Home » Hondenrassen » Karelische Berenhond   De Karelische berenhond is een enthousiaste jager en zeer onafhankelijk, maar werkt toch samen om het spel te markeren door te blaffen. Hun zintuigen, vooral geur, zijn scherp, dus het ras is geschikt voor jacht op groot wild. Ze hebben een heel goed richtingsgevoel, zijn evenwichtig, moedig en volhardend.
Dit ras heeft een sterk ontwikkelde geest voor wild en is erg zelfverzekerd. Ze kunnen territoriaal zijn tegenover andere mannen, maar zijn nooit agressief tegenover mensen, hoewel ze enigszins gereserveerd kunnen zijn.

Over de Karelische berenhond

De Karelische berenhond is een middelgrote spitz met een dichte vacht, maar zijn normen zijn dichter bij die van niet-spitz honden zoals de Samojeed en Siberische Husky, hoewel de overeenkomsten daar eindigen. Gefokt om zelf op groot, agressief spel te jagen, weerspiegelt zijn bouw zijn plichten. Hij is een stille jager en blaft pas nadat het spel is gestopt of behandeld.


Samen met een ervaren jager communiceert hij het soort dier dat hij heeft gevonden door het geluid van zijn schors. Hoewel hij zelfbeheersing bij mensen kan aantonen, duikt zijn vechtlust op rond andere honden en kan deze moeilijk te hanteren zijn. Zijn geest verandert gemakkelijk in agressie, aangezien Karelian Bear Dogs van een uitdaging houden.

Karelische BerenhondVoeding voor de Karelische Berenhond

De Karelische berenhond moet het goed doen op hoogwaardig hondenvoer, of het nu commercieel is vervaardigd of thuis is bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Afgezien van de reguliere wekelijkse verzorging, zal het af en toe bad je Karelische berenhond schoon houden en er op zijn best uitzien. Verzorging kan een geweldige hechtingservaring zijn voor u en uw huisdier. De sterke, snelgroeiende nagels moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of slijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Hun oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om een ​​opeenhoping van was en puin te voorkomen, wat kan leiden tot infectie. Tanden moeten regelmatig worden geborsteld.

Oefeningen voor de Karelische Berenhond

Opties voor lichaamsbeweging zijn onder meer speeltijd in de achtertuin, bij voorkeur omheind, of looppaden meerdere keren per dag. Oefening kan ook komen in de vorm van binnenactiviteiten, zoals verstoppertje zoeken, een bal op de grond achtervolgen of nieuwe trucs leren. Bepaalde activiteiten in de buitenlucht, zoals zwemmen, wandelen en ballen of vliegende schijven ophalen, kunnen een goede uitlaatklep zijn voor het uitgeven van energie. Als u in een appartement woont, kunnen zelfs korte wandelingen in de gangen uw hond wat beweging geven, vooral bij slecht weer. Training voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rally kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te oefenen.

Gezondheid van de Karelische Berenhond

Werken met een verantwoordelijke fokker, die een Karelische berenhond willen bezitten, kunnen de opleiding krijgen die ze moeten weten over specifieke gezondheidsproblemen binnen het ras. Goede fokkers gebruiken gezondheidsonderzoeken en genetische testen van hun fokdieren om de kans op ziekte bij hun puppy’s te verminderen.


Geschiedenis van de Karelische Berenhond

De Karelische berenhond is een Fins ras dat is ontstaan ​​in Noordwest-Europa en oorspronkelijk de hond was van Russische en Finse boeren, gebruikt voor de jacht en als waakhond. Alleen de zwaarste overleefde gevechten en de barre omstandigheden tijdens de jacht. Vroege honden hadden rode, rood-grijze en zwart-witte jassen. De Komi-hond, ook wel de hond van Zyrians genoemd, wordt beschouwd als de oorsprong van het ras, maar de standaard stamhonden zijn afkomstig van de Lagelia Karelië, Olonets en Russische Karelië, waar ze werden gebruikt voor alle verschillende soorten jacht op wild.

Het fokken werd gestart in 1936 met het doel om een ​​stevige hond te maken die bij groot wild blaft. Bij de verdere fokkerij werd het nageslacht geselecteerd op het type Karelische berenhond en alleen zwarte en witte honden hadden de voorkeur voor het fokken. Vervolgens werd overeengekomen dat de naam van het ras de Karelische berenhond zou zijn. De eerste standaard werd vastgesteld in 1945. De eerste Karelische berenhonden werden in 1946 geregistreerd in de Finse Kennel Club.

Tegenwoordig behoort het ras tot de top 10 van meest voorkomende rassen in Finland. De Karelische berenhond is in de eerste plaats een jachtras, maar kan worden opgeleid voor en concurreren in gehoorzaamheidsproeven, zoek- en reddingsproeven en proeven met sledehonden in zijn geboorteland.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Karelische Berenhond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*