Home » Hondenrassen » Ierse Wolfshond   De rustige, waardige en vriendelijke Ierse wolfshond is de langste van alle AKC-rassen. Ooit waren onverschrokken jagers op groot wild die in staat zijn een wolf in één gevecht te sturen, vandaag de dag zijn Wolfhounds de meest serene en aangename metgezellen.

Over de Ierse wolfshond

De beminnelijke Ierse Wolfshond is een immense, gespierde hond sierlijk gebouwd langs klassieke Greyhound-lijnen, in staat tot grote snelheid in galop. Een man kan bijna 3 voet bij de schouder staan ​​en maximaal 180 pond wegen. Vrouwtjes zullen kleiner worden maar zijn nog steeds heel veel honden. De ruwe, harde vacht is er in vele kleuren, waaronder wit, grijs, gestroomd, rood, zwart en fawn.


Ierse Wolfshonden zijn te sereen om woeste waakhonden te zijn, maar alleen het zien ervan is voldoende om indringers af te schrikken. IW’s zijn kenmerkend geduldig met kinderen, hoewel dieren van hun grootte toezicht moeten houden op kleine kinderen. Het bezitten van een Ierse wolfshond is een unieke, lonende ervaring, maar het verwerven van een gigantische galopperende hond is een verplichting zo groot als de hond zelf.

De Ierse Wolfshond in het kort

De Ierse Wolfshond is van groot formaat en indrukwekkend uiterlijk en is opmerkelijk in het combineren van kracht en snelheid met scherp zicht. De grootste en hoogste van de galopperende honden, in het algemeen is hij een ruw gecoat, windhondachtig ras; zeer gespierd, sterk hoewel sierlijk gebouwd; bewegingen gemakkelijk en actief; hoofd en nek hoog gedragen, de staart gedragen met een opwaartse zwaai met een lichte bocht naar het uiteinde. Alles hieronder moet worden uitgesloten van concurrentie. De grote omvang, inclusief de hoogte op de schouder en de evenredige lengte van het lichaam, is het doel waarnaar wordt gestreefd, en het is wenselijk om stevig een ras vast te stellen dat gemiddeld 70 tot 80 centimeter is bij honden.

ierse wolfshondVoeding voor de Ierse Wolfshond

Een hondenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) en ideaal geformuleerd voor grote rassen, moet alle voedingsstoffen bevatten die de Ierse wolfshond nodig heeft. Vanwege het risico op een opgeblazen gevoel, wordt zware inspanning niet aanbevolen voor of na de voedertijd. Neem contact op met de fokker van de hond en uw dierenarts als u vragen of opmerkingen hebt over het gewicht, dieet of voedingsschema van uw hond.

Uiterlijke verzorging

Ierse wolfshonden hebben een dubbele vacht die bestaat uit een harde, draadachtige buitenlaag die een zachte ondervacht bedekt. Ze werpen het hele jaar door af, maar niet in overmatige mate. Een keer per week grondig poetsen helpt om vuil en losse haren te verwijderen en de hond er op zijn best uit te laten zien. In tegenstelling tot veel dubbel gecoate rassen, “blazen” Ierse Wolfshonden hun jassen niet uit tijdens een jaarlijks of halfjaarlijks seizoen. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden getrimd, omdat te lange nagels pijnlijk kunnen zijn voor de hond en problemen kunnen veroorzaken bij het lopen en rennen.

Oefeningen voor de Ierse Wolfshond

Wolfshonden hebben hun hele leven lang beweging nodig. Omdat ze een sterk instinct behouden om te jagen en prooien te achtervolgen, mogen ze alleen worden toegestaan ​​in gebieden die veilig zijn omheind en moeten alle wandelingen aan de leiband worden genomen. Als volwassenen kunnen Ierse wolfshonden bankaardappelen worden als ze dat mogen, maar regelmatige lichaamsbeweging zoals lange wandelingen of spelsessies zullen hen helpen fysiek en mentaal gezond te blijven. Een huis met een vrij groot omheind gebied is noodzakelijk om het soort omgeving te bieden waarin ze kunnen gedijen. Het ras kan ook lichaam en geest trainen door deel te nemen aan hondensporten zoals tracking, behendigheid en lokken.

