Home » Hondenrassen » Griffon Korthals   De hardwerkende Griffon Korthals staat bekend als de ‘opperste jachthond’, staat bekend om de harde, laaguitlopende vacht waar het ras naar is vernoemd. Uitgaand, enthousiast en snel van begrip, Griffs zijn onvergelijkbaar in het veld en houden van thuis.

Over de Griffon Korthals

Griffs zijn middelgrote, veelzijdige jachthonden die niet hoger dan 55 centimeter op de schouder staan. Ze staan ​​bekend om een ​​extreem ruwe en borstelige vacht die ze een natuurlijke, onverzorgde uitstraling geeft. De voorkeurkleur is staalgrijs met bruine markeringen. Een weelderige snor en wenkbrauwen omlijsten grote, ronde ogen die glanzen met een scherpe intelligentie. Griffs zijn het beeld van een eerlijke, hardwerkende sporthond, wiens knappe uiterlijk het resultaat is van een nobele en onaangetaste robuustheid in plaats van kieskeurige verzorging.


De Griffon Korthals in het kort

Middelgroot, met een nobele, vierkante kop, sterk van ledematen, gefokt om alle terreinen te dekken die de wandelende jager tegenkomt. Beweging die een gemakkelijke katachtige gratie toont. Blinkt even goed uit als een wijzer in het veld of als een retriever in het water. De vacht is hard en grof, nooit krullend of wollig, met een dikke ondervacht van fijn haar, die een onverzorgde uitstraling geeft. Zijn gemakkelijke trainbaarheid, toewijding aan familie en vriendelijke temperament zijn hem iedereen lief. De bijnaam van “supreme gundog” is goed verdiend.

Griffon Korthals hondVoeding voor de Griffon Korthals

De WGriffon Korthals moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De minimaal afwerpende Griffon-vacht heeft een ruwe buitenlaag met een zachte, isolerende ondervacht. Het ras vereist wekelijks poetsen of kammen, regelmatig nagelknippen en tandenpoetsen, evenals af en toe trimmen rond de voeten en oren. Sommige jassen moeten mogelijk periodiek met de hand worden gestript om de groei van nieuwe vacht te bevorderen. Zoals alle honden met afhangende oren, kan een Griffon oorinfecties ontwikkelen, dus regelmatig reinigen en plukken van haar uit de gehoorgang wordt aanbevolen.

Oefeningen voor de Griffon Korthals

Griffons zijn sociale dieren die veel aandacht, consistente training, tijd en geduld vereisen. Griffons zijn geen goede fulltime kennelhonden. Ze zijn vooral actief als puppy’s en zijn zeer intelligent, sociaal en fysiek krachtig als volwassenen. Ze vereisen dagelijks aanzienlijke mentale en fysieke uitdagingen, of ze kunnen zich vervelen, ongelukkig en / of destructief worden. Het ideale Griffon-huishouden is er een waarin de mensen actief zijn en de hond in hun dagelijkse routine opnemen. Een Griffon wiens mentale, emotionele en fysieke behoeften dagelijks worden vervuld, kan een buitengewoon aangename en gemakkelijk te leven metgezel zijn.


Een jonge Griffon Korthals opvoeden

De moderne Griffon Korthals bezit nog steeds de kwaliteiten die Korthals meer dan een eeuw geleden voor ogen had. Een veelzijdige jachthond met een hoge mate van trainbaarheid, de Griffon blinkt uit in het jagen op hooggelegen vogels, watervogels en bont wild. Hij is een opzettelijke, grondige en onvermoeibare werker met een sterk verlangen om zijn meester te behagen. Vroege introductie tot wildvogels en blootstelling aan jachtomstandigheden zal het beste uit deze jachtgenoot halen. Lokale clubs met aanwijzingsrassen en de hoofdstukken van de North American Versatile Hunting Dog Association kunnen eigenaren helpen het jachtpotentieel van Griffon te maximaliseren met deskundig trainingsadvies voor het jagen op allerlei soorten wildvogels. Positieve en consistente training is het beste voor de Griffon.

Gezondheid van de Griffon Korthals

Er zijn verschillende gezondheids- en genetische screeningoverwegingen die specifiek zijn voor de Griffon. Hoewel het voorkomen van heupdysplasie in de Griffon relatief laag is, is het nog steeds belangrijk dat moeders en vaders OFA- of PennHIP-klaringen verkrijgen. Sommige fokkers verkrijgen ook medische toestemming voor oog-, hart-, elleboog- en schildklieraandoeningen.

Aanbevolen gezondheidstests

Oogarts Evaluatie
Elleboogevaluatie
Heup evaluatie

Geschiedenis van de Griffon Korthals

In de 19e eeuw waren sporters van continentaal Europa geobsedeerd door het fokken van jachthonden met een grote veelzijdigheid. Onder hen was de Nederlander Eduard Korthals, zoon van een welgestelde bankier. Door oordeelkruisen van verschillende rassen ontwikkelde Korthals een hond die kon werken als een wijzer op het droge en als een uitstekende waterretriever, compleet met zwemvliezen om te zwemmen. Korthals verfijnde zijn ras tijdens zijn werk in Duitsland en, ten slotte, Frankrijk. Sinds Korthals ‘tijd hebben partizanen betoogd of Griffs echt een Nederlands of een Frans ras zijn.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Griffon Korthals hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*