Home » Hondenrassen » Lhasa Apso   De rijkelijk beklede Lhasa Apso is een duizend jaar oud ras dat diende als schildwacht in paleizen en kloosters die hoog in de Himalaya waren geïsoleerd. Lhasas is slim, zelfverzekerd en complex. Het zijn familiecomedians, maar ze staan ​​koninklijk afstandelijk tegenover vreemden.

Over de Lhasa Apso

Lhasa’s staan ​​minder dan een voet hoog bij de schouder en zijn kleine maar winterharde honden van aristocratische houding. Ze staan ​​bekend om een ​​vloerlange, plathangende jas, gescheiden in het midden en draperend aan elke kant van het lichaam. Een gevederde staart krult over de rug op de aparte manier van Tibetaanse rassen. De fans van het ras zeggen dat de donkere, ovaalvormige ogen – gluren door weelderig gezichtshaar – de vensters zijn van de vrolijke ziel van een Lhasa. Het complete beeld is onmiskenbaar Aziatisch: exotisch, elegant en sereen goed in balans.


De Lhasa Apso in het kort

Prachtige grote bos haar, goede snorharen en baard; schedel smal, valt duidelijk achter de ogen weg, niet helemaal plat, maar niet bolvormig of appelvormig; recht voorhoofd van redelijke lengte. Neus zwart, de lengte van punt van neus tot oog is ongeveer ongeveer een derde van de totale lengte van neus tot achterkant van de schedel.

Lhasa ApsoVoeding voor de Lhasa Apso

Lhasa Apso’s gedijen op voedsel van hoge kwaliteit. Omdat ze meestal een dikke huid hebben om hun zware haarvacht te ondersteunen, hebben Lhasa’s een dieet nodig met goede eiwitten en vetten. Fokkers bevelen een voedingsmiddel aan met een vetgehalte van meer dan 14 procent. De eiwitbron (vlees, vis, wild, etc.) is afhankelijk van de tolerantie en smaak van de individuele hond. De meeste Lhasa’s hebben de neiging hun voedsel zeer goed te gebruiken, en zelfs een lichte overvoeding kan leiden tot onaangename spijsverteringsresultaten. Voedsel kan droog worden gevoerd, of licht bevochtigd met een beetje smaakversterking zoals gekookt vlees of graanvrij ingeblikt voedsel. Of het één of twee keer per dag voeren is een persoonlijke keuze voor eigenaren, maar honden gedijen op consistentie, dus het wordt aanbevolen om de frequentie en tijd van de dag constant te houden.

Uiterlijke verzorging

Lang haar of puppy knippen? Beide vereisen regelmatig onderhoud, en dit is een keuze die de eigenaar moet maken. Lhasa’s in een puppy knippen of andere clip moeten nog steeds regelmatig worden geborsteld en gebaad tussen bezoeken aan de trimmer. Lang haar vereist regelmatig borstelen, met de juiste hulpmiddelen en technieken. Verwacht dat je ten minste om de twee weken een lange jas baadt en ten minste eenmaal tussen de baden door poetst. Grondig spoelen is essentieel, omdat shampoo-resten de huid irriteren. Conditioners en afwerkingssprays maken het verzorgen gemakkelijker. Vers gebaad lang of geknipt haar moet grondig worden gedroogd en geborsteld, omdat vochtig haar, zelfs als het schoon is, mat wordt.

Oefeningen voor de Lhasa Apso

De Lhasa is over het algemeen geen bankaardappel en is bedreven in zelfoefening. Ze zullen rond een appartement racen om energie op te doen, zich te vermaken in een omheinde tuin of hun eigenaren mee te nemen op een stevige wandeling. Geestelijke stimulatie is net zo belangrijk als lichaamsbeweging. Ze blinken uit in behendigheid , kunnen geurwerk doen en staan ​​erom bekend dat ze zich terugtrekken en hoeden. Er zijn getalenteerde Lhasa’s gecertificeerd als therapiehonden die werken in ziekenhuizen, verpleeghuizen, hogescholen en gevangenissen.

Een jonge Lhasa Apso opvoeden

Lhasa Apsos zal u behagen als het hen behaagt om u te behagen. Ze zijn zeer intelligent, soms vergeleken met een eigenzinnige peuter. Ze kunnen zo ongeveer alles leren wat een trainer interessant genoeg maakt om onder de knie te krijgen – op hun voorwaarden. Ze waarderen repetitieve oefeningen niet en kunnen soms koppig worden als ze worden gepest of opgejaagd. De meeste gevallen van onaanvaardbaar Lhasa-gedrag betreffen situaties met inconsistent, ongepast of niet-bestaand menselijk leiderschap. Dit is een ras voor creatieve, gemotiveerde mensen die genieten van een hondenmaatje met een gelijkaardige geest.


Gezondheid van de Lhasa Apso

De Lhasa Apso is over het algemeen een robuuste, gezonde hond. Het meest ernstige gezondheidsprobleem in het ras is erfelijke nierdisfunctie, die in milde tot ernstige vorm kan voorkomen. Er is geen betrouwbare test om vervoerders te detecteren. Potentiële eigenaars moeten ervaren, gewetensvolle fokkers zoeken die zich bewust zijn van de aandoening en de getroffen personen uit hun fokprogramma’s verwijderen. Fokkers hebben grote vooruitgang geboekt bij het elimineren van dit probleem, en het risico van het verwerven van een getroffen puppy van een deskundige fokker is klein. Andere aandoeningen om naar te informeren zijn droge ogen, progressieve retinale atrofie (PRA), uitglijdende knieën, heupdysplasie en kersenoog.

Geschiedenis van de Lhasa Apso

Dit duizend jaar oude ras diende als schildwachthonden in paleizen en boeddhistische kloosters die hoog in het Himalayagebergte waren geïsoleerd. Eeuwenlang zijn Lhasa’s geassocieerd met de Dalai Lama. In de late jaren 1940 hielpen honden gefokt en gegeven als geschenk door de veertiende Dalai Lama bij het vestigen van het ras in Amerika. In de Tibetaanse folklore is de beschermer van het land de mythische sneeuwleeuw en Lhasas, de ‘bebaarde leeuwenhonden’, zijn de aardse vertegenwoordigers van de sneeuwleeuw. Lhasa is de naam van de heilige stad van Tibet; Apso betekent “langharige hond.”

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Lhasa Apso hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*