Home » Hondenrassen » IJslandse Hond   De IJslandse hond, het enige inheemse hondenras van IJsland, is een charmant vriendelijke en trouwe allround hond van kleine tot middelgrote grootte. Een dicht bekleed Noords spitz-type ras, IJslanders zijn enthousiast toegewijd aan hun mensen.

Over de IJslandse Hond

IJslanders zijn een van de 50 noordelijke rassen van over de hele wereld die zijn geclassificeerd als spitsen. De “spitziness” van het ras wordt uitgedrukt door een dichte vacht, foxy gezicht, spitse oren en een bossige, krullende staart. IJslanders, die niet hoger zijn dan 18 centimeter op de schouder, zijn net onder wat we zouden beschouwen als middelgroot. Ze komen in verschillende overheersende kleuren, altijd vergezeld van witte aftekeningen. Een geliefde eigenschap is de gelaatsuitdrukking: vriendelijk, gelukkig, altijd kijkend alsof er geen plek is waar ze liever zijn dan bij jou.


De IJslandse Hond in het kort

De IJslandse hond is een Noordse hond, iets minder middelgroot met prikoren en een gekrulde staart. Van opzij gezien is de hond rechthoekig. De uitdrukking is zachtaardig, intelligent en gelukkig. Een zelfverzekerde en levendige houding is typisch voor deze hond. Er zijn twee soorten vacht, lang en kort, beide dik en extreem weerbestendig. Er is een duidelijk verschil in uiterlijk tussen de seksen.

IJslandse HondVoeding voor de IJslandse Hond

De IJslandse hond moet een dieet krijgen dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior) en activiteitenniveau. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts of de fokker van de hond als u vragen of opmerkingen heeft over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De IJslandse hond heeft een overvloedige dubbele vacht, met een langere buitenste vacht en een dichte ondervacht. IJslandse hond werpen een behoorlijk bedrag af, zelfs nog meer tijdens het seizoen, dat twee keer per jaar plaatsvindt. Wekelijks borstelen – dagelijks tijdens het seizoen – zal helpen om vuil en losse haren te verwijderen en de hond er op zijn best uit te laten zien. Alle klitten kunnen worden uitgewerkt met een slickerborstel of metalen kam. Zoals bij alle rassen moeten de nagels regelmatig worden getrimd, omdat te lange nagels pijnlijk kunnen zijn voor de hond.

Oefeningen voor de IJslandse Hond

IJslandse honden genieten van buitenactiviteiten en maken geweldige metgezellen tijdens lange wandelingen of trektochten. Matige lichaamsbeweging elke dag zal hen helpen gezond en gelukkig te houden. Dit kan komen in de vorm van wandelingen en speelsessies. Het ras oefent ook lichaam en geest uit door deel te nemen aan hondensporten zoals gehoorzaamheid, hoeden, volgen, behendigheid, rally en andere activiteiten waarvan hond en eigenaar kunnen genieten.

Een jonge IJslandse Hond opvoeden

Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen en helpen ervoor te zorgen dat de IJslandse hond uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel. IJslanders zijn levendig, intelligent en enthousiast om te behagen, dus ze zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen. Ze reageren niet goed op harde correcties of trainingsmethoden. Ze houden ervan het middelpunt van hun gezin te zijn en zijn ongelukkig als ze regelmatig voor langere tijd alleen worden gelaten.


Gezondheid van de IJslandse Hond

IJslandse honden zijn over het algemeen zeer gezonde honden. Ze kunnen gevoelig zijn voor enkele gezondheidsproblemen, waaronder heup- en elleboogdysplasie en patella-luxatie. Verantwoordelijke fokkers testen hun stam op omstandigheden die in het ras kunnen voorkomen. De oren van een IJslanders moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en de tanden moeten vaak worden geborsteld met een tandpasta die is ontworpen voor honden. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles en parasietenbestrijding helpen de hond een lang, gezond leven te garanderen.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de IJslandse Hond

Ongeveer 1.100 jaar geleden zeilden Noorse kolonisten in westelijke richting over de Noorse Zee naar IJsland. Deze zeevarende pioniers begonnen met het creëren van een nieuw Scandinavisch land op het anders onbewoonde eiland. Onder de culturele toetsstenen die ze uit Noorwegen brachten, was de Noordse taal en een voorliefde voor epische literatuur. Een ander waren de spitz-type honden die de IJslanders gebruikten voor het hoeden van schapen en het afronden van pony’s, voorlopers van de moderne IJslandse hond. Tegenwoordig is IJsland nog steeds duidelijk Scandinavisch en de IJslandse hond is een geliefd nationaal symbool.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

IJslandse Hond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*