Home » Hondenrassen » Lagotto Romagnolo   De Lagotto Romagnolo, de schattige ‘truffelhond’ van Italië, heeft een krullende vacht en weelderige gezichtsuitrusting. Ondanks hun pluche knuffel uiterlijk zijn Lagottioo’s duurzame werkers met een uitstekende neus die truffels, een sierlijke en dure delicatesse op kan speuren.

Over de Lagotto Romagnolo

Italianen hebben er een woord voor: “carino”. In het Nederlands zeggen we “schattig”. In elke taal is dit ras absoluut vertederend. De Lagotto Romagnolo (meervoud: Lagotti Romagnoli) staat bekend om wollige krullen die het lichaam van kop tot staart bedekken, bekroond door een weelderige baard, wenkbrauwen en snorharen. Lagotti staat minder dan 44 centimeter en weegt niet meer dan 20 kilo. Maar laat je niet misleiden door hun teddybeer-uiterlijk – dit zijn robuuste werkers van echte kracht en uithoudingsvermogen. De kenmerkende krullen van het ras voelen en gedragen zich meer als mensenhaar dan als vacht.


De Lagotto Romagnolo in het kort

Kleine tot middelgrote hond, goed geproportioneerd, krachtig gebouwd, van een rustieke uitstraling, met een dichte, krullende vacht van wollige textuur. De hond moet de indruk wekken dat hij de kracht en het uithoudingsvermogen heeft om de hele dag op moeilijk en uitdagend terrein te werken.

Lagotto RomagnoloVoeding voor de Lagotto Romagnolo

De Lagotto moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De ruw ogende, waterdichte jas van de Lagotto vormt dikke, strakke krullen die het hele lichaam bedekken, behalve het hoofd. Ze hebben een dubbele haarlaag in plaats van een vacht en werpen slechts minimaal af, hoewel ze af en toe kleine plukjes haar kunnen achterlaten. De vacht moet regelmatig worden getrimd. Sommige jassen van Lagotto mat meer dan anderen, en het is belangrijk om regelmatig te verzorgen om dit te voorkomen. De oren moeten wekelijks worden gecontroleerd op ophoping van was of puin, of tekenen van infectie.

Oefeningen voor de Lagotto Romagnolo

Zoals bij de meeste sportieve rassen, de Lagotto vereist een actieve, betrokken levensstijl om hem tevreden te houden. Ze zijn niet hyper en vereisen niet veel beweging , maar ze hebben zowel mentale stimulatie als fysieke activiteit nodig. Terwijl een Lagotto zal genieten van en profiteren van de tijd buiten, zal het ras het niet goed doen als het buiten wordt gelaten zonder familie-interactie. De Lagotto moet tijd met zijn gezin doorbrengen om goed aangepast en tevreden te zijn.

Een jonge Lagotto Romagnolo opvoeden

Lagottos zijn alert, intelligent en levendig. Ze houden ervan om hun eigenaars te leren en te behagen en blinken uit in hondenevenementen zoals behendigheid en gehoorzaamheid, evenals andere bezigheden zoals dokduiken (ze houden van nature van water). Met hun uitstekende neus zijn ze perfecte kandidaten voor geurwerk, zoeken en redden en detectie van medische aandoeningen. Vroege socialisatie en training zijn van vitaal belang en helpen ervoor te zorgen dat de Lagotto uitgroeit tot een goed aangepaste, goed gemanierde metgezel.


Gezondheid van de Lagotto Romagnolo

Het ras is over het algemeen zeer gezond en een verantwoordelijke fokker scant fokmateriaal op gezondheidsaandoeningen zoals juveniele epilepsie, opslagziekte, heupdysplasie en elleboogdysplasie. DNA-testen helpen fokbeslissingen die gericht zijn op het voorkomen van ziekte.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Goedaardige familiale Juveniele epilepsie DNA-test
Lagotto Storage Disease DNA-test

Geschiedenis van de Lagotto Romagnolo

Lagotti gaat terug naar in ieder geval Renaissance Italië, waar ze werden gefokt als watervogels die de moerassen van Ravenna bewerken. (‘Lago’ is Italiaans voor ‘meer’.) Lagotti, gezegend met een uitzonderlijke neus, wordt echter al vele jaren op het Italiaanse platteland gebruikt om truffels op te snuiven, een smakelijke en dure delicatesse. Hoewel veel rassen op truffels kunnen worden getraind, wordt de Lagatto over het algemeen als de beste truffelhond ter wereld beschouwd.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Lagotto Romagnolo hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

1 comment

  1. Uit Fins onderzoek (zie Trouw deze week) onder 14.000 hondenbezitters blijkt dat de lagotto Romagnolo veruit de meest angstige hond is van alle rassen die de geënqueteerden bezitten. Ik heb dit ook gehoord van Romagnolo-bezitters in Nederland. Ik kan dit helaas ook bevestigen als eigenaar van een hondenuitlaatservice. De Romagnolo in mijn roedel heeft normale eigenaren en een stabiel leventje. Deze hond is echter nogal angstig. Ik vind het daarom vreemd dat ook op uw hondenwijzer met geen woord wordt gerept over deze duidelijke ‘afwijking’ van dit ras. Er is meer dan genoeg aanleiding om dit wel te doen. Wellicht zijn niet alle Romagnolo’s abnormaal angstig, maar het is nu toch wel duidelijk dat de meesten hier wel last van hebben. Als ik een Honderwijzer raadpleeg om een hond aan te schaffen, verwacht ik wel een eerlijk verhaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*