Home » Hondenrassen » Labrador Retriever   De schattige, lieve Labrador Retriever is het één van de populairste hondenrassen van Nederland. Labs zijn vriendelijke, extraverte en opgewekte metgezellen die meer dan genoeg genegenheid hebben om rond te gaan voor een gezin dat op zoek is naar een middelgrote tot grote hond.

Over de Labrador Retriever

De stevige, goed uitgebalanceerde Labrador Retriever kan, afhankelijk van het geslacht, 40 tot 50 centimeter op de schouder staan ​​en tussen de 30 en 40 kilo wegen. De dichte, harde vacht is verkrijgbaar in geel, zwart en een heerlijke chocolade. Het hoofd is breed, de ogen glinsteren van vriendelijkheid en de dikke, taps toelopende otterstaart lijkt voor altijd de aangeboren gretigheid van het ras te zijn.

Labs zijn beroemd vriendelijk. Het zijn huisgenoten die een band hebben met de hele familie, en ze kunnen goed omgaan met honden en mensen in de buurt. Maar vergis zijn gemakkelijke persoonlijkheid niet voor weinig energie: het Lab is een enthousiaste atleet die veel beweging nodig heeft, zoals zwemmen en marathonwedstrijden om fysiek en mentaal fit te blijven.

De Labrador Retriever in het kort

De Labrador Retriever is een sterk gebouwde, middelgrote, kortgekoppelde hond met een gezonde, atletische, goed uitgebalanceerde conformatie die het mogelijk maakt om te functioneren als een zich terugtrekkende jachthond; de substantie en deugdelijkheid om lange tijd onder moeilijke omstandigheden op watervogels of wild in het wild te jagen; het karakter en de kwaliteit om te winnen in de showring; en het temperament om een ​​gezinsgenoot te zijn. Fysieke kenmerken en mentale kenmerken moeten een hond aanduiden die is gefokt om te presteren als een efficiënte retriever van spel met een stabiel temperament dat geschikt is voor verschillende bezigheden buiten de jachtomgeving.

De meest onderscheidende kenmerken van de Labrador Retriever zijn de korte, dichte, weer bestendige vacht; een otterstaart; een strakke kop met brede rugschedel en matige stop; krachtige kaken; en zijn ‘vriendelijke’, vriendelijke ogen, die karakter, intelligentie en een goed temperament uitdrukken.

labrador retrieverVoeding voor de Labrador Retriever

De Labrador Retriever moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Het lab heeft een dikke, waterafstotende dubbele jas die werpt. Geef af en toe een bad om ze schoon te houden. Zoals bij alle rassen moeten de nagels van het lab regelmatig worden geknipt en moeten zijn tanden regelmatig worden gepoetst.

Oefeningen voor de Labrador Retriever

De Labrador Retriever is een uitbundig, zeer energiek ras dat elke dag veel beweging nodig heeft. Een laboratorium dat niet genoeg beweging krijgt, zal waarschijnlijk hyperactief en / of destructief gedrag vertonen om opgehoopte energie vrij te maken. De favoriete activiteiten van het ras zijn ophalen en zwemmen. Labs vermengen ook graag energie tijdens jachtreizen of in veldproeven, maar ook door deel te nemen aan hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid, tracking en dokduiken. Veel Labs werken ook hard in belangrijke functies zoals zoeken en redden, drugs- en bomdetectie en als service- en hulphonden.

Een jonge Labrador Retriever opvoeden

Met de fysieke kracht en het hoge energieniveau van het Lab zijn vroege socialisatie en puppytraining van vitaal belang. Als u de puppy voorzichtig blootstelt aan een grote verscheidenheid aan mensen, plaatsen en situaties tussen de leeftijd van 7 weken en 4 maanden en begint met vroeg beginnen met gehoorzaamheidstraining , kan hij zich ontwikkelen tot een goed aangepaste, goed gemanierde volwassene. Puppytrainingslessen dienen als onderdeel van het socialisatieproces en helpen de eigenaar om eventuele slechte gewoonten te leren herkennen en corrigeren. Labs zijn toegewijde, intelligente en enthousiaste metgezellen die moeten worden opgenomen in gezinsactiviteiten.

Gezondheid van de Labrador Retriever

Labs zijn in het algemeen gezonde honden en een verantwoordelijke fokker scant fokmateriaal voor aandoeningen zoals elleboog- en heupdysplasie , hartaandoeningen, erfelijke myopathie (spierzwakte) en oogaandoeningen, waaronder progressieve retinale atrofie. Een aandoening genaamd inspanningsgeïnduceerde collaps (EIC) kan voorkomen in sommige jonge volwassen Labs; een DNA-test stelt fokkers in staat om dragers te identificeren en fokken te plannen om te voorkomen dat de ziekte ontstaat. Net als andere grote honden met een diepe bovenlijf, kan Labs een levensbedreigende maagaandoening ontwikkelen die bloat wordt genoemd . Eigenaren moeten zichzelf informeren over de symptomen die aangeven dat dit gebeurt, en wat te doen als dat zo is.

labrador retriever hondAanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts Evaluatie
EIC DNA-test

Geschiedenis van de Labrador Retriever

De Labrador Retriever is de traditionele waterhond van Newfoundland, lang in dienst als een eend retriever en vissersmaatje. Het ras begon zijn gestage klim naar de hoogste populariteit in de vroege jaren 1800, toen Labs werden opgemerkt door Engelse edelen die Canada bezochten. Deze sportieve graven en heren keerden terug naar Engeland met fijne exemplaren van “Labrador-honden.” (Precies hoe deze honden van Newfoundland werden geassocieerd met Labrador is onduidelijk, maar de naam bleef hangen.) In de tweede helft van de 19e eeuw verfijnden Britse fokkers en standaardiseerde het ras.

De fysieke en temperamentvolle raskenmerken, die tegenwoordig zo bekend zijn bij miljoenen toegewijden over de hele wereld, herinneren aan het oorspronkelijke doel van het Lab. Een korte, dichte, weersbestendige jas had de voorkeur omdat tijdens een Canadese winter langharige retrievers met ijs zouden worden ingelegd wanneer ze uit het water komen. In zijn voorouderland zou een laboratorium worden toegewezen aan een vissersboot om de vis op te halen die van het sleepnet kwam. Dienovereenkomstig had de hond, naast het hebben van natuurlijke instincten als retriever, een vacht nodig die geschikt was voor het ijskoude water van de Noord-Atlantische Oceaan.

De dikke, taps toelopende staart van het Lab – een ‘otterstaart’, die het wordt genoemd – dient als een krachtig roer dat constant heen en weer beweegt terwijl de hond zwemt en de hond helpt bij het draaien. Wat betreft het karakteristieke temperament van het ras, het is net zo goed een kenmerk van het ras als de otterstaart. “De ideale instelling is vriendelijk, extravert, handelbaar van aard; enthousiast om te behagen en niet agressief tegenover mens of dier, ”zegt de rasstandaard. “De Labrador heeft veel dat mensen aanspreekt; zijn zachte manieren, intelligentie en aanpassingsvermogen maken hem een ​​ideale hond. ”Bij het definiëren van de primaire kenmerken van een Lab, kan het belangrijkste temperament zijn, omdat zijn nut afhangt van zijn aanleg. “Als een hond geen echt ras temperament bezit,” schreef een bekende hondenrechter, “hij is geen Labrador.”

De Kennel Club (Engeland) erkende het Lab in 1903 en de AKC registreerde zijn eerste hond van het ras in 1917. Labs bekroonde voor het eerst AKC-registraties in 1991 en is sindsdien regerend als het favoriete ras van Amerika.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*