Home » Hondenrassen » Italiaanse Windhond   Een elegante Windhond in het klein. De mooie Italiaanse Windhond is een waakzame, speelse en zeer aanhankelijke speelgoedgenoot. Italiaanse Windhonden maken decoratieve bankhonden, maar in de kern zijn het flits-en-streep snuivende honden met een instinct om te achtervolgen.

Over de Italiaanse Windhond

Italiaanse Windhonden zijn windhonden in het klein – slanker, maar een Greyhound is gelijk in gratie en elegantie. Ze bevinden zich idealiter 27 tot 33 centimeter op de schouder en presenteren de slanke, gebogen lijnen die gemeenschappelijk zijn voor alle snorhonden. Onderscheidende kenmerken zijn de lange benen met fijne botten.


Italiaanse Windhonden combineren de aandacht van schoothondjes met de complexiteit van oude, aristocratische honden. Eeuwenlang gefokt om liefhebbende metgezellen en narren te zijn, weigeren deze hoogdringende charmers genegeerd te worden. “Over het geheel genomen,” schrijft een IG-expert, “zou het ras veel liever op je schoot of bed liggen dan op de vloer.” . Een korte vacht, vetarm ras, IG’s vereisen extra zorg bij koud weer.

De Italiaanse Windhond in het kort

De Italiaanse Windhond lijkt veel op de normale windhond, maar veel kleiner en slanker in alle verhoudingen en van ideale elegantie en gratie.

Italiaanse Windhond hondenrasVoeding voor de Italiaanse Windhond

De Italiaanse Greyhound moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Het is gemakkelijk om deze honden te zwaar te laten worden , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Op een IG met het juiste gewicht moeten de heupbotten net worden gezien. Ribben mogen niet zichtbaar zijn, maar moeten voelbaar zijn onder een dunne laag vlees. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelenzijn veilig voor honden, en die niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De belangrijkste verzorgingstip voor de Italiaanse windhond is dat de tanden regelmatig moeten worden gepoetst , bij voorkeur dagelijks. Tandheelkundige reiniging door een dierenarts moet jaarlijks of indien nodig worden gedaan. Baden zijn zelden nodig tenzij de hond in iets is geraakt dat niet kan worden verwijderd uit de zeer korte, gladde vacht door zachtjes te borstelen. De nagels hebben regelmatig aandacht nodig, bij voorkeur met een slijpgereedschap. Ze mogen niet helemaal worden ingekort. Dit ras heeft een haasvoet en de twee middelste nagels kunnen iets langer worden gelaten dan de andere twee.

Oefeningen voor de Italiaanse Windhond

Italiaanse Windhonden zijn een actief ras en hebben regelmatig beweging nodig. Voor het grootste deel zal de speeltijd hiervoor voldoende zijn, vooral als er meer dan één hond is. Wandelingen op voorsprong worden gewaardeerd. Hondenparken kunnen een gevaar zijn tenzij ze onder goed toezicht staan ​​en aparte ruimtes hebben voor kleine honden. Zelfs door gehoorzaamheid getrainde IG’s mogen niet naar buiten worden geleid in niet-omheinde gebieden, omdat kleine, bewegende dieren een enorme stimulans zijn om te rennen, mogelijk in gevaar.

Een jonge Italiaanse Windhond opvoeden

Dit ras reageert het beste op op beloning gebaseerde trainingsmethoden in plaats van straf. De trainer moet vastberaden zijn met bevelen en rijkelijk prijzen. Traktaties die als beloning worden gebruikt, moeten klein zijn, maar onmiddellijk wanneer het commando wordt geleerd en opgevolgd. Professionele hondentrainers moeten zorgvuldig worden gekozen. Harde methoden werken gewoon niet met deze intelligente, gevoelige kleine honden, hoewel ze koppig kunnen zijn.


Gezondheid van de Italiaanse Windhond

Italiaanse windhonden hebben over het algemeen een lange levensduur, met een normale levensduur van 13 tot 15 jaar. Verantwoordelijke fokkers screenen op gezondheidsproblemen zoals PRA, auto-immuunproblemen, de ziekte van Legg-Calve-Perthes en hypothyreoïdie. Hoewel de IG niet zo delicaat is als hij eruitziet, moet je voorzichtig zijn om gevaarlijke situaties te voorkomen die kunnen leiden tot een gebroken been. Uitgebreide informatie over rasgezondheid is te vinden op de website van de Italiaanse Windhonden Club van Nederland.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Schildklier evaluatie
Patella-evaluatie

Geschiedenis van de Italiaanse Windhond

Ondanks een delicaat uiterlijk zijn Italiaanse windhonden snelle, winterharde honden die de omwentelingen van twee millennia hebben overleefd. Archeologisch bewijs suggereert dat Italiaanse Windhonden ongeveer 2.000 jaar geleden werden gefokt als nobele metgezellen in de regio die nu Griekenland en Turkije is, toen het machtige Romeinse rijk in de Middellandse Zee heerste.

De kleine windhond was een populaire metgezel, en misschien een jager van klein wild, in heel Zuid-Europa in de dagen van het rijk, maar het ras kwam tot zijn recht in Renaissance Italië, waar het bezitten van miniatuurversies van populaire rassen een statussymbool was onder aristocraten en rijke strivers. IG’s zijn te zien in de schilderijen van verschillende meesters uit de Renaissance, die de gratie en balans belichamen die zo belangrijk zijn voor de esthetiek van de tijd. Italiaanse Windhonden vonden hun weg naar veel van de edelste ronden in Europa. James I, Frederik de Grote, Catharina de Grote, Anne van Denemarken en koningin Victoria behoorden tot de royals die hun majesteit verhoogden met een Italiaanse Windhond of twee aan hun zijde. Een Afrikaanse koning genaamd Lobengula verruilde ooit 200 stuks vee voor een enkele Italiaanse windhond.

De AKC registreerde zijn eerste Italiaanse Windhond in 1886. De verwoestingen van de twee wereldoorlogen hebben bijna alle Europese rassen, waaronder de IG, weggevaagd. Na beide conflicten hielden Amerikaanse fokkers, een oceaan verwijderd van de verwoestingen van de oorlog, het ras in leven en hielpen het zijn aantallen in vredestijd Europa opnieuw te bevolken. In moderne tijden doen IG’s hun deel van het winnen in de showring, en lokken coursing geeft hen een kans om hun kleine maar krachtige motoren te laten draaien.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Italiaanse Windhond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*