Een jonge Ierse Wolfshond opvoeden

Voor puppy’s van wolfshonden is het 18 maanden of langer nodig om te rijpen, en ze kunnen zeer destructief zijn en mogelijk geneigd zijn zichzelf te verwonden wanneer ze langere tijd alleen worden gelaten. Puppy’s moeten redelijke toegang hebben tot voor de leeftijd geschikt vrij spel, maar niet met volwassen honden en zonder geforceerde oefening. Vroege socialisatie en puppytraining (alleen met behulp van positieve trainingsmethoden) worden aanbevolen. Vanwege hun intelligentie leren Ierse wolfshonden snel. Wolfshonden hunkeren naar het gezelschap van hun mensen, en hun gevoeligheid voor mensen maakt hen uitstekende kandidaten voor therapiewerk.


Gezondheid van de Ierse Wolfshond

Net als andere grote en diep bovenlijf rassen, kunnen Wolfshonden bloat, een plotselinge en levensbedreigende zwelling van de buik ervaren , en eigenaren moeten zichzelf informeren over de symptomen en wat te doen als een opgeblazen gevoel optreedt. Verantwoordelijke fokkers zullen hun fokdieren screenen op gezondheid en genetische aandoeningen zoals longontsteking, hartaandoeningen, bepaalde kankers en levershunt. Een jaarlijks onderzoek, bij voorkeur door een dierenarts die bekend is met windhonden, wordt aanbevolen en moet een ECG bevatten. Uitgebreide gezondheidsinformatie is beschikbaar op de sites van de AKC-rasvereniging, de Ierse Wolfshond Club of America, en haar zustergezondheidsorganisatie, de Ierse Wolfshond.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie
Cardiaal onderzoek

Geschiedenis van de Ierse Wolfshond

De lange geschiedenis van de Wolfshond gaat terug tot de oudheid en heeft door de eeuwen heen een patina van mythe en legende verworven. Er kan echter op betrouwbare wijze worden gezegd dat ze zijn gemaakt door de inheemse grote honden van Groot-Brittannië te fokken met coursing honden uit het Midden-Oosten die in de vroegste dagen van de internationale handel rond de bekende wereld werden geruild.

Tegen de tijd dat het Romeinse rijk een voet aan de grond kreeg op de Britse eilanden, waren de gigantische honden van Ierland al lang ingeburgerd. In het jaar 391 ontving de Romeinse consul een geschenk van zeven van deze honden die ‘heel Rome met verwondering bekeken’. Deze majestueuze jagers, wiens motto was: ‘Zacht wanneer streelde, woest wanneer geprovoceerd’, werden gebruikt in een steengroeve als de nu- uitgestorven Ierse elanden, een enorm, woest beest dat zes voet op de schouder staat.

In het 15e-eeuwse Ierland overvielen wolven het platteland. De Ierse honden, al gerenommeerde jagers op groot wild, begonnen zich te specialiseren op wolven. Tegen het einde van de 18e eeuw, toen wolven en andere big-game dieren van Ierland werden uitgeroeid, verloren Ierse Wolfshonden hun baan en gingen ze zelf bijna uit. Dit was een geval waarin een ras zijn werk te goed deed voor zijn eigen bestwil.

In 1862 begon de Britse legeraanvoerder George Augustus Graham het land te doorzoeken op resterende exemplaren van de nationale jachthond van Ierland. Graham maakte er zijn levenswerk van om het ras te beschermen, te standaardiseren en te promoten, en vandaag wordt zijn naam nog steeds met eerbied gesproken overal waar Ierse Wolfshond-liefhebbers zich verzamelen.

Onder de vele Ierse legendes geïnspireerd door het ras is het melancholische verhaal van loyaliteit en wroeging “Gelert, de trouwe hond.”

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Ierse Wolfshond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*