Home » Hondenrassen » Ierse rood-witte Setter   De grappige en lieve Ierse rood-witte setter is een atletische middelgrote vogelhond die voornamelijk wordt gefokt voor de jacht. Leuk rood, vriendelijk en levendig, Iers rood en wit zijn iets korter en dikker dan hun neef de Ierse setter.

Over de Ierse rood-witte Setter

Sporters sensatie bij het zien van een nobele rood en wit bevroren op punt, roerloos als een standbeeld. Deze middelgrote tot grote vogelhonden zijn krachtig, solide en pezig, met voldoende uithoudingsvermogen en vogelgevoel om het werk elke dag van de week en tweemaal op zondag te klaren. De prachtige vacht – levendige rode “eilanden” drijvend op een zee van parelwit – heeft een praktische functie: het stelt jagers in staat om hun hond op afstand te spotten. Het knappe gezicht projecteert een scherpe maar vriendelijke uitdrukking.


De Ierse rood-witte Setter in het kort

De Ierse rode en witte setter wordt voornamelijk gefokt voor het veld. De standaard zoals hieronder uiteengezet, moet voornamelijk vanuit dit oogpunt worden geïnterpreteerd en alle juryleden bij benchshows moeten worden aangemoedigd om de exposities voornamelijk vanuit het werkstandpunt te beoordelen. Het uiterlijk is sterk en krachtig, goed uitgebalanceerd en geproportioneerd zonder hout; atletisch in plaats van pittig met een aristocratische, scherpe en intelligente houding.

ierse rood witte setterVoeding voor de Ierse rood-witte Setter

De Ierse rood-witte setter moet een hondenvoer van hoge kwaliteit krijgen dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) en activiteitenniveau. Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond.

Uiterlijke verzorging

Het verzorgen van de Ierse rood-witte setter is een vrij eenvoudige taak. Het is belangrijk dat het ras er zo natuurlijk mogelijk uitziet, hoewel een schaar of een tondeuse kan worden gebruikt om de ruwe randen op te ruimen alleen voor de netheid. Een keer per week verzorgen met een zachte borstel en een slicker of kam om klitten te verwijderen, zorgt ervoor dat de hond er op zijn best blijft uitzien. De oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op overtollige was en vuil. Een bad elke maand of zo is meestal voldoende. Nagels moeten indien nodig om de paar weken worden getrimd.

Oefeningen voor de Ierse rood-witte Setter

De Ierse rood-witte Setter’s is een energieke hond en vereist veel beweging. Een verveelde en onderbeoefende IRWS kan een handvol zijn om mee te leven. Voorzie de Ierse rood-witte Setter-puppy van veel low-impact activiteit om zijn overvloedige energie te kanaliseren en zijn geest te stimuleren. Hoewel dit ras in zijn groeifase is (puppy tot 18 maanden), is het belangrijk om ze regelmatig te bewegen en lange wandelingen te maken, terwijl ze ook hun vormende gewrichten beschermen – dit betekent geen joggen of fietsen. Vrije oefening in een omheind gebied is ideaal en betekent dat de pup stopt als hij moe is. Op de vervaldag is de Ierse rode en witte setter een ideale wandel-, wandel- en fietsgenoot.

Een jonge Ierse rood-witte Setter opvoeden

De goede humeur van het ras kan ze tot een uitdaging maken om te trainen. Een sleutel is om trainingssessies kort, interessant en vrolijk te houden. De IRWS is zeer enthousiast om te behagen en reageert goed op een positieve trainingsaanpak met veel lof. Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen. Zijn intelligentie, energie en toewijding aan zijn mens maken hem tot een natuurlijke manier van gehoorzaamheid, jagen, volgen en behendigheid.


Gezondheid van de Ierse rood-witte Setter

Ierse Rode en Witte Setters zijn over het algemeen gezonde honden, hoewel er problemen zijn waar het ras vatbaar voor is. Sommigen die zich af en toe presenteren, zijn posterieure polaire staar (staar die zich in de achterkant van het oog vormt), heupdysplasie , progressieve retinale atrofie, de ziekte van von Willebrand (een probleem met de bloedstolling), hypothyreoïdie en immuunziekten. De genenpool van het ras is niet groot, dus genetisch testen is vooral belangrijk. Verantwoordelijke fokkers zullen hun voorraad screenen op omstandigheden die het ras kunnen beïnvloeden.

Aanbevolen gezondheidstest

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
DNA-test bij leukocytenhechting bij honden

Geschiedenis van de Ierse rood-witte Setter

Voordat er de volledig rode Ierse Setter was die we kennen en waar we van houden, was er de Rood en Wit – een verzameling van de heuvels en moerassen van Ierland sinds tenminste de jaren 1600. In die dagen zouden kolonisten sluipvogels binnensluipen door op hun buik te kruipen, dan in een ‘zet’-positie bevriezen en met hun staart aangeven tot een jager een net over de vogels gooide. Netten maakten uiteindelijk plaats voor vuurwapens en de beste setter lijnen pasten hun gehurkt jaag stijl aan de nieuwe technologie aan.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Ierse rood-witte Setter hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*