Home » Hondenrassen » Kuvasz   De sneeuwwitte Kuvasz is de majestueuze bewaker van kuddes en metgezel van de koningen in Hongarije. De imposante en dik gecoate Kuvasz, een werkhond van indrukwekkende grootte en kracht, is een mooi, slim, zeer loyaal, maar uitdagend ras.

Over de Kuvasz

Indrukwekkend, indrukwekkend, majestueus, massief, machtig – kies het bijvoeglijk naamwoord dat je het leukst vindt, ze zijn allemaal van toepassing op de Kuvasz (uitgesproken als KOO-vahz; het meervoud is Kuvaszok, uitgesproken als KOO-vah-sok). Deze sneeuwwitte veehoeder van weelderige vacht kan tot 30 centimeter op de schouder staan ​​en tussen de 37 en 58 kilo wegen. Ondanks hun grootte en sterkte zijn Kuvs snel bewegende, behendige voetbeschermers wanneer ze een bedreiging tegenkomen. De fans van het ras zeggen dat de elegant geproportioneerde kop wordt beschouwd als het mooiste deel van de Kuvasz.


De Kuvasz in het kort

Een werkhond van groter formaat, stevig gebouwd, goed uitgebalanceerd, noch slungelig noch cobby. Wit van kleur zonder markeringen. Medium uitgebeend, goed gespierd, zonder de minste hint van omvang of lethargie. Indruk maakt het oog met kracht en activiteit gecombineerd met lichtvoetigheid, beweegt vrij op sterke benen.

KuvaszVoeding voor de Kuvasz

De Kuvasz moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn. Zoals veel grote honden, kan de Kuvasz een opgeblazen gevoel ontwikkelen of maag-dilatatie-volvulus (GDV), waarbij de maag uitzet en draait. De oorzaken van een opgeblazen gevoel worden niet volledig begrepen, maar experts zijn het erover eens dat meerdere, kleine maaltijden per dag en het voorkomen van krachtige lichaamsbeweging rond de maaltijd de kans dat dit gebeurt kan verminderen.

Uiterlijke verzorging

De Kuvasz heeft een dubbele vacht, bestaande uit beschermhaar en fijne ondervacht. Zijn vacht is heel gemakkelijk te verzorgen en hoeft slechts wekelijks te worden geborsteld om vuil te verwijderen en verlies te voorkomen. Afgezien daarvan zal een incidenteel bad hem schoon houden en er op zijn best uitzien. Zijn nagels moeten ongeveer elke maand worden geknipt als ze niet op natuurlijke wijze worden versleten, omdat te lange nagels hem ongemak kunnen veroorzaken.

Oefeningen voor de Kuvasz

De Kuvasz is ontwikkeld als een sterke, actieve werkhond en vereist dagelijkse activiteit voor zijn gezondheid en geluk. Een omheinde tuin is essentieel voor deze grote en behendige hond. Adequate en gecontroleerde oefening is een noodzaak voor de snelgroeiende Kuvasz-puppy.

Een jonge Kuvasz opvoeden

De Kuvasz bezit een scherpe intelligentie en vastberadenheid en is uiterst toegewijd aan zijn familie. Hoewel deze eigenschappen ze tot geweldige metgezellen maken, kunnen ze ook de eigenaar van de beginnende hond uitdagen. Vroege socialisatie en puppytraining zijn een must voor de Kuvasz-puppy. Het trainen van een Kuvasz vergt geduld, omdat dit onafhankelijke ras langzaam rijpt. Gevoelige probleemoplossers, Kuvasz reageren niet goed op harde of repetitieve trainingstechnieken. De Kuvasz is gefokt om vee te bewaken en hij is een natuurlijke voogd en zal familie, huis en eigendom beschermen.


Gezondheid van de Kuvasz

De Kuvasz is in het algemeen een gezond ras en verantwoordelijke fokkers zullen hun voorraad screenen op gezondheidsproblemen zoals elleboog- en heupdysplasie , auto-immuun thyroiditis, patella luxatie, hartaandoeningen en progressieve retinale atrofie. Geen enkele ethische fokker zal bezwaar maken tegen vragen over de gezondheidstestresultaten van zijn fokbestand. Grote rassen met een diepe bovenlijf kunnen een opgeblazen gevoel ontwikkelen, een plotselinge, levensbedreigende uitzetting van de maag die gepaard kan gaan met draaien. Eigenaren moeten leren waar ze op moeten letten en wat ze moeten doen als ze zich voordoen.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Schildklier evaluatie

Geschiedenis van de Kuvasz

Kuvs kwamen in de middeleeuwen naar Hongarije, maar men denkt dat hun afkomst teruggaat tot het oude Turkije en Tibet. Als voogden van vee hadden ze het geduld om hun kudde dagenlang goed in de gaten te houden, en ook de moed om wolven of gewapende rustlers aan te nemen wanneer hun plicht werd gedaan. Hun dapperheid kwam uiteindelijk onder de aandacht van Hongaarse edelen. Er wordt gezegd dat koning Matthais I, wiens hof werd overspoeld door intriges en verraad, zijn Kuvs meer vertrouwde dan zijn paleiswachten.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Kuvasz hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*