Home » Hondenrassen » Mopshond   Ooit de ondeugende metgezel van Chinese keizers, en later de mascotte van Holland’s koninklijke huis van Oranje, wordt de kleine maar solide Mopshond vandaag aanbeden door zijn miljoenen fans over de hele wereld. Mopsen leven om lief te hebben en bemind te worden.

Over de Mopshond

Het motto van de Mopshond is de Latijnse uitdrukking “multum in parvo” (veel in een beetje) – een toepasselijke beschrijving van dit kleine maar gespierde ras. Ze komen in drie kleuren: zilver of abrikoos-fawn met een zwart gezichtsmasker, of helemaal zwart. De grote ronde kop, de grote, sprankelende ogen en de gerimpelde wenkbrauwen geven Mopshonden een scala aan mensachtige uitdrukkingen – verrassing, geluk, nieuwsgierigheid – die eigenaren al eeuwen verrukt hebben.


Mopshond eigenaren zeggen dat hun ras de ideale huishond is. Mopshonden zijn blij in de stad of op het platteland, met kinderen of ouderen, als enig huisdier of in een roedel. Ze genieten van hun eten en er moet op worden gelet dat ze trimmen. Ze doen het het beste in gematigde klimaten – niet te warm, niet te koud – maar met de juiste zorg kunnen Mopshonden overal hun schattige zelf zijn.

De Mopshond in het kort

Symmetrie en algemene uitstraling zijn beslist vierkant en cobby. Een magere, langbenige Mopshond en een hond met korte benen en een lang lichaam zijn even verwerpelijk.

mopshondVoeding voor de Mopshond

De Mopshond moet het goed doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel geproduceerd of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Mopshonden leven om te eten en zijn gevoelig voor obesitas , dus let op het calorieverbruik en gewichtsniveau van uw hond. , let dus op het calorieverbruik en gewichtsniveau van uw hond. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan obesitas veroorzaken. Meer informatie over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of dieet van uw hond. Schoon, zoet water moet altijd beschikbaar zijn.

Uiterlijke verzorging

De korte, gladde, glanzende vacht van de Mopshond heeft minimaal onderhoud nodig, maar werpt wel af. Wekelijks borstelen met een borstel met medium haar, een rubberen verzorgingshandschoen of een hondenhandschoen helpt het losse haar te verwijderen en hem er op zijn best uit te laten zien. Mopshonden hoeven niet te worden gebaad, tenzij ze in iets bijzonder rommel terechtkomen of een hondengeur beginnen te krijgen. De nagels van de Mopshond moeten regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels hem ongemak kunnen veroorzaken.

Oefeningen voor de Mopshond

Als de gelegenheid wordt geboden, zal een Mopshond gelukkig een groot deel van de dag lekker op de bank liggen – wat, in combinatie met de eetlust van het ras, obesitas een reële mogelijkheid maakt. Maar de Mopshond is speels, stevig en levendig, en eigenaren kunnen het ras fit houden met dagelijkse mogelijkheden voor matige lichaamsbeweging , zoals wandelingen of speelsessies in de tuin. Het is van vitaal belang om te onthouden dat als een ras met een kort gezicht Mopshonden niet bestand zijn tegen warm weer, en ze moeten geen zware oefeningen doen als het warm of vochtig is – beter om in airconditioning te zijn. Sommige hondensporten waaraan Mopshonden deelnemen en excelleren, zijn behendigheid, gehoorzaamheid en rally.

Een jonge Mopshond opvoeden

De Mopshond is gefokt als een metgezel en een plezier voor zijn eigenaren. Hij heeft een gelijkmatig en stabiel karakter, grote charme en een extravert, liefhebbend karakter. Mopshonden leven om hun mensen te behagen, dus ze zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen. Hun gevoelens worden gemakkelijk gekwetst en harde trainingsmethoden mogen nooit worden gebruikt. Een mopshond wil bij zijn familie zijn en zal ongelukkig zijn als hij regelmatig voor langere tijd alleen wordt gelaten. Vroege socialisatie en puppytraining worden aanbevolen.


Gezondheid van de Mopshond

De donkere, aantrekkelijke ogen van de Mopshond zijn een van zijn belangrijkste attracties, maar ook een van zijn kwetsbare plekken. Het is bekend dat oogproblemen, waaronder hoornvlieszweren en droge ogen, optreden. Zoals alle rassen met een plat gezicht, ervaren Mopshonden soms ademhalingsproblemen en doen het slecht bij zonnig, warm of vochtig weer. De website van de ouderclub van het ras, de Mopshond Club, biedt gedetailleerde informatie over de gezondheid van het ras.

Aanbevolen gezondheidstests

Heup evaluatie
Patella-evaluatie
Oogarts Evaluatie
Mopshond Encefalitis DNA-test

Geschiedenis van de Mopshond

De Mopshond, vaak de Mops-hond genoemd, is een oud ras dat zo’n 2.000 jaar kan worden teruggevonden. De keizers van het oude China hadden een voorkeur voor speelgoedhonden met een plat gezicht – de Pekinees, Shih Tzu en Mopshond werden allemaal ontwikkeld als verfijnde huisdieren van de keizer, zijn familie en leden van het keizerlijke hof. Zoals veel rassen die favoriet zijn in het verre oosten van de oudheid, waren Mopshonden een goed bewaard gebleven schat die buitenstaanders alleen als een geschenk konden verwerven.

De carrière van de Mopshond als wereldburger begon ergens rond 1500, toen Nederlandse handelaren met specimens van het ras naar Europa terugkeerden. Volgens de legende werd de Pug de mascotte van het koninklijke huis van Oranje in Nederland toen een Pug het leven van de Prins van Oranje redde door te blaffen om de prins te waarschuwen voor een aanval op zijn kamp door Spaanse troepen. Toen Willem en Maria van Oranje in Engeland aankwamen om de monarchie aan te nemen, vergezelden hun mopshonden hen en begonnen een rage voor het ras onder de Britten.

De wereldwijde fascinatie voor Mopshonden kan worden afgemeten aan hoeveel namen het ras in verschillende tijdperken en plaatsen heeft gehad: Lo-sze (China), Mopsi (Finland), Doguillo (Spanje) zijn slechts enkele. Onder de Nederlanders, nog steeds nauw verbonden met Mopshonden, staan ​​ze bekend als Mophonds.

Theorieën in overvloed over de oorsprong van de naam Pug. Eén suggereert dat Pug gebaseerd is op het Latijnse woord ‘pugnus’, wat ‘vuist’ betekent – het idee is dat het gezicht van de hond lijkt op een gebalde vuist.

  De Nederlandse Hondenrassenwijzer wordt positief beoordeeld!

Mopshond hondenras 4.87 / 5 (348 votes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*