenras, intelligent, alert, stevig, met een dik, kort lichaam, een slimme koets en opstelling, die de aandacht trekt door een bijna menselijke uitdrukking. Er zijn twee verschillende soorten vacht: ruw of glad. Behalve vacht, is er geen verschil tussen de twee.

Griffon Bruxellois

Voeding voor de Griffon Bruxellois

De Griffon Bruxellois moet het goed doen op een hondenvoer van hoge kwaliteit, hetzij commercieel vervaardigd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Er zijn twee soorten Griffon Bruxellois, met twee soorten jassen: glad en ruw. Met de gladgecoate Griffon Bruxellois, wekelijks borstelen – dagelijks tijdens het afwerpseizoen, meestal een week of twee in de lente, en dan weer in de herfst – en af ​​en toe een bad helpt om vuil en losse haren te verwijderen en de hond te laten kijken zijn best. Ruwe gecoate Griffons werpen niet af. Velen laten hun haar – behalve de kenmerkende baard – kort knippen, hetzij door hun eigenaar, hetzij door een professionele trimmer. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden getrimd, omdat te lange nagels pijnlijk kunnen zijn voor de hond en problemen kunnen veroorzaken bij het lopen en rennen.

Oefeningen voor de Griffon Bruxellois

Griffons hebben minimaal een half uur matige lichaamsbeweging per dag nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ze houden van ravotten en spelen, en zijn het gelukkigst wanneer ze samen met hun mensen activiteiten doen. Een spelletje jagen op de bal is leuk voor zowel hond als eigenaar. Hun intelligentie en trainbaarheid betekenen dat veel Brussels Griffons uitblinken in hondengebeurtenissen zoals gehoorzaamheid, behendigheid en tracking.

Een jonge Griffon Bruxellois opvoeden

Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen voor alle honden en helpen ervoor te zorgen dat de Griffon uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel. Griffs hebben een hoge mate van intelligentie en hechten zich sterk aan hun eigenaren, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn. Zoals bij veel kleine hondenrassen kan het breken van het huis wat extra tijd en moeite kosten. Griffons zijn zeer gevoelig van aard en reageren niet goed op harde correcties of trainingsmethoden. Een Griffon wil bij zijn familie zijn, vaak zijn persoon van kamer naar kamer volgen, en ongewenst gedrag kan het gevolg zijn als hij regelmatig voor langere tijd alleen wordt gelaten.


Gezondheid van de Griffon Bruxellois

Griffon Bruxellois zijn over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals hartproblemen, oogafwijkingen zoals staar en orthopedische problemen zoals patella luxatie en heupdysplasie. Zoals alle rassen met een plat gezicht, kunnen Brussels Griffons ademhalingsproblemen ervaren bij zonnig, warm of vochtig weer, en meestal snurken. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Griffon regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontworpen voor honden.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogarts Evaluatie
Patella-evaluatie
Heupen evaluatie

Geschiedenis van de Griffon Bruxellois

Griffon-type honden waren al eeuwen bekend in Europa. In het gevierde portret van Van Eyck uit 1434 van het ‘Arnolfini-paar’ zien we een verre voorouder van de Griff. Het is een kleine, griffon-type hond met een langere snuit dan de plattere, pouty-lipped versie van vandaag.

Het verhaal van The Griff begint echter goed in Brussel, de hoofdstad van België, in de vroege jaren 1800. Het was toen dat de Griff begon met zijn opkomst van ruige rattenhond naar geavanceerde laptop-metgezel.

De koetsiers van Brussel hielden gewoonlijk kleine honden van het terriërtype om de rattenpopulatie in hun stallen te houden. Dit waren meestal Affenpinscher-achtige honden bekend als “griffons d’ecurie” of “draadomhulde stabiele honden”. De hackers experimenteerden met verschillende kruisen om hun honden te verbeteren.

Er zijn geen schriftelijke gegevens van deze fokken bewaard gebleven, maar hondenmensen hebben vermoed dat de Pug, Engelse Toy Spaniels, een oud Belgisch ras genaamd Brabancon, en misschien zelfs Yorkshire Terrier, allemaal deel uitmaakten van de genetische mix die de Brussels Griffon produceerde.

Het keerpunt in de geschiedenis van Griff kwam in de jaren 1870, toen de hondenliefhebbende Henrietta Maria, koningin van de Belgen, van het ras hield. Met koninklijke patronage was de toekomst van de Griff verzekerd. Ze werden helemaal woedend onder de hovelingen van de koningin en kennelhouders van de hogere klassen verfijnden het ras verder, waardoor het lichaam kleiner en het gezicht menselijker werd.

De koninklijke boost ontvangen door het ras leidde tot internationale interesse, en Griffs werden geëxporteerd naar Engeland en Amerika. De AKC registreerde zijn eerste Griff in 1910. Zoals het geval is met zoveel Europese rassen, hebben de twee wereldoorlogen de Griff-populatie gedecimeerd. Als het niet voor de toewijding van Amerikaanse en Britse enthousiastelingen was, heeft het ras misschien niet overleefd.

De Griffon Bruxellois won miljoenen nieuwe fans in 1997, toen een pittige Griff met de naam Jill Jack Nicholson upstaged in de hitfilm ‘As Good As It Gets’.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Griffon Bruxellois hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*