Home » Hondenrassen » Maltezer   De kleine Maltezer, “Oude Dogge van Malta,” zit in de schoot van luxe sinds de Bijbel een werk in uitvoering was. Beroemd om hun show-stopping, vloer-lengte jas, Maltese zijn speelse, charmante en aanpasbare kleine hondenrassen metgezellen.

Over de Maltezer

Maltezen zijn aanhankelijke kleine hondenrassen die minder dan zeven pond wegen, bedekt door een lange, rechte, zijdeachtige vacht. Onder de geheel witte mantel bevindt zich een compact lichaam dat zich soepel en moeiteloos verplaatst. Het algemene beeld geeft vrij vloeiende elegantie en balans weer. Het onweerstaanbare Maltese gezicht – met zijn grote, donkere ogen en zwarte tandvleesneus – kan de meest vervaagde gevoeligheid overwinnen.


Ondanks hun aristocratische houding zijn Maltese winterharde en aanpasbare huisdieren. Ze maken waakzame waakhonden die op een charmante manier met kleine honden onbevreesd zijn, en ze zijn kleine spelatleten op de behendigheidscursus . Maltezen zijn laaguitlopend, hebben een lange levensduur en maken graag nieuwe vrienden van alle leeftijden. Soms koppig en eigenzinnig reageren ze goed op op beloningen gebaseerde training.

De Maltezer in het kort

De Maltezer is een klein hondenras bedekt van top tot teen met een mantel van lang, zijdeachtig, wit haar. Hij is zachtaardig en aanhankelijk, enthousiast en opgewekt in actie, en ondanks zijn omvang bezat hij de kracht die nodig was voor de bevredigende metgezel. Grootte: Gewicht minder dan 3,5 kilo, met 2 tot 3 kilo voorkeur. De algehele kwaliteit verdient de voorkeur boven de maat.

maltezerVoeding voor de Maltezer

De Maltezer moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit , commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn gevoelig voor overgewicht , dus let op het calorieverbruik en het gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De lange, witte jas van de Maltezer is opvallend en glorieus. Het vereist dagelijks zacht borstelen en kammen op de huid om matten en klitten te voorkomen. Maltezer zou ook regelmatig baden en vachtconditionering moeten hebben om hun haar er op zijn best uit te laten zien. Ze hebben snelgroeiende nagels die regelmatig moeten worden geknipt. Controleer wekelijks hun oren en verwijder overtollig haar of was en opgehoopt puin. Omdat Maltezen naarmate ze ouder worden, vatbaar zijn voor tandziekten, moeten hun tanden regelmatig worden geborsteld – idealiter telkens wanneer hun vacht wordt geborsteld. Als de hond overmatige traanvlekken rond de ogen heeft, wordt een bezoek aan de dierenarts aanbevolen om een ​​mogelijke oorzaak te bepalen.

Oefeningen voor de Maltezer

Maltezen zijn vol energie, maar hebben slechts af en toe beweging nodig om ze gezond en gelukkig te houden. Dagelijkse wandelingen met hun eigenaar of stuiteren in hun omheinde tuin, of zelfs binnenshuis, zullen meestal voldoende zijn om ze fit te houden.

Een jonge Maltezer opvoeden

Maltezen zijn erg intelligent en in eeuwenlange metgezellen voor mensen hebben ze geleerd hoe ze precies kunnen krijgen wat ze van hun mensen willen. Het is belangrijk om consistent te zijn met hun training. Maltezen zijn atletisch en getalenteerd en maken een leuke keuze als competitieve metgezellen in hondensporten zoals gehoorzaamheid of behendigheid. Ze kunnen koppig en vastberaden zijn, maar ze reageren goed op positieve trainingsmethoden.


Gezondheid van de Maltezer

De Maltezer is een gezond ras met weinig gezondheidsproblemen en zal meestal tot ver in de dubbele cijfers leven. Verantwoordelijke fokkershun voorraad screenen op gezondheidsproblemen zoals luxerende patella en hartafwijkingen zoals PDA (patent ductus arteriosus). Het wordt aanbevolen dat Maltese puppy’s galzuur worden getest om congenitale leverproblemen zoals levershunt en microvasculaire dysplasie (MVD) uit te sluiten. Er zijn gevallen gemeld waarbij Maltese encefalitis (ook bekend als GME) werd ontwikkeld. Op dit moment is er geen screeningstest beschikbaar. De American Maltese Association werkt samen met onderzoekers om in de nabije toekomst antwoorden en misschien een genetische test te bedenken. Zoals bij alle kleine hondenrassen, is tandheelkundig onderhoud belangrijk en moeten Maltezen dagelijks hun tanden laten poetsen met een tandpasta die speciaal is ontwikkeld voor honden, evenals routine-schoonmaak bij de dierenarts.

Aanbevolen gezondheidstest

Cardiaal onderzoek
Patella-evaluatie

Geschiedenis van de Maltezer

In de oudheid was het eiland Malta een kruispunt voor pelgrims, mariniers en rijke kooplieden uit drie continenten. Al in 3500 voor Christus was Malta een bloeiende zeehaven en een zetel van financiën en cultuur.

Gedurende een periode van 2000 jaar die begon in 1500 voor Christus werd deze strategische toegangspoort veroverd en bezet door opeenvolgende golven van zeevarende imperiumbouwers – Feniciërs, Grieken, Carthagers, Romeinen, Arabieren en Noormannen – voor wie het eiland een clearinghouse was voor kostbare goederen, zoals specerijen, zijde, edelstenen en een bepaalde kleine witte schoothondje favoriet bij ontspannen dames over de hele wereld. Het is waarschijnlijk dat de Maltezen door de Feniciërs op Malta zijn geïntroduceerd, die vóór de opkomst van Griekenland over de Middellandse Zee heersten.

De Grieken uit de vierde en vijfde eeuw voor Christus waren gefascineerd door de geometrische schoonheid van de Maltezer en lieten een rijke erfenis van rasspecifieke schatten achter: de “Melitaie-hond” is afgebeeld op keramiek uit de Gouden Eeuw en Aristoteles noemt het “perfect geproportioneerd, “Ondanks een klein postuur.

Aristocraten van het Romeinse rijk perfectioneerden de Maltese rol van statussymbool en modeverklaring. Een Romeinse matron was niet volledig gekleed zonder een “Romeinse dameshond” die uit haar mouw of boezem gluurde. Zelfs de knapperige keizer Claudius bezweek voor de charme van het ras. De Maltezer was een hardnekkig motief in Romeinse mythen, gedichten en fabels waarin het ras loyaliteit symboliseerde. Een legende betreft Saint Paul, de peripatetische apostel van het vroege christendom. De Handelingen van de Apostelen vertelt over het schipbreuk van Paulus op Malta, waar hij op wonderbaarlijke wijze de vader van de Romeinse gouverneur van het eiland, Publius, genas. De dankbare Publius, zo luidt het verhaal, presenteerde Paul een Maltezer.

Na de val van Rome waren het Chinese fokkers die de Maltese tijdens de donkere middeleeuwen voor uitsterven behielden. De Chinezen voerden oordeelkruisen uit met hun inheemse kleine hondenrassen en exporteerden een meer verfijnde Maltezer terug naar Europa. Met zijn immense charme en opvallende uiterlijk is het geen verrassing dat de Maltezer vanaf het begin een vaste waarde was voor hondenshows. Op de eerste Westminster-show in New York, in 1877, werd het ras tentoongesteld als de Maltese Lion Dog.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Maltezer hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*