Home » Hondenrassen » Ierse Terriër   De Ierse Terriër is de “Daredevil” van het Emerald Isle en is een gewaagde, onstuimige en moedige terriër van gemiddelde grootte. De Ierse Terriër staat bekend om zijn vurige rode jas en een bijpassend temperament, is stouthartig op het werk en zachtaardig thuis.

Over de Ierse Terriër

Ierse Terriërs zijn het prototype van een langbenige terriër. Ze staan ​​ongeveer 18 centimeter op de schouder en zijn stevig, maar lenig en sierlijk. Elke lijn van het lichaam is opvallend en het totale beeld is prachtig in balans. De strakke rode vacht is net zo vurig als het temperament van het ras. Het is de vreugde van een hondenliefhebber: als je hart niet zielig wordt bij het zien van deze kleurrijke terriër omlijst door het levendige groen van het Ierse platteland, vergeet dan honden en koop een goudvis.


De Ierse Terriër in het kort

Het algehele uiterlijk van de Ierse Terriër is belangrijk. In overeenstemming moet hij meer zijn dan een som van zijn delen. Hij moet een stuk zijn, een evenwichtig vitaal beeld van symmetrie, proportie en harmonie. Bovendien moet hij karakter overbrengen. Deze terriër moet actief zijn, lenig en draaierig in beweging, met geweldige animatie; stevig en sterk in substantie en botstructuur, maar tegelijkertijd vrij van onhandigheid, want snelheid, kracht en uithoudingsvermogen zijn het meest essentieel. De Ierse Terriër moet noch ‘cobby’ noch ‘cloddy’ zijn, maar moet zijn gebouwd op snelheidslijnen met een sierlijke, racende omtrek.

ierse terrierVoeding voor de Ierse Terriër

De Ierse Terriër moet een hondenvoer van hoge kwaliteit krijgen dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) en activiteitenniveau. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts of de fokker van de hond als u vragen of opmerkingen heeft over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De korte vacht van de Ierse Terriër vereist regelmatig borstelen, strippen en knippen om het in goede staat te houden. Zijn dichte en draadachtige gebroken jas knuffelt het lichaam en creëert een strakke, waterbestendige jas. Onder de stijve buitenlaag houdt een dichte ondervacht van zachter, fijner haar lichaamswarmte vast op een koele, vochtige dag. Idealiter moet de buitenlaag met de hand worden gestript in plaats van geknipt. Wekelijks borstelen helpt om vuil en losse haren te verwijderen en de hond er op zijn best uit te laten zien. De nagels moeten regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels de hond ongemak kunnen bezorgen.

Oefeningen voor de Ierse Terriër

De Ierse Terriër is levendig, speels en extravert en bezit overvloedige energie. Ierse Terriërs zijn geweldige atleten en hebben regelmatig beweging nodig, dus een omheinde achtertuin is ideaal. Als ze dit niet doen, moeten ze meerdere keren per dag lopen – altijd aan de lijn – om hun geestelijke en lichamelijke conditie te behouden. Hoewel eigenzinnig, wil de Ierse Terriër zijn eigenaar een plezier doen en blinkt hij uit als show- en prestatiehond. Gehoorzaamheid, behendigheid, rally, earthdog en flyball evenementen bieden een uitlaatklep voor de energie, het natuurlijke atletisch vermogen en de intelligentie van het ras.

Een jonge Ierse Terriër opvoeden

De Ierse Terriër is erg slim en bereid om te behagen, hoewel hij ook een eigenzinnige, onafhankelijke en uitdagende neiging heeft. Vroege en consistente socialisatie en basale gehoorzaamheidstraining helpen om ervoor te zorgen dat hij een welgemanierd lid van uw huishouden is dat op zijn gemak is met familie en vrienden. Training zorgt snel voor een band tussen u en uw Ieren die een leven lang meegaat. Consistent gebruik en versterking van vroege training moet een levenslang proces zijn. De Ierse Terriër is een slimme, snelle hond die zich snel aanpast aan nieuwe situaties. Dit ras is geweldig met kinderen die met hen zijn grootgebracht en is diep loyaal aan zijn eigenaar. Pups hebben stevige grenzen nodig zodat ze kunnen uitgroeien tot respectvolle volwassenen.

Gezondheid van de Ierse Terriër

Ierse Terriërs zijn over het algemeen gezonde honden, maar er zijn enkele problemen waar het ras vatbaar voor kan zijn. Hyperkeratose (verharde, gebarsten voetzolen) is zeldzaam in Noord-Amerika, maar kan worden gedragen bij honden van Europese lijnen. Een genetische test is recent ontwikkeld voor deze aandoening. Cystinurie (resulterend in blaasstenen) is ook ongewoon, maar er is geen genetische test voor Ierse Terriërs. Potentiële eigenaars moeten naar deze twee ziekten vragen en alleen met gerenommeerde fokkers werken. Zoals bij alle rassen moeten de oren van de Ierse Terriër regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontworpen voor honden. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles en parasieten bestrijding helpen de hond een lang, gezond leven te garanderen.


Geschiedenis van de Ierse Terriër

Honderden jaren lang is de Ierse Terriër een begrip van landelijk Ierland – het model van een alles-in-één boerderijhond. Een hardnekkige ratel, natuurlijk, maar een hond met zoveel geest en slimheid kan niet worden ondergebracht in een enkele functiebeschrijving. IT’s hebben hun voedsel verdiend als waakhonden, kudde- en familiebewakers en jachtgezellen op land en meer. Het type van het ras zoals we het kennen, werd ergens in de jaren 1870 ingesteld en Ierse Terriërs kwamen in 1885 bij de Hondenclub.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Ierse Terriër hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*