Home » Hondenrassen » Ierse Waterspaniël   De hoogste spaniel van de Nederlandse hondenrassenwijzer is de Ierse Waterspaniël. Hij is direct herkenbaar aan zijn knapperig gekrulde vacht en taps toelopende “rattenstaart”. Onder de kampioen zwemmers van dogdom, is de alert en nieuwsgierige Ierse Waterspaniël hardwerkend en dapper in het veld, en speels aanhankelijk huis.

Over de Ierse Waterspaniël

De Ierse Waterspaniël bevindt zich 33 tot 62 centimeter op de schouder en weegt 20 tot 35 kilo, op de schaal van onze grootte tussen de “middelgrote” en “grote” honden. Onder de onderscheidende kenmerken zijn een knapperig gekrulde, leverkleurige, waterdichte jas; een taps toelopende “rattenstaart”; en een net gebeitelde kop gekroond met een topknot van lange, losse krullen. De Ierse Waterspaniël beweegt met een soepele bodembedekkende gang, waardoor hij een lange dag in het veld kan werken.


De Ierse Waterspaniël in het kort

Die van een slimme, rechtopstaande, sterk gebouwde, matige jachthond gefokt voor alle soorten opnames, vooral voor watervogels. Geweldige intelligentie wordt gecombineerd met robuust uithoudingsvermogen en een gedurfde, onstuimige gretigheid van temperament. Onderscheidende kenmerken zijn een topknot van lange, losse krullen en een lichaam bedekt met een dichte, knapperig gekrulde leverkleurige vacht in contrast met een glad gezicht en een gladde “rattenstaart”.

ierse waterspanielVoeding voor de Ierse Waterspaniël

De Ierse waterspaniël moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht, dus let op het calorieverbruik en het gewicht van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Begin met het verzorgen van de Ierse Waterspaniël wanneer hij nog een puppy is en misschien nog niet veel gedaan heeft. Hij moet al vroeg leren dat verzorgingstijd een positieve ervaring is. Zacht poetsen en nagel- en oorreiniging moeten altijd deel uitmaken van het verzorgingsprogramma. De hypoallergene vacht van het ras is geschikt voor mensen met allergieën en moet minstens wekelijks worden geborsteld en om de twee maanden worden geknipt om hem te vormen en vorm te geven. Als je niet wilt leren je Ierse Waterspaniël te scharen om te voorkomen dat hij er haveloos uitziet, kun je regelmatig afspraken maken met een trimmer die bekend is met het ras.

Oefeningen voor de Ierse Waterspaniël

Een typische sporthond, de Ierse Waterspaniël is een actieve, energieke metgezel. Hij staat te popelen om te behagen, waardoor hij relatief gemakkelijk te trainen is, maar hij heeft veel dagelijkse oefening nodig . Lange wandelingen of trektochten, naast een fiets rennen, een bal in de achtertuin achtervolgen of dagelijks met andere honden spelen, zullen hem helpen fysiek en mentaal gezond en ontspannen en kalm te blijven terwijl hij thuis is.

Een jonge Ierse Waterspaniël opvoeden

De Ierse Waterspaniël is speels, slim en enthousiast om te behagen. Hij heeft veel energie en zal het waarderen om werk te doen. Hij is een betrouwbare werker en zal zijn best doen om te doen wat je van hem vraagt ​​- zolang hij begrijpt wat dat is. Houd trainingssessies leuk en interessant om er zeker van te zijn dat je hem niet verveelt. Hij zal het beste reageren op positieve, op beloning gebaseerde trainingsmethoden; gebruik nooit een harde of hardhandige aanpak, omdat dit ongewenste resultaten oplevert. De IWS blinkt uit in hondensporten zoals behendigheid , dokduiken, rally, tracking en flyball, en hun gevoelige aard maakt ze een natuurlijke als therapie- en hulphonden.


Gezondheid van de Ierse Waterspaniël

Uw dierenarts moet eraan worden herinnerd dat het Ierse Waterspaniël een negatieve reactie kan hebben op sulfa-antibiotica, evenals het ontwormingsmedicijn Ivermectin. De meeste IWS zijn gezonde honden en verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsproblemen zoals heup- en elleboogdysplasie, allergieën en schildklieraandoeningen. Goede fokkers zullen gezondheidsscreening en genetische testen gebruiken om puppy’s te produceren die zo gezond mogelijk zijn. Bespreek gezondheidsvragen met zowel de fokker van uw puppy als uw dierenarts, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen over de gezondheid van uw hond.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie
Schildklier evaluatie

Geschiedenis van de Ierse Waterspaniël

Eeuwen geleden werden spaniels onderverdeeld in land- en watersoorten. De watervariëteit bestond uit de inmiddels uitgestorven Tweed Water Spaniel, evenals Engelse en Ierse rassen. In Ierland vóór de jaren 1850, bestonden er twee verschillende waterspanielspanningen: de South Country Water Spaniel en de North Country Water Spaniel. De Ierse waterspaniël zoals we die vandaag kennen, ontwikkelde zich uit beide soorten, maar lijkt het meest op het type Zuidland.

Begin in de jaren 1830 verfijnde Justin McCarthy, een sportman uit Dublin, het type weg van de eerder genoemde variëteiten en tot een duidelijk en herhaalbaar ras. Zijn hond, Boatswain, was de eerste rasechte IWS. Tegen 1859 begon de Ierse waterspaniël te verschijnen in hondenshows.

De populariteit van de Ierse Waterspaniël groeide snel bij Engelse en Ierse sporters vanwege zijn opvattingen, karakter en het vermogen om het koude water van de Noordzee te verwerken. Al snel verspreidde het woord zich naar Amerika en in de jaren 1870 werd een aantal honden geïmporteerd. In 1875 werd de Ierse Waterspaniël het op twee na populairste sportieve ras in Nederland.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Ierse Waterspaniël hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*