Home » Hondenrassen » Leeuwhondje   Het Leeuwhondje is een echte gezelschapshond. Dit ras staat ook wel bekend onder de naam Löwchen (Duits leeuwenhondje) en is al meer dan 500 jaar een populair huisdier onder de Europeanen. Van de draagbare, niet-afstotende Löwchen wordt gezegd dat hij aanhankelijk, levendig en dapper is als een leeuw.

Over het Leeuwhondje

Kleine honden met een enorm hart, Leeuwhondje (hetzelfde enkelvoud of meervoud) staan ​​iets meer dan een voet lang bij de schouder. De vacht wordt traditioneel bewaard in een “leeuwenklem”, waarbij het grootste deel van de achterhand en staart dicht bij de huid worden geknipt. Het algemene effect is dat van een mini-leeuw, met een volledige manen en gevederde staart. De jas is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kleurencombinaties. Onder de vacht is een hond die sterk en stevig is, maar elegant en kunstig in balans.


Het Leeuwhondje in het kort

Een kleine, heldere en levendige hond die is ontstaan ​​als een metgezelras in pre-Renaissance Europa waar dames van het hof het verzorgden in de gelijkenis van een kleine leeuw. Raskenmerken zijn een compact, evenwichtig lichaam; een relatief korte, brede topskull en snuit; en een trotse, levendige gang die de leeuw accentueert gesneden met een lange vloeiende manen. Deze typische kenmerken, gecombineerd met een extravert en positieve houding, resulteren in een hond van geweldige stijl.

leeuwenhondjeVoeding voor het Leeuwhondje

Het Leeuwhondje moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De verzorgingseisen van de Löwchen zijn verrassend weinig – goed poetsen om de paar dagen, gevolgd door een lekker bad om de paar weken zorgt ervoor dat hij er op zijn best uitziet en zich goed voelt. Nagels moeten worden getrimd en oren moeten ook regelmatig worden schoongemaakt. De Löwchen kan om de paar maanden een professionele trimmer (of zijn fokker) bezoeken om het haar in een “puppy’snede” of de traditionele “leeuwen” te knippen.

Oefeningen voor het Leeuwhondje

Het Leeuwhondje is een charmante, levendige metgezel. Hij speelt graag in zijn omheinde tuin of vergezelt zijn eigenaar tijdens lange wandelingen. Hij is erg intelligent en houdt van nieuwe uitdagingen en hij is een uitstekende kandidaat voor gehoorzaamheid of behendigheid. Hij zal niet geschikt zijn om lange afstanden te lopen, maar hij is een stevige kleine hond die gelukkig kan zijn om vrijwel elke activiteit met zijn mensen te doen.

Een jong Leeuwhondje opvoeden

Met de geschiedenis van de Löwchen als een metgezel voor royalty’s die constant werden bedreigd, is hij een zeer waakzame kerel en reageert snel op verdacht lawaai of activiteit. Hij moet als jonge puppy worden geleerd dat overmatig blaffen bij elk geluid of elke beweging niet nodig is en ook niet wordt gewaardeerd. Hij leeft om zijn eigenaar te plezieren, wat training vrij eenvoudig maakt, zolang je positieve methoden gebruikt. Hij reageert niet goed op harde correctie.


Gezondheid van het Leeuwhondje

De meerderheid van Löwchen zijn gezonde kleine honden. Verantwoordelijke fokkers screenen hun voorraad op gezondheidsaandoeningen zoals heupdysplasie, patellaire luxatie (uitglijden stifle), staar en progressieve retinale atrofie. De fokker van uw hond moet kopieën van de gezondheidstests van de ouder verstrekken, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen over de gezondheid van uw hond.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Oogarts Evaluatie
Patella-evaluatie

Geschiedenis van het Leeuwhondje

De oorsprong van Leeuwenhondje is lang onderwerp van discussie geweest en historici kunnen het niet eens zijn over de geboorteplaats van het ras. De naam is Duits, maar sinds de middeleeuwen waren Löwchen populair bij edellieden uit Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en Rusland, evenals Duitsland. Löwchen stamt af van dezelfde oude lijn die zulke metgezelrassen voortbracht als de Bichon Frise en Maltezer, en dankzij waarnemingen in de renaissancekunst van verschillende landen weten we dat de Löwchen-look al minstens 500 jaar niet is veranderd.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Leeuwhondje hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*