Home » Hondenrassen » Leonberger   De Leonberger is een weelderig beklede reus van Duitse origine. Ze zijn zachtaardig en sereen geduldig en genieten van het gezelschap van het hele gezin. Een enorme en krachtige hond, ja, maar de Leonberger staat ook bekend om zijn aristocratische gratie en elegantie.

Over de Leonberger

Een mannetje kan meer dan 60 centimeter op de schouder staan ​​en evenveel wegen als een volwassen mens. Vrouwtjes lopen kleiner maar zijn nog steeds heel veel honden. Raskenmerken zijn onder meer een middellange waterdichte jas, weelderige driehoekige oren, een pluimstaart en een zwart gelaatsmasker dat vriendelijk donkerbruine ogen omlijst. Een dramatisch kenmerk van de vacht van de man zijn de leeuwachtige manen rond de nek en borst. Een goedgebouwde Leo beweegt met een gemakkelijke, elastische gang. Een Leo is vriendelijk maar niemand is gek. Als waakhonden en allround werknemers vertonen ze intelligentie en een gezond oordeel. Leonbergers vereisen veel borstelen, voldoende ruimte voor ravotten en onbeperkte liefde.


De Leonberger in het kort

Laat je niet misleiden door zijn grootte en leeuwachtige uiterlijk; de Leonberger is een grote bundel van liefde. Leonbergers zijn gefokt als boerenhonden en familie, en willen graag behagen en zijn, met hun liefde voor kinderen, geweldige familiehonden. Omdat ze zo goed reageren op training, zijn ze ook uitstekende therapiehonden. De puppies van Leonberger worden verrassend sierlijke volwassen honden, die een matige lichaamsbeweging en wat regelmatige training waarderen. Het zijn shedders, dus je zult die dubbele vacht regelmatig willen borstelen.

LeonbergerVoeding voor de Leonberger

De Leonberger moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

Leonbergers werpen veel af – en twee keer per jaar werpen ze zelfs nog meer af. Een Leo moet elke dag worden geborsteld, vooral in de delen van zijn lichaam die de neiging hebben mat te worden: het lange haar achter de oren en op de achterkant van de benen. Een meer grondige verzorging moet eenmaal per week worden gedaan – en gezien de grootte van het ras, zal dit een behoorlijke hoeveelheid tijd kosten. Leonbergers hebben een dikke, volle buitenlaag en een kortere, pluizige ondervacht. Een metalen kam en een ondervachthark kunnen worden gebruikt om de ondervacht uit te werken, en een speldenborstel en een gladde borstel zullen de buitenlaag opruwen. Bovendien moet de nagel van een Leo om de week worden geknipt.

Oefeningen voor de Leonberger

Als je in een stadsappartement of een huis op een klein voorstedelijk perceel woont, is dit misschien niet het ras voor jou. Volwassen Leonbergers zijn over het algemeen kalm en ingetogen, maar ze moeten nog steeds één keer per dag een krachtige oefening doen. Puppy’s en adolescenten zijn actief en uitbundig. Volwassen honden kunnen profiteren van joggen of wandelen met hun eigenaar of gelijke tred houden met een fiets. Een grote tuin met een lang, sterk hek is de ideale plek voor een Leo om rond te rennen. Vergeet niet dat dit werkhonden zijn. Opstellen – dat wil zeggen, een kar trekken – en behendigheidstraining zijn twee goede manieren voor een Leo om de activiteit te krijgen die hij of zij nodig heeft.

Een jonge Leonberger opvoeden

Leonbergers zijn erg groot en sterk. Bovendien hebben puppy’s en adolescenten veel energie en zijn ze extreem enthousiast. Met deze feiten in gedachten is een goede training van het ras essentieel. Leo-puppy’s moeten worden gesocialiseerd door vóór de leeftijd van 20 weken voorzichtig te worden blootgesteld aan een breed scala aan mensen, dieren en instellingen. Groeps gehoorzaamheidsklassen helpen een Leo leren een welgemanierde metgezel en hondenburger te zijn. Een Leeuw is waarschijnlijk sterker dan en kan zelfs opwegen tegen zijn eigenaar, en het is absoluut noodzakelijk dat hij leert te doen wat je wilt dat hij doet.


Gezondheid van de Leonberger

Zoals met alle hoektanden, zijn goede lichaamsbeweging en voeding, routinematige dierenartsonderzoeken en parasietpreventie sleutels tot een gelukkig en gezond leven. Grote honden zoals Leonbergers kunnen een opgeblazen gevoel ervaren, waarbij de maag draait en er gas in opgesloten zit. Bloat kan snel fataal zijn, en het is belangrijk om de tekenen ervan te kennen, zoals kwijlen, rusteloosheid, vergrote buik en pogingen om te braken. Eigenaren van risicohonden kunnen de preventieve maatregel overwegen om de maag van hun hond operatief aan de buikwand te laten hechten.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Elleboogevaluatie
Oogarts examen (CERF)
Schildklier evaluatie
LPN1 DNA-test
LPN2 DNA-test
LEMP (leuko-encefalomyelopathie) DNA-test

Geschiedenis van de Leonberger

Uniek onder de grote jongens van de hondenrassen, Leonbergers werden in de eerste plaats ontwikkeld als metgezellen. Het ras was het geesteskind van Heinrich Essig, een 19e-eeuwse politicus en ondernemer uit Leonberg, Duitsland. Met behulp van Saint Bernards en Newfoundlands, onder andere grote werkende rassen, was Essig het doel om een ​​majestueus huisdier te fokken voor Europese koningen – echt een hond die geschikt is voor een koning. Hij slaagde groots en klanten als Napoleon III, tsaar Alexander II en de Prins van Wales (later koning Edward VII) stonden in de rij om deze statige metgezel toe te voegen aan hun koninklijke hoven.

Andere beroemde eigenaars van Leonberger, aristocraten in geest zo niet van bloed, zijn componisten Richard Wagner en Sergei Rachmaninoff, en de Italiaanse patriot Giuseppe Garibaldi. Ondanks hun koninklijke begin, zijn Leonbergers al lang werkzaam als veelzijdige werkhonden op boerderijen, weiden, en waterkant. Ze zijn verrassend wendbaar en zijn uitstekende zwemmers. Een specialiteit van het ras is kar trekken, een activiteit die een plezierige uitlaatklep biedt voor hun wonderbaarlijke kracht.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Leonberger hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*