Home » Hondenrassen » Kroatische Herdershond   De Kroatische herdershond is een behendige, behulpzame en bescheiden herdershond, onafhankelijk van zijn eigenaar, dapper en betrouwbaar. Hij is de ware meester van zijn kudde, die vaak door de rug van de kudde rent om zo snel mogelijk op het punt van interventie te komen.

Over de Kroatische herdershond

Petar Horvat, de bisschop van Djakovo, schreef in 1374 dat Croats een herdershond had meegenomen op weg naar hun nieuwe land. Hij verwees naar de hond als Canis Pastoralis Croaticus – de Kroatische herdershond.


De bisschop van Djakovo, Peter Bakic, schreef ook over de Kroatische herdershond in zijn manuscript uit 1719 “Over het leven van de mensen en het verhogen van de voorraden in Djakovo en zijn omgeving in 1719”. Hij citeerde de woorden geschreven door bisschop Petar in 1374 en verklaarde, met zijn eigen beschrijving van de hond, dat de Kroatische herdershond niet was veranderd sinds het record (van 1374 tot 1719) en niet was veranderd in uiterlijk van die beschreven door bisschop Petar in 1374.

Een systematisch selectie fokprogramma werd gestart door de “vader van het ras” – dierenarts Prof Dr Stjepan Romic in 1935 met honden op het grondgebied van Djakovo. Na 34 jaar werk werd het ras in 1969 erkend door de FCI.

Voeding voor de Kroatische Herdershond

Kroatische herdershondenliefhebbers bieden een verscheidenheid aan diëten, afhankelijk van de behoeften van hun honden. Volg de aanbevelingen van uw fokker en / of dierenarts om de frequentie van maaltijden als puppy te bepalen en het beste dieet voor volwassenen om zijn levensduur te vergroten. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

kroatische herdershond

Uiterlijke verzorging

De Kroatische herdershond is een gemakkelijk verzorgd ras. Af en toe baden, een kam of struik om dood haar te verwijderen, en regelmatige nagelverzorging is voldoende voor dit was-en-draag ras.

Oefeningen voor de Kroatische Herdershond

Kroatische herdershonden zijn zeer energieke honden. Hoewel ze rustig en ontspannen zijn in het huis, waarderen ze een goede loop als ze buiten zijn. Het is niet verrassend dat een Kroatische herdershond uitblinkt in flyball, gehoorzaamheid, hoeden en frisbee. Ze zijn vrij speels en kunnen ondeugend zijn, vooral als het gaat om graven. Ze staan ​​ook bekend om hun buitengewone springvermogen. Een goed uitgeoefende Kroatische herdershond is een Kroatische herdershond die de neiging heeft om elders geen problemen te vinden.


Een jonge Kroatische Herdershond opvoeden

De Kroatische Herdershond is alert, energiek, intelligent, biedbaar, aanpasbaar en altijd enthousiast over elke klus die moet worden gedaan. Onnodig te zeggen, deze eigenschappen maken ze zeer trainbaar en enthousiast om te behagen. De Kroatische herdershond is ook verstandig verdacht en daarom een ​​uitstekende waakhond.

Gezondheid van de Kroatische Herdershond

De Kroatische herdershond is een algeheel gezond ras.

Geschiedenis van de Kroatische Herdershond

De Kroatische herdershond is in de loop van verschillende eeuwen ontwikkeld in de Republiek Kroatië. Ze zijn een werkende schapen- en veehond. Het vroegste geschreven document over Kroatische herdershonden, Canis pastoralis croaticus, gevonden in het archief van het bisdom Djakovo door “vader van het ras” – dierenarts Prof Dr Stjepan Romic – dateert uit 1374.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Kroatische Herdershond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*