Home » Hondenrassen » Komondor   De Komondor is een krachtig grote Hongaarse kuddebeschermer bedekt met overvloedige witte koorden van kop tot staart, de Komondor is een van ’s werelds meest herkenbare rassen. De onafhankelijke en beschermende Kom vereist een stevige, ervaren hand tijdens de training.

Over de Komondor

Onze Hongaarse taaltip van de dag: het meervoud van Komondor is Komondorok. Laten we nu eens naar de hond kijken. Wat we zien is een grote en krachtige voogd bedekt met overvloedige witte koorden. Een grote man kan meer dan 27,5 inch staan ​​en meer dan 55 kilo wegen, met zwaar bot, een diepe borst en veel spieren. Ondanks hun gespierde Komondorok zijn behendig en lichtvoetig, en bewegen met lange passen. Met hun unieke uiterlijk is het onmogelijk om Koms voor iets anders te verwarren.


De Komondor in het kort

De Komondor wordt gekenmerkt door het opleggen van kracht, waardigheid, moedige houding en aangename conformatie. Hij is een grote, gespierde hond met veel bot en substantie, bedekt met een ongewone, zware vacht van witte koorden. De werkende Komondor leeft het grootste deel van het jaar in de open lucht en zijn jas dient om hem te laten opgaan in zijn kudde en hem te beschermen tegen extreme weersomstandigheden en roofdieren.

komondorVoeding voor de Komondor

Komondors eten niet veel voor hun grootte en zullen het goed doen op een hondenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige eigenaren merken op dat een te hoog eiwitgehalte kan leiden tot krassen, hotspots of andere huidreacties. “Komondors hebben niet veel volume nodig en slaan soms een maaltijd over als ze geen honger hebben,” zegt een fokker. “In hun traditionele werk deelden ze waarschijnlijk wat de herder aan het eten was.” Geef tafelresten spaarzaam of helemaal niet, vooral vermijd gekookte botten en voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet.

Uiterlijke verzorging

Een mooie geribde jas is het resultaat van speciale zorg. Een ervaren fokker meldt: “We poetsen nooit, maar wassen de honden regelmatig. Wanneer de vacht na 9 of 10 maanden begint te klonteren of ‘op te platen’, beginnen we de klonten of platen te splitsen in gebieden die ongeveer een kwart uit een gebied op de huid groeien. Die groeien uit in de koorden. Er is geen reden voor een jas met draad om vies te ruiken of vuil te zijn. Baden met verdunde shampoo klaart de klus. Om het bad af te maken, zorg ervoor dat je elke hint van de shampoo uitspoelt, en droog hem dan door hem samen te knijpen, met handdoeken en dan ’s nachts voor een sterke ventilator. Als de vacht niet droog wordt of restjes shampoo bevat, kan deze vies ruiken.

Oefeningen voor de Komondor

Komondors zijn behendig en atletisch vanwege hun grootte, en voldoende beweging is belangrijk om ze gezond en gelukkig te houden. Vrije tijd in een grote, veilig omheinde tuin, wandelen en spelen met hun huisgenoten helpen allemaal een Komondor in vorm te blijven. Hondenparken zijn vaak een slecht idee voor Komondors. Ontwikkeld als veebeschermerras, kunnen hun bewakingsinstincten ervoor zorgen dat ze slecht reageren op losse vreemde honden, of op de perceptie dat een groep honden een bedreigende groep kan zijn.


Een jonge Komondor opvoeden

Vroege socialisatie en puppytraining zijn belangrijk voor de Komondor, evenals gehoorzaamheidstraining en een duidelijk begrip dat de “persoon” de baas is. Ze zijn onafhankelijke denkers en kunnen overdreven beschermend zijn als ze niet worden getraind. Omdat de hond had moeten leren om consequent bevelen te volgen tegen de tijd dat hij één jaar oud is. Werken aan een AKC CD gehoorzaamheidstitel is een perfecte manier voor de Komondor om dit te bereiken.

Gezondheid van de Komondor

Er zijn geen gezondheidsproblemen bekend die specifiek zijn voor Komondors. Verantwoordelijke fokkers hebben fokdieren die door de Orthopedic Foundation for Animals (OFA) zijn gecertificeerd als zijnde vrij van heupdysplasie . De ouderclub van het ras, de Komondor Club of America , vraagt ​​fokkers ook om ooggezondheidscertificeringen. Zoals bij veel grote honden, kan de Komondor een opgeblazen gevoel ontwikkelen , een plotselinge, levensbedreigende vergroting van de maag, soms gepaard gaande met draaien. Eigenaren moeten zich bewust zijn van de tekenen van opgeblazen gevoel en snel actie ondernemen als die tekenen verschijnen.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie

Geschiedenis van de Komondor

Al vele eeuwen is de Komondor de koning van Hongaarse kuddehonden. Koms bewaken schapen in de wei. Ze zijn zelfverzekerd en sterk genoeg om wolven en andere woeste roofdieren weg te jagen. De dreadlocks geven de hond een coole, funky look, maar ze zijn niet voor de show. Ze bieden bescherming tegen extreem weer en scherp getande roofdieren. De koorden laten Koms ook opgaan in de schapen, waardoor ze het verrassingselement krijgen.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Komondor hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*