Home » Hondenrassen » Keeshond   De beminnelijke Keeshond is een middelgrote spitzhond met ruime vacht, beroemd om de onderscheidende “bril” op zijn gezicht. Ooit een vaste waarde op de kanaalschepen van zijn geboorteland Holland, was en blijft de Kees een symbool van het Nederlandse patriottisme.

Over de Keeshond

Deze vierkante, stevige metgezellen stammen af ​​van dezelfde oude stam als andere spitztypen, zoals Pomeranians en Samoyeds. Typisch “spitzy”, heeft Keeshonden een foxy gezicht, puntige oren, een overvloedige vacht en een gevederde staart die hoog over de rug wordt gedragen. Een uniek raskenmerk – en een van de meest charmante kenmerken in alle dogdom – zijn de “bril”. Deze schaduwen en markeringen rond de ogen geven de indruk dat een Kees een designerbril draagt. De specificaties vestigen de aandacht op een alerte, intelligente uitdrukking.


De Keeshond in het kort

De Keeshond (uitgesproken als kayz-hawnd) is een natuurlijke, knappe hond met een goed uitgebalanceerd, kortgekoppeld lichaam, dat niet alleen de aandacht trekt door zijn kleur, waakzame houding en intelligente uitdrukking, maar ook door zijn opvallende vacht, zijn rijke gevederde staart goed gekruld over zijn rug, zijn vosachtige uitdrukking en zijn kleine puntige oren. Zijn jas is erg dik rond de nek, voor een deel van de schouders en borst, en vormt een leeuwachtige plooi – meer overvloedig in het mannetje. Zijn achterwerk en achterpoten, tot aan de sprong, zijn ook dik gecoat en vormen de karakteristieke “broek”. Zijn hoofd, oren en onderbenen zijn bedekt met dik, kort haar.

keeshondVoeding voor de Keeshond

Keeshonden moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Zoals de meeste noordelijke rassen, doen ze het ook goed op een visgebaseerd dieet met weinig koolhydraten. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Keeshonden moeten regelmatig worden verzorgd , maar een keer per week met een speldenborstel door hun jassen gaan doet meestal het werk. Dit zal de ondervacht geborsteld buiten te houden, en blijft het afstoten tot een minimum. Het enige dat nodig is om op te ruimen, is opruimen rond de voeten, kussens en hakken. Eigenaren van huisdieren kunnen wekelijks poetsen en hun honden naar de trimmer brengen voor een bad en elke vier tot zes weken föhnen, of ze doen het zelf. Showhonden worden een paar dagen voor het showweekend gebaad.

Oefeningen voor de Keeshond

Keeshonden past zich aan vele omgevingen aan. Historisch gezien hadden ze huizen variërend van boerderijen met veel ruimte om te rennen tot binnenschepen met weinig bewegingsruimte. Ze hebben wel regelmatige lichaamsbeweging nodig en zijn graag bij hun gezin. Een vrije loop of een mooie wandeling dagelijks zal hen lichamelijk en geestelijk ten goede komen, en dan zullen ze blij zijn om samen met u op de bank te klimmen terwijl u leest of tv kijkt. Een essentieel ding om te weten over Kees is dat ze gelukkige honden zijn en elke dag zullen glimlachen als je gewoon tijd met ze doorbrengt.

Een jonge Keeshond opvoeden

Een goed bewaard geheim is dat Kees erg slim en zeer trainbaar is. Ze blinken uit in gehoorzaamheid , waar sommigen van hen nationaal gerangschikt zijn, evenals behendigheid , waarbij de eerste multiple MACH een Keeshond was genaamd Molly. Veel Kees hebben zich ook onderscheiden in therapiewerk . Kees leert dingen snel en is gemotiveerd om hun trainers te plezieren. De trainer moet ze echter bijhouden, omdat ze zich kunnen vervelen. Het is belangrijk om als puppy tussen de 10 en 14 weken met uw Kees te beginnen. Ze zullen snel leren en naar het volgende niveau gaan. Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen. Zonder training zullen ze dingen leren, maar niet noodzakelijkerwijs wat je in gedachten had!


Gezondheid van de Keeshond

Keeshonden zijn in het algemeen een gezond, actief ras dat een gelukkig leven kan leiden van 12 tot 15 jaar oud. De Keeshond Club of America beveelt bepaalde gezondheidstests aan voor elke Keeshond voordat deze wordt gefokt om fokkers te helpen eventuele gezondheidsproblemen te identificeren. Deze tests omvatten röntgenfoto’s om te screenen op heup- en elleboogdysplasie , een onderzoek voor patella luxatie, een CERF-oogonderzoek en genetische screening voor primaire hyperparathyreoïdie. Omdat het ras op deze ziekten is onderzocht door gerenommeerde fokkers , zijn de omstandigheden in het ras verminderd en zijn de meeste Kees er vrij van. Bij de aankoop van een puppy is het de verantwoordelijkheid van de koper om de testresultaten van de ouders van de pup te vragen en deze met de fokker te bespreken.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Patella-evaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Keeshond

De Keeshond was een winterharde, behendige schuitshond die lang als bewaker en metgezel op Nederlandse schepen werd gehouden die over de door de mens gemaakte waterwegen van de Lage Landen voer. Een bescheiden ‘volkshond’, de Keeshond was een symbool van de 18e-eeuwse Nederlandse Patriottenpartij in zijn lange oppositie tegen het koninklijke huis van Oranje. Er is historische onenigheid over waarom het ras Keeshond wordt genoemd: de naam kan verwijzen naar een Patriot-mascottehond genaamd Kees, of naar twee verschillende Patriot-leiders met de bijnaam “Kees”.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Keeshond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*