Home » Hondenrassen » Grotere Zwitserse Sennenhond   De Grote Zwitserse Sennenhond is een grote, enorm sterke werker die bekend staat om zijn dichte vacht met opvallende zwarte, rode en witte aftekeningen. Betrouwbare en trouwe Zwitsers verdienden hun voer als herders, tekenaars en allround weidehonden.

Over de Grote Zwitserse Sennenhond

“Groter” dan wat? Welnu, met een hoogte van 55 centimeter en een gewicht van een middelgrote mens, is een Grote Zwitser misschien groter dan jij. Swissies zijn enorm sterk, maar toch wendbaar genoeg om een ​​kudde over de hellende voet van een berg te verplaatsen. De jas is een opvallende driekleur – zwart, rood en wit. Het hoofd en de snuit hebben meestal een witte markering (de “bles”), waardoor een zoete uitdrukking ontstaat. Verschillende grote berghondenrassen worden beschreven als ‘majestueus’, maar Swissies hebben het woord praktisch uitgevonden.


De Grotere Zwitserse Sennenhond in het kort

De Grote Zwitserse Sennenhond is een Draft en Drover ras en zou structureel als zodanig moeten verschijnen. Het is een opvallende, driekleurige, grote, krachtige, zelfverzekerde hond met een stevige uitstraling. Het is een zware en goed gespierde hond die, ondanks zijn grootte en gewicht, wendbaar genoeg is om de multifunctionele taken van de bergachtige regio’s van zijn oorsprong uit te voeren.

Grotere Zwitserse SennenhondVoeding voor de Grotere Zwitserse Sennenhond

De Grote Zwitserse Sennenhond kan gedijen op vele soorten dieet , van brokjes tot rauw tot een combinatie van beide. Het ernstigste probleem met het voeren van de Grotere Zwitserse Sennenhond is overvoeding, wat leidt tot veel spijsverteringsproblemen, waaronder losse ontlasting, en ook tot obesitas , wat een van de grootste gezondheidsproblemen in het ras is.

Uiterlijke verzorging

Dit is eigenlijk een “wassen en dragen” -ras, maar ze hebben een dubbele coating en blazen hun ondervacht, meestal twee keer per jaar. Wanneer dit gebeurt, hebben ze baat bij een goed bad en uitblazen, gevolgd door grondig borstelen met een hark of schuurwerktuig. Voor de rest van het jaar lukt het af en toe baden en poetsen meestal. Ze hebben regelmatig nagelafwerking en oor- en tandenreiniging nodig.

Oefeningen voor de Grotere Zwitserse Sennenhond

De Grote Zwitserse Sennenhond vereist matige lichaamsbeweging . Een wandeling rond het blok of een ravotten in het bos zal over het algemeen voldoen aan hun dagelijkse trainingsbehoeften. Dit ras is veel beter geschikt voor de persoon die op zoek is naar een wandelmaatje dan de persoon die een fiets- of marathonlooppartner wil.

Een jonge Grotere Zwitserse Sennenhond opvoeden

De Grotere Zwitserse Sennenhond is zeer voedselgemotiveerd en reageert goed op training met voedselbeloningen . Ze kunnen echter ook een koppige streep hebben, dus hun eigenaars moeten vastbeslotener zijn dan zij. Het wordt niet aanbevolen om op dit ras een trainingsapparaat van het harnastype te gebruiken. Ze zijn een trekras en het gebruik van een harnas (anders dan voor trekwerk) zorgt er vaak voor dat ze zoveel harder trekken. Zoals bij alle honden, worden vroege socialisatie- en puppytraining aanbevolen.


Gezondheid van de Grotere Zwitserse Sennenhond

De Grotere Zwitserse Sennenhond heeft geen rasspecifieke aandoeningen, maar kan gezondheidsproblemen hebben die gevolgen hebben voor honden van grote rassen. Dit kan orthopedische problemen omvatten, hoewel de orthopedie van de Grotere Zwitserse Sennenhond over het algemeen erg goed is voor een groot ras. Milt-torsie, niet gerelateerd aan maag-torsie, komt vaker voor in dit ras dan in andere rassen. Eigenaren moeten zich bewust zijn van de mogelijkheid van een opgeblazen gevoel en de symptomen kennen, en wat te doen als het zich voordoet. Urine-incontinentie komt vrij vaak voor bij puppy’s en gecastreerde teven. Epilepsie kan in elke stamboom voorkomen; genetische markers hiervoor zijn nog niet geïdentificeerd. Over het algemeen is de Grotere Zwitserse Sennenhond een zeer gezond ras. Meer informatie over rasgezondheid is te vinden op de website van de Greater Swiss Mountain Dog Club of America.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Schouderevaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Grotere Zwitserse Sennenhond

Swissies stammen af ​​van oorlogshonden die door de legioenen van Julius Caesar de Alpen zijn overgebracht. De Zwitsers gebruikten deze mastiff-types bij het fokken van hun Alpine berghonden, of Sennenhund. Hiervan zijn Swissies de oudste en de grootste (of de “grotere”).

In afgelegen bergpassen zwoegden ze als allround handen van boerderij en weiland, gespecialiseerd in het vervoeren van ladingen vlees en zuivelproducten naar de markt in slim uitgeruste hondenkarren. De Grote Zwitser is nauw verwant aan de Berner Sennenhond en is een componentras van de Saint Bernard en Rottweiler.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Grotere Zwitserse Sennenhond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*